söndag 28 september 2014

3 små dunbollar

 Jag har inte kunnat släppa tanken att vi skulle ha kycklingar i år, trotts 3 misslyckade ruvningsförsök. Men för ca. 1 månad sedan köpte jag 6 ägg av en Sussex uppfödare i Maxmo.

Men eftersom mina hönor inte ville ruva mer, frågade vi om våra vänners ruvningssugna höna ville ruva åt oss. De ville dom. Jippiii.....!

Så vi la våra "köpis" ägg under surrogatmodern. Som ruvade i 21 dagar. I torsdags kläcktes 3 kycklingar, varav vi fick hjälpa en lite på traven. De här med att hjälpa till under kläckningen är ytterst känsligt, de ska man egentligen inte göra. Men min vän Ida som har vanan inne assisterade kycklingen som hade hackat ut näbben, men inte kom längre p.g.a att hinnan hade torkat.Vi blötte upp hinnan med varmvatten och öppnade upp lite av skalet, sedan fick kycklingen bryta ut sig själv under surrogatmammans varma kropp. Den klarade sig trotts alla odds. Efter en dag såg man ingen skillnad på den lilla hjälplöse och de andra.

Idag har kycklingarna fått lämna sin surrogatmamma och flytta hem till oss. Nu bor de under en värmelampa i hallen. De ger i från sig små söta pip och äter som bara den. Underbara små dunbollar.

2 kommentarer:

  1. Surrogatmodern hittade några äldre kycklingar som hon nu bestämt adopterat :-) Det var spännade att se hur hon skulle reagera, om hon skulle gråta och söka, men hon ser ut att ta det bra. :-)
    Ida

    SvaraRadera
  2. Hur har jag missat din blogg? Den är ju helt fantastisk. Inspirerade mig till att testa vitlökarna, så bra beskrivet! Roligt att ses igår också!
    Följer dig den här vägen härefter!

    SvaraRadera