onsdag 14 maj 2014

Mjölkört istället för sparris med hollandaisesås

 Mjölkört, Rallarros, Mjölke kärt barn har många namn. Ni vet denna ljuvliga växt som får en konformad rosa blomspira. Den fyller våra diken med rosa blomstänger på sensommaren. Denna växt är ett utmärkt substitut för sparris, med en snarlik smak. Plocka den när skotten är ca. 10- 15 cm, då kan du förvälla den lätt, eller smörsteka den lätt. Den går även att äta rå ( men godare tillagad tycker jag). Men växten går även att använda senare på sommaren, då är det bladen man plockar och torkar till te.

Hos oss har sparrisarna i landet ännu inte tittat upp, så mjölkörten är utmärkt att använda i väntan på det.
Jag har turen att de växer mängder av mjölkört på min bakgård. Men om du inte har den i trädgården se till att plocka den några kilometer från hårt trafikerade vägar. Skogsvägar, hyggen eller ängsmarker växer den också på.
 Känner mig rik som har detta goda ogräs i min trädgård.
 Så här ser skotten ut. Var dock säker på vad du plockar, så att du säkert vet vilken växt det är. Detta gäller alla vilda växter.
Jag kokade lätt mina mjölkörtsskott i vatten ca. 1 min.
Under tiden kokade jag hollandaisesåsen i vattenbad ovanför kastrullen.

Min enkla version av hollandaisesås:

2 äggulor ( av eko ägg)
50 gram smält smör.
1/2 eko citron
salt och vitpeppar

Vispa ihop äggulorna i en glasskål. Placera över vattenbad, häll i lite i taget av det smälta smöret medan du vispar (hårt, MEN inte för mycket i gången då skär sig den). Men se upp såsen får inte bli för het då skär sig den. Jag brukar ta av den från vattenbadet nu som då så att den inte blir för het. När du hällt i allt smör pressar du ur citronsaften i såsen medan du vispar. Tillsätt lite salt och vitpeppar.

1 kommentar:

  1. Hej! Skulle vilja skicka en förfrågan om ett samarbete med tidningen Parenteser men hittar ingen mailadress. Skulle du kunna maila oss på kontakt@parenteser.se så skickar vi mailar vi dig!

    SvaraRadera