tisdag 28 oktober 2014

Tävling! 10 st Humble Brush tandborstar lottas ut


 När jag skrev om # plastuppror för någon vecka sedan, märkte jag att de finns en stor brist på bra bambu tandborstar i Finland. Därför tog jag kontakt med det svenska företaget Humble Brush och frågade om ett samarbete.

Humble Brush gör miljövänliga nedbrytbara tandborstar i bambu. Tandborstarna är dessutom ergonomiskt utformade, så man kan både förbättra sin munhälsa och miljön på samma gång. Om du köper en Humble Brush tandborste donerar företaget motsvarigheten av en tandborste till människor i nöd.

Så nu (trumvirvel) är det premiär här på bloggen för en utlottning. Husmor Anna lottar ut i samarbete med Humble Brush 10 st miljövänliga bambu tandborstar.

Nu har du chansen att vinna 1 st Humble Brush. Det enda du behöver göra är att kommentera här nedan och dela med dig av ditt bästa miljötips.

(man får endast komentera 1 gång per person)

Tävlingen avslutas på söndag den 2.11.2014 kl 24.00.

Lycka till!

46 kommentarer:

 1. Ohja! En sån har jag länge suktat efter!
  Mitt bästa miljötips, även om det är väldigt enkelt, är att använda samma dricksglas flera dagar i rad. Dricker du bara vatten/ smaksatt vatten (och även mjölk, men då kanske man vill skölja emellan), så spara ditt glas, lägg en namnlapp på, så slipper du massor av disk. Om man äter 5 ggr per dag, 7 dagar i veckan blir det 35 glas att diska, istället för 1.

  SvaraRadera
 2. Jag är med!
  Mitt bästa miljötips är att duscha snabbt. Man behöver inte stå i duschen 15 minuter varje dag!

  saragunmarie@gmail.com

  SvaraRadera
 3. Åh! Jag vill vara med i utlottningen av dessa!
  Mitt bästa miljötips, som också är väldigt enkelt, är att styra om alla sina räkningar och fakturor till att bli e-räkningar och att avsäga sig reklamutskick via vanlig post. Sparar på papper och skräp.
  Tack för en fin blogg /Emelie

  SvaraRadera
 4. Jaaa, ny tandborste vill jag ha! Oj, miljötips... finns ju så många. Tror jag lägger flera. :) samåkning tycker jag är bra. Och att återanvända, sy om kläder, antingen till något helt annat eller till nya kläder. Jag sparar mina gamla kläder och tar fram om något år och då kan de kännas nya igen. Sen självhushållning. Odla och skaffa egna djur, t.ex. höns och får kan vara bra att börja med. Det är åtminstone min plan. :)

  SvaraRadera
 5. Mitt bästa miljötips är att läsa på om miljöproblem, verkligen försöka se vad man slentrianmässigt gör varje dag som är omiljövänligt. Kunskap leder till handlig. Kollar man upp hur mycket gifter ett butiksäpple innehåller är steget till att välja en ekovariant mycket lägre.

  SvaraRadera
 6. Åh! Vilken suverän tävling och supersöta tandborstar. Mitt miljöknep är att satsa på de små sakerna som gör tillsammans en stor nytta. Ät närodlat och ekologiskt, skippa plastpåsarna i butiken, satsa på naturliga produkter och använd gärna kokos till det mesta. För det är nyttigt, gott å man kan använda det till allt (mat o. Skönhet).. sen är och det viktigaste tipset att vilja utvecklas och hitta nya lösning hela tiden för att en själv och miljö ska må så bra som möjligt :-)

  SvaraRadera
 7. Oj, sånahär har jag länge velat testa! Här är mitt bidrag: för att minska plastpåsemängden kan man förstås ta en tygväska med sig till butiken, OCH för att slippa dedär små tunna fruktpåsarna kan man enkelt sy egna fruktpåsar av tunnt myggnätstyg eller spets! Och när man är ute på stan och handlar kan man säga till vid kassan, för de stoppar ju gärna ner det man köpt i butikens egna påsar för synlighetens skull - men har man redan en påse med sig kan man ju använda den.

  SvaraRadera
 8. Åh vad bra med en miljövinst!
  Mitt bästa miljötips är att göra egna ullbollar till torktumlaren, om man nu använder en sådan. Jag använder inte sköljmedel men med bollarna så blir tvätten ändå babymjuk och den torkar mycket snabbare!

