söndag 26 oktober 2014

Lära sig att göra ost


 
Igår var en sådan där Aha- upplevelse dag. Jag var nämligen på ostkurs.
Jag har lääääänge velat lära mig om hur man gör ost. Jag har testat på att göra bondost här hemma men, aldrig " vanlig" ost. För det första har det varit sjukt svårt att hitta någon litteratur på ämnet - de finns knappt. Så när jag fick veta att det skulle hållas en ostkurs i min lilla fantastiska stad, var jag direkt på G. 
Vi fick lära oss hur man gör ost. De va inte alls så svårt faktiskt, och behövs inte så mycket annat än en 10 l kastrull, termometer, och sil. De tar bara lite tid i form av väntande. Men man kan faktiskt göra sina egna hushållsostar och mögelostar. WOW!

Osten på den övre bilden är 2 månader lagrad. Man tar bort möglet bara sedan är den supergod :).

 Här är en ost som är lagrad i bara en vecka. Den behöver ytterligare 3 veckor till på sig.

Varning för att de kan bli lite ost mani här på bloggen i framtiden. Före här ska göras ostbricka till julafton kan jag lova.

Har blivit ost freak över en natt!

7 kommentarer:

 1. Åh det har länge varit min dröm att göra egen ost, älskar ost. Ska bli kul. Här finns inga kurser tyvärr. Har varit och tittat på bilder av ert hus sååå mysigt. Älskar de gamla spegeldörrarna, har några kvar här sedan förr ute i uthusen och jag vill slänga ut de nya och sätta in dem istället. Vill ha tillbaka hela inredningen sen innan de byggde om här var så charmigt med stort skafferi och annat fint. Har ett fint gammalt trägolv sen 1700-talet i sovrummet breda fina grova plankor that´s it allt annat är ändrar och nytt. Tur man har minnet kvar. Ja det är fint nu också - men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne! Ska experimentera lite först. Sedan ska jag försöka dela med mig av det jag lärt mig. Men som sagt är jag ju nybörjare. Ja det är charmigt med gamla hus. Men det finns nog flera saker jag ångrar hur vi renoverade. Mestadels småsaker, det är ju lätt att vara klok i efterhand.

   Radera
 2. Ja oj vad vi skall laga ostar Anna! :))

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Åh!!! så himla häftigt. Vill också kunna! Jag å min man är ostgalna å känns inte kul att köpa de inplastade grejjerna på affären..

  SvaraRadera
 5. Så fina ostar! Skulle vara roligt att lära sig laga egna ostar, "men då tålamodet inte räcker till". Kanske en vacker dag. :)

  SvaraRadera