söndag 29 september 2013

Vegetariska veckan: Morotsplättspizza


Tänkte ge lite inspiration denna vecka på vegetarisk mat, de är så lätt hänt att man fastnar i köttfärssåsträsket. Jag anser ju att man inte behöver äta kött 3 gånger om dagen, det räcker kanske med en gång per dag eller 3 gånger i veckan? Jag blev själv inspirerad igen av att göra mat när vi började äta mera vegetariskt. De blev en utmaning som blev kul.

Här om dagen gjorde jag morotsplättar, alltså vanligt plätt-/pankaksrecept men med 2 rivna ekologiska morötter i. Använder själv aldrig något recept till plättar, jag kör bara på högt. Men ca. 3 ekologiska ägg, 6 dl ekologisk mjölk, två rivna ekologiska morötter och ekologisk mjöl tills man får en yoghurt liknande konsistens.
Till morotsplättarna kan man äta en sallad och en färskost kräm med örter och vitlök i, eller sallad och äggröra (ägg ,mjölk och salt som man steker till en röra).

Och om det lämnar några plättar gör man pizza på dem följande dag.

Botten: Morotsplättar

Pizzasås: Tomatpure eller ekologisk ketchup

Fyllning:  T.ex. ekologisk skivad lök, osthyvelskivad ekologisk zucchini, getost eller ekologisk fetaost, smakrik riven ost t.ex. greveost.

Gratinera i ca.200 grader tills pizzan börjar få färg.

Garnera med ekologisk oregano och t.ex torkad ringblomma, ät med en god sallad till.

Smaklig spis!


fredag 27 september 2013

Surkål och höstfix

Igår ville jag och min  vän Ida testa på att göra surkål. Vi utgick efter receptet i Karin Bojs Syra Själv bok. De va faktiskt mycket enklare än vi trodde. Inte särskilt länge tog det heller. Nu ska de bara stå och gotta till sig någon månad. Svårare var att hålla koll på alla våra 5 barn som sprang omkring och lekte under tiden.  Medan vi höll på att stamppa kålen såg vi plötsligt en mus springa ut på golvet. Iiiiii, och bläääää...! De är smällen man får ta då man bor i ett gammalt hus där det finns många kryphål att ta sig in genom. Det märks att hösten har kommit då mössen har börjat söka sig intill värmen. Nu blir det att gillra fällor.

De första frost nätterna har vi haft denna vecka, så det har blivit att skörda endel från landet (endel har jag skördat tidigare).
I år har jag odlat lök, persilja, dill, sparris, jordärtskocka, vaxbönor, flera olika sallader, rädisor, potatis, frilandsgurka, ärter, jordgubbar, grönkål och våra tomater har växt i svärmors växthus.

Nästa sommar ska vi utöka landet samt bygga eget växthus. Får se hur det går med rensning
av landet bara med en liten vild 1 1/2 åring som kommer springa runt. Men jag har en plan TÄCKODLING. Det vill säga man täcker in allt förutom såraderna med gräsklipp och halm (då slipper inte ogräset växa i gångarna, ända man behöver rensa är i såraderna). Hoppas detta kommer funka för oss.

Men det blir som sagt nästa år.

Nu har vårt hus blivit ett ända stort torkrum, då jag har båda torkat te, kryddor, och växter för vinterns alla behov. Fortfarande finns det mycket jag skulle vilja plocka i läkeväxt väg. Men jag har väl någon vecka på mig innan snön kommer. Dessutom skall landet ställas i ordning inför vintern, rensas, gödslas med kaninbajs och hönsbajs från våra djur. Dessutom tänkte jag att de borde väl vara bra att lägga alla löv man räfsar ihop som  jordförbättring. Hur brukar ni göra?

onsdag 25 september 2013

Boktips!

Måste bara tipsa om en bok som ni bara måste läsa. Handla rätt för en giftfri barndom, skriven av  Anne Lagerqvist, Christine Ribbing och Karin Wallins. Detta är enligt mig en handbok för den miljö- och kemikaliemedvetna föräldern. Lånade den från biblioteket men det är definitivt en bok värd att köpa hem och lägga i bokhyllan, de ska i allafall jag göra.

Här står kortfattat om alla farliga kemikalier som  vi har runtom oss i vår vardag, var de finns, vad man bör se upp med, samt eko certifieringar man bör känna till. Den är riktad till föräldrar, men jag tycker även att andra kan läsa den. Sedan finns här  en del tips vad man bör göra för att minska på kemikaliemängden. I boken anger de en hel del bra ekologiska webshoppar, där man hittar allt från gravidkläder,leksaker, husgeråd och madrasser.

