torsdag 5 juni 2014

Maskrossirap

Maskrossirap

I stället för att förbannas över maskrosorna i gräsmattan kan man göra något riktigt smarrigt av dem.
Nämligen maskrossirap.

Plocka en stor bukett maskrosblommor. Låt dem ligga framme en stund i skuggan så försvinner småkrypen.
Rensa maskrosorna, ta bara de gula blombladen. Lägg dem i en kastrull. Fyll den med vatten så att de täcker maskrosorna. Koka ca 15 min. Sila av och behåll vätska. Ta ca. 2 dl vätska (om du vill ha bara en syltburk) och dubbla mängden socker ( i detta fall 4 dl). Sjud upp igen i ca 8 minuter. Konsistensen ska vara lite tjockare än vatten men tunnare än lönnsirap för den kommer att tjockna då den stelnar. Sedan är det bara att hälla upp på en ren glasburk.

Servera till glass, i yoghurt med jordgubbskompott eller till ostbrickan. Den håller hela året.
Tänk vad ljuvligt att ta fram lite maskros på burk en grå och snöig januaridag. För hela året drömde jag, om den korta sommarn drömde jag...

Så låt alla dina maskrosor finnas.

1 kommentar:

  1. Hmm så du menar att detta är smarrigt alltså? Måste ju testas i sådana fall! Ska bara se efter så inte alla maskrosor kapats av gräsklipparen igår. Fast det kommer väl nya i sådana fall :)

    SvaraRadera