onsdag 19 november 2014

När man zoomar ut

Har ni sett FB gruppen Family Living -the true story ? Där lägger medlemmarna upp sina vardagsbilder med icke stylade hem. Gruppen har 28000 medlemmar. Medlemmarnas bilder har till och med blivit en bok som heter Orka torka.

Gruppen bildades som en motreaktion mot alla stylade bloggar och inredningstidningar som bara visar upp perfektion. Perfektion som inte reflekterar verkligheten, där inga leksaker ligger på golvet inga brödsmulor är kvarlämnade på bordet.

Har vi blivit trötta på att se en överstylad värld? En till synes perfekt värld hos alla andra. Sedan går man hem till sitt eget kaos för att känna sig misslyckad som människa, eftersom man inte orkar ha lika städat. Men frågan är ju om alla verkligen har de så perfekt, tipp topp där hemma. De flesta av oss stressar och städar frenetiskt när man vet att man ska ha gäster. Sedan går man där och låtsas som om man alltid har de så där städat.

Min dotter brukar fråga mig när jag håller på och städar. -Mamma, ska vi ha gäster?

 Jag tycker att de är hemskt skönt att se att andra har det stökigt. De visar att de är mänskliga, att de också har det som vi. Ja går hem och känner mig lite mer nöjd över att komma till mitt egna kaos.

För med en man som jobbar nästan 16 timmar per dag 6 dagar i veckan, två små nyfikna, busiga och råddiga barn och en trött mamma orkar jag inte hålla ett 250 km hushåll i tipp topp kondition. ( Skulle aldrig ha byggt så stort idag) Jag vill hellre leva än att städa ihjäl mig.

Min stökighetströskel är ganska hög men när den brister så börjar jag städa.
Jag gillar ju när det väl är städat de där första 5 minuterna innan barnen virvlat runt som virvelvindar. Innan brödsmulorna återigen har tagit sin sedvanliga plats under bordet. 5 minuter då man får känna sig lite lyckad och att man ändå har det lika städat som "alla andra".

Jag hörde någon berätta att de kan börja städa 1 vecka på förhand innan de får gäster. Tänk va mycket tid vi lägger på att försöka uppnå en stunds perfektion. Är de så himla farligt om några saker är på fel plats? Borde vi sänka våran bjuda hem folk tröskel. Kanske man orkar man bjuda hem folk oftare då. Kankse man t.o.m är trevligare som värd om man inte är helt slut efter att man storstädat huset.

För att känna oss mer lyckade som människor borde vi börja bjuda hem folk till vardagsstöket? Då skulle de ju få se hur man på riktigt lever, kanske går de hem lite lyckligare eller så går de hem och himlar med ögonen.- Jisses hur stökigt kan man ha det?

Borde vi i bloggvärlden börja zooma ut mera för att visa hur det ser ut runtom den där mattallriken man fotograferade. Jag tyckte att de va hemskt skönt att se stökiga blogginlägg av dessa två tillsynes perfekta hem. Lundagård och Caisa K

Därför tänkte jag bjussa på vårt problemområde stöket, nä jag mena ju köket. :)

 Så här har vi det typ alltid om vi inte har gäster. Köksön är ett utmärkt ställe för diverse småplock och dagstidningar. På golvet ligger de alltid leksaker och pusselbitar. Igår la jag samma pussel 5 gånger. För varje gång jag hade lyckats lägga det och stoppa undan det hittade det på ett magiskt sätt tillbaka till att vara utspridd över golvet.
Diskhon har alltid kompisar av smutsiga tallrikar eller dylikt.

Jag ska försöka börja sänka min tröskel att bjuda hem gäster. Man kan väl skylla på barnen om inte annat. De var dottern som inte orkade diska ;).

16 kommentarer:

 1. Alltså jag har också lite problem att bjuda folk till oss då det ofta är rätt så stökigt (me 2 barn under 3 år så är det inte alltid lätt och man själv har lite ork att städa )
  Så det är välkommet med vardagsbilder som visar den verkliga vardagen :D här e de inte puzzelbitar utspridda utan lego av alla de slag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ska ju synas att man har barn i huset eller hur :). Kanske man saknar att stiga på legobitarna när de blir större och slutat leka. Bättre att man bejakar barnens kreativitet och låter dem leka och ta utrymme, än att ha ett leksaksfritt golv eller hur?

   Radera
 2. Tack för tipset på Facebook-sidan, jag har skrattat mest hela förmiddagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det roligt att se andras stök :).

   Radera
 3. Vilka underbar bilder! Så mänskligt, så skönt och så naturligt!

  /Cilla
  www.pirayan.se

  SvaraRadera
 4. Halleluja för detta inlägg. Själv så lever jag efter mottot att "Det ska till ett geni för att behärska kaos". :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst, kanske vi bloggare helt enkelt bara besitter talangen att beskära bort stöket. De är ju trots allt fragment av en helhet ett enda ögonblick som syns i en bild. Man visar ju inte alltid vad som hände sedan när någon av barnen vinkade ut burken med den nykokta salvan över trasmattan. Sådant händer ständigt här. Vi tampas mycket med hjälpa vs. stjälpa.

   Radera
 5. Mycket nyttigt inlägg! Själv har jag en kylskåpsmagnet som det står "a clean house is a sign of a waisted life" på, som en bra påminnelse om att det inte behöver vara tipptopp i hemmet. Ett hem ska ju ändå se bebott ut! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! De är ett av mina favorit citat. Jag har det till och med broderat på en tavla som jag broderade innan jag hade barn :). Ja tack och lov bor man inte i en visnings lägenhet, man skulle väl knappt våga andas där.

   Radera
 6. Tack, vilket superbra inlägg (som vanligt)! :) Vilket mysigt kök ni har!
  /Evelina - Evelinas Ekologiska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Evelina! Jo stökigt och mysigt är det.

   Radera
 7. Härligt! Tummen upp för inlägget! Och så är jag näst intill avundsjuk på ert fina gråmålade golv.
  Håller själv på "övertalar"far i huset,att måla vårt skurgolv i grått...
  :) Anki M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Oj ett skur golv, härligt, vi kan byta :). Vi gjorde misstaget att måla det med ottossons pärlgrå, jätte fint, men allt syns på denna färg. Målar man det grått är det bäst att gå någon nyans mörkare, så syns inte allt damm och skräp.

   Radera
 8. Så härligt inlägg, igenkänningen är HÖG. Precis så har mina barn frågat när vi har städat: "Vem är det som kommer?" Fast jag också tycker det är så skönt att komma hem till någon som har det lite stökigt, så städas det i mer eller mindre panik när någon ska hälsa på här. Det är dock lite svårt, när samtliga av våra vänner och familjer har det perfekt städat varje gång vi kommer till dom.

  Nu ska jag kolla in FB-sidan, tack för tipset :)

  SvaraRadera
 9. Åh vad härligt att se :) Och det där stöket fortsätter även när barnen nästan är vuxna... Tror inte vi kommer få ordning förrän alla är utflugna ;) Kram Suss

  SvaraRadera