Fast jag tycker att jag har koll på en del kemikalier fick jag många Aha upplevelser då jag läste boken, jag hade lust att stryka under en hel del i den ( men det kunde jag ju inte göra eftersom den va lånad). Nu blir det nog att beställa hem ett exemplar. Om du inte själv hinner/ orkar läsa denna bok , så kommer jag att dela med mig här på bloggen en del tips jag hittade i boken, så håll utkik.

måndag 23 september 2013

Välj rätt i plastdjungeln




Bild lånad häifrån, för övrigt en bra sida.

Plast plast plast, vart vi än vrider och vänder oss omges vi av PLAST! En del plast innehåller cancerframkallande eller hormonstörande ämnen. 


De flesta plaster är märkta med symboler. Dessa 3, 6 och 7 bör man se upp med.
Naturskyddsföreningen har skrivit en bra artikel om plaster vi bör undvika.

Nr 3.  Polyvinylklorid PVC 

Används i leksaker, byggmaterial och butiksförpackning av kött. Den är en hård plast i sig, så därför tillsätter man mjukgörande medel som släpper partiklar av Ftalater som är hormonstörande ämne. (Detta påverkar i längden bl.a fertiliteten, diabetes, fetma och cancer (ett  bra klipp om hormonstörande ämnen http://www.svt.se/nyheter/sverige/hormonstorande-amnen-vanlig-orsak-till-sjukdom)

Nr. 6 Polystyren, PS

Används i leksaker, köksmaskiner, datorer och yoghurtburkar. PS kan vara impregnerad med flamskyddsmedel. Undvik om du kan eller vädra produkten i några veckor i ett välventilerat utrymme (d.v.s inte innomhus, använd garaget i stället) innan du tar det i bruk. 


Nr. 7 Övriga plaster 

Används i cd-fodral, nappflaskor, damsugare och matlådor. I denna grupp finns plaster där man inte ännu upptäckt några risker, dessa är ABS-plast, Nylon /Polyamidplast och Bioplast. Men sedan finns här också Polykarbonat som är en genomskinlig plast som innehåller Bisfenol A ( BPA) som är ett hormonstörande ämne. 

Undvik dessa tre trianglar om du kan.

Plast leksaker, plast stekspadar och slevar, förpackningar, elektronik, plast i målfärg, till och med i kläder och i sängen. Ja, inte ens när vi sover är vi skyddade. För många kuddar , tecken är gjorda av polyestervadd och många madrasser är  gjorda av polyeter eller latex. Som om inte de var nog är de sprutade med massor av flamskydsmedel, mögelmedel, samt alla kemikalier som tygen behandlats med.

Men det finns alternativ bara man orkar leta lite.

Här är några bra länkar att hålla koll på.

http://www.laplandecostore.se/ (bl.a leksaker och husgeråd)
http://www.ekokul.se/ (leksaker och tillbehör)
http://www.groninterior.se/ (inredning bl.a ekologiska madrasser)
http://www.on24.fi/ ( finsk webbshop som säljer ekologiska madrasser)

Och slutligen en telefon för framtiden som är gjord för att hålla, sådant gillar jag. Denna är dock ännu under utveckling. Men det behövs ditt stöd för att företag ska få upp ögonen och vilja börja tillverka denna produkt. 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oDAw7vW7H0c


lördag 21 september 2013

Brödröra

Jag och en vän var och åt på Vegana (ett supergott vegetariskt ekologiskt lunch ställe) i Jakobstad. Jag blev så förälskad i en brödröra där att jag blev tvungen att fråga vad som fanns i den. De rabblade upp ingredienserna, då jag kom hem var jag tvungen att testa göra röran så  jag inte skulle glömma bort den.

Vi har börjat äta mindre kött, 2-3 gånger i veckan äter vi kött. Vi strävar till att äta ekologiskt kött, så vi har skippat smörgåsskinkan. Jag har varit på jakt efter bra recept på ekologiska brödröror, för lite trist blir det i längden att äta ost, grönsaker och marmelad på smörgåsen.

Här är min experiment röra som skulle efterlikna veganas, tror jag lyckades ganska bra. Tyckte det blev riktigt gott i allafall.

1 näve cashewnötter
3 msk kokosolja
3 msk turkiskjoghurt
1 avocado
några skivor (ca 4) inlagda ättiksgurka (för att ge lite syra)
någon ört jag kryddade med persilja
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta

Mixa allt, och njuut!

Denna röra är bäst på ett bröd som inte har så mycket smak ( funkar inte på lingonlimp) t.ex. rågbröd eller semlor, lantbröd o.sv. funkar fint. Den passade också utmärkt till rökt fisk. Hoppas ni orkar pröva den ( den är värd det), och att ni gillar den lika mycket som jag :). Smaklig spis!




