torsdag 22 oktober 2015

Än är det inte för sent


photos-fukushima-exclusion-zone-podniesinski-50
Bilden från ett övergivet obeboeligt Fukushima idag. Foto den polska fotografen Arkadiusz Podniesinski  gå in och se alla hans gripande bilder från Fukushima här.

Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om kärnkraften, och Kärnkraftsverket som planeras i Pyhäjoki. Min man och jag har en längre tid varit aktiva motståndare mot bygget som planeras bara 150 km från oss. I våras skrev min man en insändare om detta, och vi har läst allt som stått i våra lokaltidningar samt som delats på Kärnkraftfritt bottenviken på fb. Vi har skrivit på protestlistor mot kärnkraft och fysiskt protesterat. Vi har bojkottat elbolaget Fortum och bytt till Nordic Green Energy ( som bara har grön el från förnybar energi), på köpet fick vi billigare el. Men frågan är ändå hade jag/ vi kunnat göra mer? Kan vi ännu göra mera?

Jag beundrar aktivisterna som åkt ut  för att stoppa maskinerna som vällt fram över byggplatsen. Vilka hjältar!

Det finns 1000 olika anledningar till varför vi bör säga nej till kärnkraften. Men de finns de personer som kan argumentera detta bättre än jag, så desstu mer tänker jag inte gå in på det. Men det naturligaste argumentet jag tänker ge är att, det tar 100 000 år innan kärnavfallet har mist sin radioaktivitet, och att det finns inga vettiga slutförvarings möjligheter som håller i 100 000 år. De säger ju sig själv att detta är ingen långsiktig lösning på energi. Är det radioaktivt avfall vi vill ge våra barn i framtidsgåva? Östersjön är fortfarande det mest radioaktiva havet i världen efter olyckan i Tjernobyl.

Kärnkrafts olyckan i Fukushima orsakades av jordbävning och tsunamin som efterföljde 2011 eliminerade livet i Fukushima. Men man kan inte skylla på jodrdbävningen, den är något naturligt, denna katastrof är människans verk.  Så här ser det ut idag.

photos-fukushima-exclusion-zone-podniesinski-60
Foto Arkadiusz Podniesinski

Så här förvaras radioaktiv kontaminerad jord från olyckan. I svarta sopsäckar staplade på varandra. En tillfällig lösning från 2011 som fortfarande tycks vara tillfällig 2015. Ett stenkast från havet. Skulle de smaka gott med lite fisk därifrån?

Än är det inte försent, inget kärnkraftverk har ännu byggts i Pyhäjoki. Än kan vi stoppa det, om vi gör det tillsammans. Mera aktiv aktivism behövs för att vi ska kunna stoppa detta vansinnes projekt, som myglats så mycket med. De flesta Finländare som läst om detta ämne är emot bygget. Ingen litar längre på Fennovoima eller Rosatom. Nu gäller de bara att visa våra politiker var folket står. Så att de kan göra det ända rätta beslutet att neka bygglovet.

Kärnkraften tillhör inte framtiden. Kärnkraft- Nej Tack!

5 kommentarer:

 1. Verkligen - NEJ TACK!
  Fint att du tar upp om saken, det är viktigt! Jag hoppas verkligen att det inte byggs någon kärnkraft. Finns ju gott om vatten, vind och andra återvinningsmetoder!
  /Kitty

  SvaraRadera
 2. Jag respekterar din åsikt, och kan också förstå stora delar av kritiken mot kärnkraft. Men själv ser jag inte ännu något vettigt alternativ till kärnkraft för Finlands del (kom inte dragande med vindkraft som ett reellt alternativ, vindkraft fordrar lika mycket alternativ reglerkraft för att fungera och var hämtar vi då reglerkraften? Finns inga bra alternativ) och tycker det är hyckleri att vi föredrar att importera rysk kärnenergi framför att husera den själva. Vi bor trots allt i ett av världens säkraste länder både när det gäller samhällsstabilitet och utsatthet för naturkatastrofer.

  Däremot har även jag blivit negativ till Fennovoimas nybygge, helt enkelt pga den fullkomligt usla hanteringen av hela bygget. Mycket dålig publicitet för en bransch som redan har dåligt rykte.

  Min dröm för framtiden är dels att kärnkraften skulle utvecklas (vem bekostar finansieringen för forskning?) så att vi kunde övergå till den renare fusionskraften för industrins del, samt att vi privatpersoner i mycket hög(re) grad kunde bli självförsörjande på bland annat el :) Detta genom högeffektiva solpaneler på våra hustak (för uppvärmning av varmvatten och hus, även viss direktel) och mycket lokala, små vindkraftverk (kanske per gårdsgrupp) samt även biogas (för rötning av vårt avfall).

  Det är iaf en vision som sporrar mig! Lokalproducerat är bäst, både när det gäller mat och när vi pratar energi :)

  SvaraRadera
 3. Jag håller inte med om kärkraften i din åsikt. Enligt mig är den inte försvarbar på något sätt, dessutom birdar avfallet till kärnvapen. Vi måste satsa mer på förnybara källor. Jag skulle vilja se staten ge skattelättnader för solpaneler för privatbruk, och småvindkraftverk på varje egnahemshus. Dessutom kunde vi bli mycket mer energieffektivare idag. Här slösar vi otroliga mängder energi till skillnad från andra länder. Jag tror inte på en ökad effterfrågan på energin , snarare en deegrowht på hela industrin. Jordens resurser klarar inte att vi ska öka och möta en eventuellt större tillväxt. Vi har ingen planet B vi kan dra till då denna jord är förbrukad. Därför måste vi börja ta bättre hand om henne.

  SvaraRadera
 4. Tummen upp för all den tid och energi som du och din man lägger ner i den frågan! Det är viktigt och vi måste hitta på andra lösningar som inte belastar naturen på samma sätt. Alla behöver tänka om här, och det är precis som du säger, vi kan göra mycket på det privata planet, men vi behöver uppmuntras. Naturens behov kommer i första hand, våra i andra hand. :)

  SvaraRadera
 5. Jag känner också ett stort obehag vad gäller kärnkraft, mycket eftersom min mamma fick missfall kort efter att hon jobbat i trädgården medans radioaktiva ämnen regnade ner över Finland, det hade kunnat bli min syster eller bror. Kanske bara ett sammanträffande, eller kanske inte. Oavsett så gillar jag inte kärnkraft och framför allt inte det faktum att man inte blir av med de radioaktiva restprodukterna i första taget heller.

  SvaraRadera