onsdag 5 november 2014

Vår dagliga tvätt

Med små barn i huset och en smutsig man kommer man inte undan den dagliga tvätten. 
Jo, ni vet jag pratar ju om diskberget som bara tycks växa och bli större för varje sekund som passerar under dagen. 
För att inte tala om den bottenlösa byk korgen.
Jag ids inte ens nämna klädberget som borde vikas.
Ja så här har vi det väl alla.

Men för att göra den vardagliga tvätten lite roligare eller enklare tänkte jag prata lite om tvättmedel.
Jag brukar vanligtvis använda Ekover pulvertvättmedel till byktvätt men igår sprang jag på deras flytande tvättmedel. Eftersom den butiken jag storhandlar i inte hade tvättmaskins pulver.
Är det någon av mina läsare som testat detta? Är det bra?
På ett sätt tycker jag att de är ju lite onödigt att släpa hem vatten men om jag måste välja mellan att köpa ekologiskt flytande tvättmaskins medel och ett icke ekologiskt pulver tvättmaskinsmedel, så föredrar jag nog det ekologiska tvättmedlet.

Annars något jag alltid har hemma i fall det krisar är tvättnötter. De är toppen substitut när tvättmedlet är slut och det är 40 km till närmsta butik med någorlunda vettigt utbud. Vet att många använder bara tvättnötter. Men för oss funkar det inte när man har jordbruk. För vi har verkligen, bokstavligen, skitiga kläder.

Ett tips jag kan dela med mig av är tvålflingor. Vi använder hård olivtvål till handtvätt. Alla som använder hårdtvål vet ju att det alltid lämnar en sådan där jobbig liten bit till sist som ingen vill använda. Dem sparar jag, sedan maler jag ner dem i en gammal loppisfyndad mandelkvarn till tvålflingor.

Ibland maler jag även ner hård galltvål som jag blandar med olivtvåls flingorna.
Tvålfligorna går sedan att använda till fläckar på kläderna. Skrubba fläcken med lite tvålflingor och vatten. Eller om det är riktigt skitig tvätt i maskinen kan man använda tvålflingorna som tvättmedel ( dosera dock i mindre mängder). 
Om man inte vill tvätta kläder med olivtvål flingorna är det bara att tillsätta lite varmt vatten och forma det till en ny tvål som går att använda en stund till.
Ja det stämmer ju de där man brukar säga, den som spar han har :).

Vidare till disken.
Ett knep jag tänker bjuda på är att dela diskmaskinstabletterna i halva.
Jag har tvättat med en halv diskmaskins tablett åt gången i maskinen i två år nu.
De funkar toppen till och med ekologiska diskmaskinstabletter. Resultatet är ju att det räcker dubbelt så länge och kostar hälften mindre.

Enda man bör tänka på är att man en gång i året bör avfetta sin diskmaskin så den inte fettar igen.
Den dagen de även kommer ekologisk diskmaskinsavfettning på marknaden, jublar jag. 
Mig veterligen finns det tyvärr inte än. Men man kan köra sin diskmaskin tom med lite maskindiskmedel och ättika. Det rengör i alla fall lite. Men tyvärr måste man även avfetta ibland.

Men summa summarum tycker jag alla borde börja tvätta mera miljövänligt. För de är faktiskt läskigt när man börjar tänka på hur mycket giftiga ämnen vi släpper ut i vårat avloppsvatten. 

Har ni några bra tvätt tips?

15 kommentarer:

 1. Använder Ecovers flytande och tycker att det är jättebra! Drygt, dessutom! Vill inte använda pulvertvättmedel eftersom jag hört(?) att pulvret inte går ur kläderna lika bra som flytande. Har ingen aning om det stämmer eller inte, men det har blivit lite som en fix ide för mig ;) har hört att man kan tillsätta eterisk olja tillsammans med tvättmedlet när man tvättar också, för god doft! Har dock aldrig testat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att flytande tvättmedlet funkar bra. Kanske vi gör det till en vana då :).Jo man kan tillsätta några droppar eterisk olja blandat i lite vatten i sköljmedelsfacket om man önskar. Har testat några gånger, men tycker att de är överflödigt. I alla fall vår tvätt behöver inte dofta mera än rent.

   Radera
 2. Jag tvättar med linoljesåpa med citrondoft och lite lite sköljmedel. Tycker tvätten blir renare och mjukare än om man använder vanligt tvättmedel. Drygt är det också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, låter intressant! De ska jag testa någon gång. Tack för tipset! :)

   Radera
 3. Superbra tips!! Jag brukar använda flytande eko-tvättmedel, oftast från ecover och är väldans nöjd med det :)
  /Evelina - Evelinas Ekologiska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va bra Evelina, då verkar de ju som att jag hittade en ny favorit att tvätta med. :)

   Radera
 4. Så roligt att hitta din fina blogg :-) Jag har ett tvättnötstips: Sjud 75 g "nötter" i 3 L vatten i ett par timmar. Sila från nötterna och kvar har du ett tvätt/diskmedel eller vad du nu vill använda det till. Billigare och mer miljövänligt kan du inte få. Vill du att det ska lukta så tillsätter du eterisk olja. Vill du ha ett mer kraftfullt tvättmedel så tillsätter du en del av din rivna tvål till särskilt lortig tvätt.

  Maria på Gröna Val1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va roligt att du hittat hit Maria! Tack för tipset! Har testat det faktiskt någon gång men jag undrade hur det var med hållbarheten, så de blev inga fler gånger. Men kanske du vet hur länge tvättnöts avkoket håller?

   Radera
 5. För att göra rent diskmaskinen pudrar jag i bikarbonat,bakpulver vinäger eller lite citronsyra. Den blir skinande ren efter en snabbdisk. Plasten blir som ny. Går bra i tvättmaskinen också eller en bit av en diskmaskintablett. Jag har mjukt vatten här så jag behöver inte ha salt i diskmaskinen. Har egen brunn vet inte om det har någon betydelse. Prova gärna är toppen. Ha det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj de ska jag prova. Toppen tips! Tack ska du ha :).

   Radera
 6. Jag använder enjos flytande tvättmedel "revolution" som ju enligt enjos filosofi borde vara kemikaliefritt. Och drygt dessutom! Det behövs bara 10-15ml per tvätt!
  Enjo lär också hålla på att ta fram ett maskindiskmedel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, är lite skeptisk till enjos produkter. Bra om de funkar för er. Men jag tror jag håller mig till märken som är uttalat ekologiska alltigenom. :)

   Radera
 7. Använder också Ecovers flytande medel, och storgillar det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va kul att höra. De verkar bli en ny hitt hos oss också :).

   Radera
 8. Jag har gett upp tvättmedel. Ogillar när det blir en obehaglig "yta" på kläderna och det har hänt alldeles för många gånger för att jag ska prova igen. Ja förutom då när lill-katten kissade på gästsängen, då blev det pulvertvättmedel med äckel-syntetparfym.
  I vanliga fall kör jag med tvättnötter.
  Försöker nu hitta ett miljövänligt diskmedel som känns bra.

  SvaraRadera