  SvaraRadera
 9. Som vi senast talade om idag över kaffe Anna -köp närodlat och då gärna ekologisk... :)

  SvaraRadera
 10. Åhh vad knepigt av dig. :)
  Mitt bästa tips är man när man torkar damm ska man torr torka att börja med för det finns typ kemikalier i dammet som helst inte skulle behöva komma ner i avloppsbrunnen. Heter det avloppsbrunnen förresten? :)

  SvaraRadera
 11. Jag är också med!
  Hmm, väldigt många tips har redan blivit nämnda ovan som jag också "använder", ullbollar, samma dricksglas, tygpåse och korg då man handlar, tacka nej till påsen i kassan, kokos, ekologiskt.. Men mindre plast är nog ett bra tips och återanvändning, allt behöver inte köpas nytt. Vi har överflöd av saker i denna värld.
  Ha det så bra!

  SvaraRadera
 12. Lizett Andersson28 oktober 2014 10:42

  WOW!! Jag visste inte ens att det fanns. Jag skulle gärna vilja vinna/testa en för att komma ännu ett steg från plasten. Tack för trevlig blogg.

  SvaraRadera
 13. oj, jag har tänkt köpa en sådan länge men inte hittat någon!
  mitt bästa miljötips är nog att alltid ha med en liten tygkasse i väskan ifall man kommer på att man måste in via butiken, så slipper man köpa en plastpåse!

  SvaraRadera
 14. Testar gärna en ny sorts tandborste :) Bästa miljötipset..hmm..höns som äter matresterna, Använder torktumlare bara i nödfall..utan försöker istället hänga tvätten på lina..Köper stor del av barnkläderna på loppis../Sofie

  SvaraRadera
 15. Är med och tävlar, roligt att pröva :) Mitt tips är att ta med dig någon tygpåse i väskan - gå på loppis och fynda, en stor del av mina plagg är sådana jag hittat på loppisar eller facebook loppis eller dylikt.

  SvaraRadera
 16. Jag vill också vara med! Mitt bästa miljötips är att gå eller ta cykel istället för bilen! Eller samåk med grannen! /SaraN

  SvaraRadera
 17. Vilken fin tandborstmodell, sådana vill man ju ha! Använd kläder så länge som möjligt och tvätta inte i onödan, satsa på yllekläder som känns fräscha länge, putsa av barnkläder som bara fått någon fläck här och där med en fuktad handduk istället för att tvätta helt.

  SvaraRadera
 18. Oj, här råkar man klicka in sig på en fin blogg och så är det utlottning på gång.
  Svårt det där med "bästa" tipset, men personligen försöker jag fundera en gång extra om jag verkligen behöver köpa en ny pryl och ifall det går att köpa det begagnat. Mindre (ny-)konsumtion = färre resurser behövs användas. :)

  SvaraRadera
 19. Kul med tävling! Massor med bra tips har redan kommit in. Mitt miljötips blir denna gång att dra ner på elkonsumtionen; släck lamporna när du går ut ur ett rum och när du far hemifrån, torka kläderna på torksträck istället för att använda tumlare, ha tv / dator / telefonladdare etc kopplade till skarvsladd som går att stänga av så de inte står i standby-läge och drar ström i onödan då de inte används.

  SvaraRadera
 20. Är gärna med i utlottningen! Miljötips, handla närodlat, kompostera, ge bort urväxta kläder till välgörenhet och köp själv nytt på loppis!

  SvaraRadera
 21. Snyggare tandborstar än dom i plast, verkligen!
  Mitt tips är att återbruka, att t.ex. sy vimplar av gamla kläder eller varför inte piffa upp burkar och grejer istället för att kasta och köpa nya.

  SvaraRadera
 22. Åh, jag har så länge funderat på att slänga plasttandborsten och köpa bambu.
  Mitt bästa miljötips är att börja med no poo, helt enkelt sluta med schampo å annat skräpigt. Det var nog en av de saker som gjorde att jag "vaknade" till rejält för miljön. För tandborstningen har jag t.ex. tandpulver istället för tandkräm :)

  SvaraRadera
 23. Hej
  Självklart vill jag vara med och tävla om en tand- och milövänlig tandborste!
  Mitt bästa milötips är att samordna transporter; åk och storhandla med grannen, en förälder kör flera barn till matchen, kan den hyrda släpkärran ta med något från grannen till återvinningcentralen? Trevligare att cykla till föräldramötet om någon mer gör det, åk bil den enda gången regnet öser ner...

