måndag 23 september 2013

Välj rätt i plastdjungeln
Bild lånad häifrån, för övrigt en bra sida.

Plast plast plast, vart vi än vrider och vänder oss omges vi av PLAST! En del plast innehåller cancerframkallande eller hormonstörande ämnen. 


De flesta plaster är märkta med symboler. Dessa 3, 6 och 7 bör man se upp med.
Naturskyddsföreningen har skrivit en bra artikel om plaster vi bör undvika.

Nr 3.  Polyvinylklorid PVC 

Används i leksaker, byggmaterial och butiksförpackning av kött. Den är en hård plast i sig, så därför tillsätter man mjukgörande medel som släpper partiklar av Ftalater som är hormonstörande ämne. (Detta påverkar i längden bl.a fertiliteten, diabetes, fetma och cancer (ett  bra klipp om hormonstörande ämnen http://www.svt.se/nyheter/sverige/hormonstorande-amnen-vanlig-orsak-till-sjukdom)

Nr. 6 Polystyren, PS

Används i leksaker, köksmaskiner, datorer och yoghurtburkar. PS kan vara impregnerad med flamskyddsmedel. Undvik om du kan eller vädra produkten i några veckor i ett välventilerat utrymme (d.v.s inte innomhus, använd garaget i stället) innan du tar det i bruk. 


Nr. 7 Övriga plaster 

Används i cd-fodral, nappflaskor, damsugare och matlådor. I denna grupp finns plaster där man inte ännu upptäckt några risker, dessa är ABS-plast, Nylon /Polyamidplast och Bioplast. Men sedan finns här också Polykarbonat som är en genomskinlig plast som innehåller Bisfenol A ( BPA) som är ett hormonstörande ämne. 

Undvik dessa tre trianglar om du kan.

Plast leksaker, plast stekspadar och slevar, förpackningar, elektronik, plast i målfärg, till och med i kläder och i sängen. Ja, inte ens när vi sover är vi skyddade. För många kuddar , tecken är gjorda av polyestervadd och många madrasser är  gjorda av polyeter eller latex. Som om inte de var nog är de sprutade med massor av flamskydsmedel, mögelmedel, samt alla kemikalier som tygen behandlats med.

Men det finns alternativ bara man orkar leta lite.

Här är några bra länkar att hålla koll på.

http://www.laplandecostore.se/ (bl.a leksaker och husgeråd)
http://www.ekokul.se/ (leksaker och tillbehör)
http://www.groninterior.se/ (inredning bl.a ekologiska madrasser)
http://www.on24.fi/ ( finsk webbshop som säljer ekologiska madrasser)

Och slutligen en telefon för framtiden som är gjord för att hålla, sådant gillar jag. Denna är dock ännu under utveckling. Men det behövs ditt stöd för att företag ska få upp ögonen och vilja börja tillverka denna produkt. 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oDAw7vW7H0c


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar