lördag 21 september 2013

Om fluorens vara eller icke vara

Ni har knappast missat debatten om fluoren i tandkräm (läs morotslivs inlägg om ämnet isåfall). Morotsliv skrev ett så bra inlägg om detta, så jag blev så inspirerad att uttrycka mig lite i frågan. Jag har läst en del om fluor och blivit "omvänd" från att ha varit en vanlig fluortandkräms användare till att övergå till fluorfritt tandkräm.

Till vår 3 åriga dotter har vi alltid använt fluorfritt tandkräm eftersom fluoret är ett gift. Men nu har även vi vuxna bytt till helt fluorfritt tandkräm från att ha använt Paradontax från apoteket ( som jag trodde var bättre än komersiella tandkrämer,den innehåller bl.a. fluor, salter och örter ). Laveras tandkräm vill jag tipsa om åt er, vilket är ett fluorfritt tandkräm. Det smakar gott, löddrar okej, och tänderna känns rena och fresha. Logodents kids tandkräm tycker vi är bättre än Laveras, båda smakar jordgubb men logodents tandkräm löddrar mer och tänderna värkar bli renare.

En annan sak har jag gått och funderat över varje gång jag köpt ny tandborste är varför stöder jag Pepsodent tandborstar då jag inte vill stöda dem genom att köpa deras tandkräm. Dessutom bidrar jag som konsument till våra enorma mängder plastavfall. Så nu har vi tagit oss i kragen och bytt till bambutandborstar i trä. Lite ovant i början, men de funkar fint efter att man vant sig. Men jag efterlyser ännu bättre barntandborstar, som inte är gjorda i plast. Så om någon har något tips tar jag gärna emot.

Det finns barnplasttandborstar med utbytbart skaft vilket är bättre än att köpa ny tandborste varje gång, men jag vill använda så lite plast som möjligt.

Summa sumarum är att tänka på och överväga om du vill fortsätta på flourtåget eller om du vill hoppa av. Ta reda på för- och nackdelar och gör ett val. Vi har valt, vi kör fluorfritt.

5 kommentarer:

 1. En sak jag funderat på ett tag när det gäller tandkrämer... Om man inte vill ha fluor, varför ska man alls använda tandkräm då? Det är ju inte tandkrämen som gör rent, det är ju borsten som mekaniskt gnuggar. Man kan i och för sig vilja ha slipmedel i tandkrämen, men min tandläkare säger att det inte är bra för emaljen på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Annika jag har läst att en del använder matsoda, eller saltlösning, men på någotsätt känns det som att vi i vår familj ändå vill använda tandkräm. Läste här om dagen på Morotlivsbloggen om hur hon gör (http://www.morotsliv.com/2013/09/friska-tander-utan-gifter.html), kicka in där om du vill köra den tandkrämsfria vägen.

   Personligen som småbarnsmamma har jag inte tid att ägna åtta minuter morgon och kväll åt mina tänder. Men de jag definitivt skulle kunna börja med är tungskrapa. Man måste ju göra det som funkar för en själv och ens tänder :).

   Radera
 2. Stövlade bara in här, blev intresserad och började läsa. Det finns faktiskt bambutandborstar för barn att använda, vi har en till våran son. Jag tror det är Ekotandborsten som säljer dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt, de ska jag kolla in. Tack för tipset :)

   Radera
 3. Du kanske redan har hittat ett alternativ till barntandborsten. Om inte kommer här ett som delvis är komposterbart http://www.laplandecostore.se/hygien/tandborstar/jack-n-jill-bio-tandborste-hippo.html

  SvaraRadera