torsdag 30 oktober 2014

Diy miljösnälla ljus Vi har pysslat hemma med snoriga barn och gjort ljus så här lagom till allhelgona. Om man inte orkar göra egna ljus är det viktigt att tänka på att många vanliga ljus innehåller paraffin som inte är så miljövänligt. Köper man ljus ska man gärna satsa på stearinljus som är svanen märkta, eller soja ljus som brukar säljas i ekobutiker (hur miljösnälla de då är med gmo och sådant vet jag inte, kanske någon har koll?), men de känns ändå som ett bättre val än paraffin ljus. Bivaxljus är kanske det bästa valet.

Evelinas ekologiska hade gjort jätte fina bivax ljus, de kan du gå in och kolla på också.

Jag tycker ju man ska ta tillvara alla stumpar som lämnar, spara dem tills man har tillräckligt att stöpa nya. De är ju både miljösnällt och ekologiskt.

 Vi smälte ner i vattenbad bivax bitar, stearinljus stumpar och sojaljus stumpar . De små ljusen är gjorda i en loppisfyndad muffinsform. Blockljuset är gjort i en honungsburk.

Detta är ett jättekul pyssel, men passar för lite större barn. Har man mindre barn passar det bättre att rulla ljus av bivax plattor.


 Smala bivax ljus till födelsedags tårtor. Eller varför inte till jul?

Bivaxljus i stället för värmeljus till lycktor. Sen sprider ju bivaxljusen en härlig doft.

Hacka ljussumpar och bivax. Smält i vattenbad i en metallbunke (som används igen nästa gång man stöper, för den är svår att få ren). När allt är smält fiskar man upp eventuella vek rester.


Knyt nya vekar på en grillpinne och doppa veken i den smälta ljusmassan. Klistra fast den blöta veken i din form. Häll på ljusmassan.


Låt stelna.
Ta ur formarna. Klipp av veken.


Har man inga grillpinnar funkar det lika bra med en penna eller en pinne.


Voila, egna miljösnälla ljus!

2 kommentarer:

 1. Kommer ihåg att vi fick stöpa ljus i skolan under pysseldagarna. Det var mindre kul eftersom vi fick gå på ett led och doppa veken och stå i kö... Men jag gillar det ändå. Sparar alla kronljus-stumpar och nu är lådan full så jag borde verkligen återvinna dessa till nya användbara ljus. Smart att göra i formar! Man kan ju hälla i fina små kaffekoppar eller dylikt också och få finheter.
  Nu till frågan: är det inte himla viktigt med temperaturen när man smälter stearin? Och måste man ha bivax också?
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha.. jo de där har väl alla trauma för, men om man är hemma så är de kanske roligare då man får doppa hur många gånger som helst. Angående frågan, jag kollade ej temperaturen tror inte det är nödvändigt, bara ljusmassan blir flytande. Man måste inte ha bivax med men jag tycker att det är bra att dryga ut med det för de är det mest miljövänliga du kan använda i ljusmassa, dessutom doftar det godare då. Men nej man måste inte :). Lycka till!

   Radera