  SvaraRadera
 24. Åh jag är med! Mitt bästa tips? Det har blivit nämnt här flera gånger redan men KOKOSOLJA: använder det till allt, matlagningen, hud- och hårvård både till mig och barnen. Den fantastiska oljan <3

  SvaraRadera
 25. Sån skulle jag bli glad av :) Mitt tips är att planera sina måltider och således slänga så lite mat som möjligt. / Malin

  SvaraRadera
 26. Vilken fin tävling, vill jättegärna delta! Något som jag alltid är noga med i vardagen för att minska belastningen på miljön är att sopsortera/återvinna ordentligt så det skulle jag råda alla att göra.

  Några andra miljötips är att man använder/inhandlar naturliga/ekologiska skönhetsprodukter, köper närodlad och ekologisk mat i så stor utsträckning som möjligt (som man helst packar ner o bär hem i tygpåse), handlar kläder o dylikt begagnat på second hand (det är dessutom mycket roligare då man ofta hittar unika plagg som ju också oftast är urtvättade på starka kemikalier och inte kostar många kronor), väljer cykeln/promenad/kollektivt framför egen bil och inte duschar varje dag.

  Håller tummarna :). Måste också tacka för en väldigt mysig och viktig blogg!

  M.v.h. Ellen

  SvaraRadera
 27. Oj har helt missat att sådana tandborstar ens finns! Mitt bästa möiljötips är att ta med småbarn (egna, bekantas..) ut på en "skräpplockar-promenad". På så vis lär de sig att det är fel att släng skräp omkring sig och barnen tycker desstuom det är spännande att tävla om vem som plockat mest. Det är ju trots allt dessa småbarn som i framtiden skall leda denna värld :)

  SvaraRadera
 28. Vill börja med att tacka för en fin blogg! :) Och tandborstarna ser verkligen bra ut..
  Mitt bästa miljötips är att alltid fylla disk- och tvättmaskinen helt innan den körs.

  Mvh. Jennie

  SvaraRadera
 29. Vad roligt med tävling! Jag har nyligen upptäckt den hemkokta gammaldags tallsåpan som inte har några färgtillsatser parfym mm. och vill gärna tipsa om att använda såpa (alltifrån till att skonsamt tvätta dig själv och djuren med, allrengöring i hemmet, sårtvätt, läderrengöring, fläckborttagning, återfettning av lister i bildörrar, bekämpa skadeinsikter på blommor mm) istället för starka kemiska produkter. Såpan ska tydligen motverka skadliga bakterier, svamp och mögel effektivt och jag har numera alltid med mig en mini-flaska med såpa i handväskan när jag är ute.
  Tack för en fin blogg.

  SvaraRadera
 30. Mitt bästa tips är att köpa så lite som möjligt, skönhetsprodukter, kläder och annat som inte alltid är ett riktigt behov utan istället "vill ha". Oftast klarar man sig bra utan.

  SvaraRadera
 31. Dottern är i behov av ny tandborste och jag hade tänkt köpa en icke-plast sådan. Så denna utlottning kom ju lägligt :) Mitt bästa miljötips är att använda tygblöjor. Man behöver ju inte gå all in om man inte vill, bara genom att t.ex. använda en tygblöja om dagen sparar man ju in 365 vanliga blöjor på ett år.

  SvaraRadera
 32. Tack för en mycket intressant och bra blogg! :) Kul med tävling och fint pris!

  Vi har ännu inte börjat köpa ekologiskt diskmedel, men vi har klipper alltid diskmaskinstabletten i två delar och använder alltså bara en halv tablett i diskmaskin, blir precis lika ren disk! Ekonomiskt + att både vi och naturen utsätts för mindre gifter!

  SvaraRadera
 33. Tack för din inspirerande blogg! Är gärna med och deltar i tävlingen.
  Handla ekologiskt och närodlat är mitt val.(bla era goda morötter..:)

  Anki M

  SvaraRadera
 34. Tack för bloggen som gett mig många bra tips! Och en nyt tandborste finns på min köplista! Har själv plastbantat en tid nu och mitt miljötips är nog att skippa plastpåsarna. Jag hittade en långärmad gammal blus med "nätärmar". Ärmarna blev till jättefina nätpåsar för frukterna! En butikskassa sa att hon ska söka på loppis efter något liknande och sy åt sig själv. Det blev jag glad över :) / Aino

