fredag 31 oktober 2014

Pumpa, skattjakt och guldpopcorn

Ena nakenfrö pumpan som jag odlade i somras, har mognat klart nu (de andra måste mogna mer). När jag skördade den var den alldeles grön men nu är den så där härligt orange, vilket innebär att fröna är mogna och kan tas tillvara.
Passade på att karva ut ett pumpa ansikte på samma gång till allhelgona. Så jag fick två flugor i en smäll, fröna ur nakenfröpumpan som jag torkar till müsli och dekoration till allhelgona.

Tänkte tipsa om en trevlig aktivitet som vi gjorde med barnen förra året till allhelgona.
Jag bad barnen och våra gäster att hållas i ett rum en stund, medan jag lindade ett garnnystan runt alla dörrhandtag och stolar i hela huset.Vi släkte alla lampor i huset. Sedan gav vi alla varsin ficklampa så de kunde följa garnet. Garnet blev som en vägvisare till en hemlig skattkammare.
Skattkammaren var vår garderob på övre våningen där jag hade gömt guldpopcorn i en skattkista.

Genom att göra en rolig sak av att få lite snask, var alla barnen nöjda med att få bara något litet gott. De behöver kanske inte alltid vara bord fyllda med sockerstinna sötsaker som barnen öser i sig. Genom att aktivera barnen så kanske de nöjer sig med mindre. Åtminstone här blev det ett spännande äventyr som det pratas mycket om ännu. Kanske man borde göra en favorit i repris i år igen. Måste klura ut ett annat gömställe bara. 

 Guldpopcorn.

(Varför ekologiska kastrull popcorn? Jo för att micro popcorns förpackningarna innehåller perflorerade ämnen som kan vara skadligt för nervsystemet. Välj ekologiska popcorn, för största delen av all majs som odlas i världen är genmanipulerad, följderna för både människa och natur av Gmo producerade livsmedel är svåra att förutspå). Så välj ekologiska popcorn till fredagsmyset så slipper du perflorerade ämnen och Gmo, för de låter ju inte som en särskilt mysig cocktail.

Sätt ugnen på 175 grader. Poppa ekologiska popcorn i en kastrull, salta dem som vanligt. 

Blanda i en kastrull: 1 dl indiansocker,1/4 dl ljus sirap, 90 gr smör. Sjud försiktigt i några minuter. 

Ta kastrullen av värmen å blanda i 1 krm bikarbonat (matsoda). 

Häll smeten över färdigpoppade popcorn i en stor skål. Rör om så popcornen blir täckta. 

Häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 3-4 min. Låt svalna.

Klart!

De här är nästan lite för gott, speciellt för vår familj som äter socker väldigt sällan. :)

2 kommentarer:

 1. Naj vad fint!! :D:D
  Är bara så knepigt med majs, då jag hört att fälten kan ligga nära varandra (eko/gmo) :(
  Fin helg önskar jag dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ida! Ja tyvärr är det så med all eko odling. Grannens åker kan vara besprutad medan den man själv odlar är eko. Detta är ett system som är dåligt men de går inte att ändra på så lätt. Eftersom då måste ekojordbrukaren köpa upp all närliggande mark, vilket är näst intill omöjligt.

   När det gäller Gmo grödor så är det inte bara gmo majsen som vill sprida sig, utan många andra gmo grödor. Detta kan vi inte rå på så länge det finns de som odlar gmo. Därför är det viktigt att köpa eko varianter av de grödor som är stor risk att de odlats med Gmo utsäde, med bojkott mot gmo och Monsanto (som är jätten inom gmo branschen) kan vi i alla fall påverka att gmo utsädet minimeras. Därför ska man absolut välja eko :).

   Radera