tisdag 30 september 2014

Lagring av äpplen


Jag tycker den här årstiden är fantastisk när man inte behöver köpa frukt eller grönsaker, man får bara gå förbi frukt- och grönsaksdisken i butiken. I sitt stilla sinne räcker man långfingret åt alla stora handelskedjor och säger. Haha... jag behöver inte era grönsaker eller frukter, jag har mina egna! Eller svärmors äpplen är det om vi ska vara riktigt noga. Men vi har fått dem i alla fall :).

Men ett problem är att få den här tiden att räcka lite längre. Man måste helt enkelt se till att också lagerhållningen av ens eget Frukt och grönsaksbolag AB ska fungera.


 När man nu har gjort allt vad man kunnat av äpplena. Torkat, mustat, syltat, fryst. Återstår bara en sak kvar, nämligen lagringen.

Först och främst måste man plocka friska äpplen direkt från trädet, det duger inte med fallfrukt när man ska lagra. Äpplena ska helst vara bara nästan mogna för då håller de sig bättre.

Sedan finns det två sätt. Antingen kör man old school, och virar in äpplena var för sig i tidningspapper, lagrar i jordkällaren.

Eller så kör man på en ny variant som jag tror mera på.
Nämligen vakuum förpackade äpplen.

När äpplena mognar i syre avger de en gas som gör att de ruttnar fortare. Men genom att strypa tillförseln av syre förhindrar man denna process. Inom industrin har man gasfria lagringsutrymmen för äppellagring. Så varför inte efterlikna industrin.

Enklast sättet att göra syrefri lagring av äppel är att man vakuumförpackar dem i plastpåsar. Jag tog helt enkelt stora plastpåsar som jag packade äpplena i, sedan sög jag ut luften med damsugare, och knöt knut på påsen.

För att därtill göra lagringen mus säker satte jag äppelpåsarna i en plastlåda med lock på. Nu åker de ner i vår källare under köket. Tyvärr håller den inte lagom temperatur när de blir som kallast, så då hamnar jag flytta dem till vårt morotslager. Men har man en jordkällare som håller en lagom temperatur på runt 4 garder så går det alldeles utmärkt att förvara dem där.

Genom att de är förpackade ca 10 stycken i en påse gör att det är lagom mycket att ta upp.
Hahaha... nu lär vi ha äpplen till jul i varje fall.

2 kommentarer:

  1. Hej tankeläsare. Satt just och fundera på hur man skulle göra med frukten. Nu vet jag! Ska nog prova på båda sätten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De brukar ju säga great minds think a like :). Hoppas du får det att funka.

      Radera