torsdag 17 september 2015

Föreläsning med Bonderöven Frank


Hade möjligheten att gå på en föreläsning som ordnades i Vasa med den danske självhushållaren och tv kändisen Bonderöven Frank. En intressant föreläsning, där han berättade om hur de lever på gården och vilka djur de har. Kanske ingen matnyttig fakta om självhushållning kom fram precis men, de var ändå intressant att höra honom berätta. De kommer ju destu bättre fram i tv programmen.

En sak som han nämnde om självhushållning som fastnade i mitt minne. Var att de spelar ingen roll om du odlar potatis så de räcker för ditt husbehov, om du fortfarande eftersträvar att ha den nyaste tekniken, ny bil o.s.v., för då behöver man ständigt mera pengar. De man bör göra om man strävar efter självhushållning är att nöja sig med det man har. Att värdesätta andra saker än just saker. Tid med familjen, tid att göra saker från grunden, att vara ett med naturen. Nu lät de ju i och för sig bättre på danska än när jag försöker återge det jag minns.

Men han har så rätt. De spelar ingen roll om vi saftar, odlar, slaktar och tycker att man är självhushållande om man samtidigt alltid strävar efter mer. Att va nöjd med det lilla är nyckeln.

Jag tar med mig ny självhushållnings energi från detta möte. Så bjuder jag er på en usel kändis selfie, när vi båda ser fulla ut, eftersom kamera ägarinnan blev så nervös när hon träffade sin idol att hon glömde helt hur inställningarna fungerar på en kamera, så blixten bländade upp hela salen. Say cheese!


2 kommentarer:

 1. Så roligt! Jag hade också blivit nervös och starstruck.

  Det är ju väldigt sant det du (och han) säger. Att man kommer närmare naturen, känner årets växlingar och märker att livet får andra värden är det bästa med att odla. Det blir en livsstil. Och om man har ambitioner eller drömmar om att bli självförsörjande så funkar det inte om man ska sträva efter sådant som kostar massor av pengar, men set fina i kråksången är ju att man inte saknar det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hur, man får perspektiv på livet. Man inser vad som är viktigt när man lär sig skala bort det ytliga. Behovet av de ytliga mattas av, och de är så befriande på något vis. :)

   Radera