  SvaraRadera
 35. Ett miljösnällt tips är att när strumpor är utslitna, eller ett par barntrosor är urväxta samlar jag dem(rena) i en påse i badrummet. Då har jag alltid nära till trasor att torka av lavoaren och wcstolen med. Eftersom det är lätt att "snabbstäda" när grejerna finns nära behövs heller inga medel för att det skall bli rent. Sen slänger jag de använda trasorna. /anna-karin

  SvaraRadera
 36. Mitt tips är att istället för att köpa nyproducerade varor, se om det går att använda saker du redan har på ett nytt sätt istället för att slänga eller först se efter om det du söker finns på second hand. Det är bara fantasin som sätter gränser för nyskapandet och i second hand butiker finns det så mycket fint för oftast billiga pengar.

  SvaraRadera
 37. Mitt bästa miljötips är att verkligen tänka efter innan du köper något nytt. I många fall är det mestadels en vana och ett behov skapat av industrin och omgivningen som gör att du köper något än att du verkligen behöver det du kikar på. Så ställ frågorna: Behöver jag verkligen det där och vad ska de användas till isådanafall? innan du köper något oavsett om det är second hand eller i vanliga butiker.

  SvaraRadera
 38. Å vilken bra tävling. Tack att du påmindes extra gång. Ja skulle ha kommenterat då när ja lste men ngt kom emellan. Jo,mitt bästa miljötips är att använda tygkassar när man går och handlar. Å sen att handla på loppis. Å så förstås att spara på papper genom att läsa nyheter på läsplatta, å att inte skriva ut så mycket. Å när man måste skriva ut, för det dubbelsidigt, eller förminska utskrifter så att två eller fler ryms.

  SvaraRadera
 39. Deltar i tävlingen! Mitt miljötips är att köpa saker begagnade och återanvända det man redan har. /MalenaV

  SvaraRadera
 40. Tips: gör egen tandräm av kokosolja, sms och lite pepparmint! Bättre för både tänderna och miljön än kemikaliefyllda tuber, och passar extra bra på denna tandborste! :-)

  SvaraRadera
 41. Mitt bästa tips är att försöka förankra miljötänket i var dags bestyr,
  så att jakten på ett snällare leverne för miljön, i sig blir ett äventyr!
  Att gå eller cykla istället för att exempelvis åka bil,
  att ta bussen de gånger du måste färdas flera mil!
  Att ordentligt sortera dagens sopor är ju givet,
  att använda fantasin och återanvända förgyller livet!

  Kram!

  Anna M Rautila
  mr22ga@hotmail.com

  SvaraRadera
 42. Åh precis vad jag behöver o vill ha. Mitt tips är att att aldrig köpa nytt av sånt som kan köpas begagnat o att varje gång nåt tar slut byta ut de till ett miljösmartare alternativ. Min tandborste e slut nu, ja skulle gärna byta ut den till en Humble Brush

  SvaraRadera
 43. Fina tandborstar du hittat! Mitt tips är - Plocka vad naturen erbjuder! Jag vill inte leva utan finländska blåbär, lingonsylt och svampsoppa. Ingredienser finns där ute, och hinner du inte plocka den mängd du vill ha så kan du ju köpa det av torghandlaren.

  SvaraRadera
 44. Vill jättegärna testa en bambuborste! Mitt bästa miljötips är nog att tänka både en och två gånger innan jag köper något, behöver jag verkligen det, har jag kanske något hemma som kan användas istället eller kan jag bygga det eller fixa upp en liknande sak som är trasig? Nu ser jag att flera skrivit samma så för att bidra med något litet till så tipsar jag om att virka sina egna fruktpåsar att ta med till affären istället för att ta plastpåsar :)
  Jenny
  hatti_fnatti@hotmail.com

  SvaraRadera
 45. Ann-Sofi Lilla2 november 2014 11:53

  Jag vill gärna vara med å tävla! Mitt bästa tips är nog, liksom flera andra skrivit, att ha med egna väskor och korgar till mataffären så man inte behöver ta plastpåsar. Dessutom är eet ju såå himla opraktiskt att packa matvaror i en plastväska sedan man vant sig med korg och ordentliga väskor.

  SvaraRadera
 46. Mitt bästa miljötips är att inte använda torkskåp eller torktumlare och att bara ta så mycket tvättmedel som man ska (de flesta överdoserar) och skippa sköljmedel! Det tjänar både du och miljön på!

  tavlingar(at)officefixarna.com

  SvaraRadera