Om fluorens vara eller icke vara

Ni har knappast missat debatten om fluoren i tandkräm (läs morotslivs inlägg om ämnet isåfall). Morotsliv skrev ett så bra inlägg om detta, så jag blev så inspirerad att uttrycka mig lite i frågan. Jag har läst en del om fluor och blivit "omvänd" från att ha varit en vanlig fluortandkräms användare till att övergå till fluorfritt tandkräm.

Till vår 3 åriga dotter har vi alltid använt fluorfritt tandkräm eftersom fluoret är ett gift. Men nu har även vi vuxna bytt till helt fluorfritt tandkräm från att ha använt Paradontax från apoteket ( som jag trodde var bättre än komersiella tandkrämer,den innehåller bl.a. fluor, salter och örter ). Laveras tandkräm vill jag tipsa om åt er, vilket är ett fluorfritt tandkräm. Det smakar gott, löddrar okej, och tänderna känns rena och fresha. Logodents kids tandkräm tycker vi är bättre än Laveras, båda smakar jordgubb men logodents tandkräm löddrar mer och tänderna värkar bli renare.

En annan sak har jag gått och funderat över varje gång jag köpt ny tandborste är varför stöder jag Pepsodent tandborstar då jag inte vill stöda dem genom att köpa deras tandkräm. Dessutom bidrar jag som konsument till våra enorma mängder plastavfall. Så nu har vi tagit oss i kragen och bytt till bambutandborstar i trä. Lite ovant i början, men de funkar fint efter att man vant sig. Men jag efterlyser ännu bättre barntandborstar, som inte är gjorda i plast. Så om någon har något tips tar jag gärna emot.

Det finns barnplasttandborstar med utbytbart skaft vilket är bättre än att köpa ny tandborste varje gång, men jag vill använda så lite plast som möjligt.

Summa sumarum är att tänka på och överväga om du vill fortsätta på flourtåget eller om du vill hoppa av. Ta reda på för- och nackdelar och gör ett val. Vi har valt, vi kör fluorfritt.

tisdag 17 september 2013

Utmaningen


Jag vill utmana er att börja vispa grädden förhand. Jag har skippat elvispen för gräddvispningen och kakbakningen, här kör vi med handkraft och en toppenbra handvisp. Hittar ni en sådan här på någon loppisrunda så KÖP DEN!

Ni kanske frågar er själva Varför man skulle börja vispa för hand när det går så enkelt med elvisp?
Jo, jag tror hårt på att vi måste minska vår elkonsumtion, vi kan inte fortsätta förbruka så mycket el som vi gör om vi inte vill ha fler kärnkraftverk. ( Då vi dessutom inte har någon slutlig förvaring för kärnkraftavfallet. Vi vill väl inte lämna lösningen till detta problem åt våra barn?)

Så varför inte vispa för hand (om du är en frisk människa utan krämpor), det tar ca 5 minuter, du får lite gratis träning på köpet för att inte tala om muskler, och så förbränner du en del kalorier som du stoppar i dig efter att du vispat klart. Man behöver inte alltid springa på gym, man kan använda kroppen i vardagen. Handvispning = vardagsmotion.

Tänk på detta nästa gång du ska till att baka / vispa grädden. Handkraft är bättre än kärnkraft.

söndag 15 september 2013

Te av Stensöta och förändring

På sistone har jag märkt en förändring inom mig själv. Vet inte om det beror på personlig mognad eller ändring av intresse. Men jag vill komma bort från materialismen, det känns inte längre så viktigt för mig med tingen, sakerna, prylarna vi omger oss med.
Det viktigaste är ju att man själsligen finner ro och att man har god hälsa. Att jaga det perfekta livet med den snyggaste bilen, den senaste telefonen, de senaste modenyheterna, och inreda med den trendigaste prydnaden är kanske inte den rätta vägen att gå då det gäller en mer ekologisk hållbar värld, där vi mår bra både kroppsligt och själsligt.

Bloggen kommer i fortsättningen att byta inriktning, från att ha varit en inredningsblogg till att fokusera mera på en ekologiskt hållbar livsstil. Troligen kommer jag ännu att dela med mig av något pyssel/ diy inlägg i fortsättningen, men mer fokus på ekologi kommer det att bli.

Jag älskar Pukkas eko lakritste, de är nästan beroende framkallande.Tycker vi borde bli bättre på att utnyttja örter vi har runtomkring oss och ta tillvara dem i stället för att importera tee från andra sidan jordklotet.

Jag kom på att vi som barn suttade på stensöta roten som smakade lakrits, så jag började läsa på om det går att koka te av denna växt. De går det tydligen. Här hittar du hur den ser ut, samt andra användningsområden och föreskrifter.

Jag kokade ca.10 cm torkad stensötarot i 1 liter vatten i 10 minuter. De kanske kunde fungera om man låter roten dra i hett vatten men jag tyckte att jag fick ut mer smak genom att koka den. Kanske man skulle testa på stensöta likör härnäst.