fredag 27 september 2013

Surkål och höstfix

Igår ville jag och min  vän Ida testa på att göra surkål. Vi utgick efter receptet i Karin Bojs Syra Själv bok. De va faktiskt mycket enklare än vi trodde. Inte särskilt länge tog det heller. Nu ska de bara stå och gotta till sig någon månad. Svårare var att hålla koll på alla våra 5 barn som sprang omkring och lekte under tiden.  Medan vi höll på att stamppa kålen såg vi plötsligt en mus springa ut på golvet. Iiiiii, och bläääää...! De är smällen man får ta då man bor i ett gammalt hus där det finns många kryphål att ta sig in genom. Det märks att hösten har kommit då mössen har börjat söka sig intill värmen. Nu blir det att gillra fällor.

De första frost nätterna har vi haft denna vecka, så det har blivit att skörda endel från landet (endel har jag skördat tidigare).
I år har jag odlat lök, persilja, dill, sparris, jordärtskocka, vaxbönor, flera olika sallader, rädisor, potatis, frilandsgurka, ärter, jordgubbar, grönkål och våra tomater har växt i svärmors växthus.

Nästa sommar ska vi utöka landet samt bygga eget växthus. Får se hur det går med rensning
av landet bara med en liten vild 1 1/2 åring som kommer springa runt. Men jag har en plan TÄCKODLING. Det vill säga man täcker in allt förutom såraderna med gräsklipp och halm (då slipper inte ogräset växa i gångarna, ända man behöver rensa är i såraderna). Hoppas detta kommer funka för oss.

Men det blir som sagt nästa år.

Nu har vårt hus blivit ett ända stort torkrum, då jag har båda torkat te, kryddor, och växter för vinterns alla behov. Fortfarande finns det mycket jag skulle vilja plocka i läkeväxt väg. Men jag har väl någon vecka på mig innan snön kommer. Dessutom skall landet ställas i ordning inför vintern, rensas, gödslas med kaninbajs och hönsbajs från våra djur. Dessutom tänkte jag att de borde väl vara bra att lägga alla löv man räfsar ihop som  jordförbättring. Hur brukar ni göra?

2 kommentarer:

  1. Surkål låter inte speciellt gott men jag åt en alldeles underbar surkål i Budapest. Drömmer om den än!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter smarrigt :). Ja tror faktiskt man kan göra den riktigt god om man har rätt tillbehör till, ska vi hoppas ialla fall.

      Radera