torsdag 14 augusti 2014

Gör egen bärmusli


Hejsan bloggen!
Tog en två veckors paus från bloggen, för att jag kände blogg motivationen dala. 
Känner ibland att vad är det för vits att man skriver, och vem är det som läser egentligen.
Ibland frågar jag mig varför jag egenltigen orkar göra det här.

Men jag kommer alltid fram till att jag gör det för "a greater good".
Om jag kan påverka någon att tänka lite mer miljö och hälsovänligt så har jag i alla fall gjort något bra.

Nog om det.

Tänkte tipsa er om hur man enkelt kan göra sin egen supergoda bärmusli.

Bärmusli

Sätt ugnen på 70 garder varmluft.

Mixa 1 liter bär till en jämn smet ( tex. rödvinbär, blåbär, lingon, krusbär, jordgubbar, hallon).
Funkar även med frysta dock tinade bär ( häll då av lite av vätskan innan du mixar).

Bre ut bärsmeten på ett bakplåtspapper ca. 1/2 cm tjockt ( blir ca 2 -3 plåtar).
Grädda i 3 timmar i 70 grader.
Sänk temperaturen till 50 grader och grädda ytterligare 3 timmar.

Ta ut och låt svalna. Du har nu gjort torkat bärläder som kan klippas till remmar och ätas som godis.
Eller klippas i bitar och användas i musli.

Min musli gör jag genom att rosta havregryn*, solrosförn*, nötter, linfrön och eventuellt lite honung eller indiansocker, i ugnen på 200 grader 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.

Därefter tillsätter jag, russin*, sönderklipta mjuka dadlar, kakaonibs* ( supergott att ha i musli), och kokosflarn*.
Där till klipper jag sönder bärremmar* och blandar om.
Häll upp på glasburk med tätt slutande lock.

(*ekologisk)

Detta är den godaste nyttigaste muslin som finns och ett utmärkt sätt att ta tillvara alla mängder av bär som dignar på buskarna.

Hoppas du blir sugen på att testa.




9 kommentarer:

  1. Vilket bra recept, Tack för att du delar med dig av detta och många andra bra tips! Mycket värdefullt för mig som tycker om att försöka laga bra mat. Ulrica

    SvaraRadera
  2. Tack, va roligt att höra. De är guld värt att veta att någon gillar de jag lägger ut här på bloggen. Annars skulle det kännas som meninglös utfyllnad på internet. Så tack :)!

    SvaraRadera
  3. Tack för en bra blogg med mycket intressant att läsa. Fortsätt skriva jag är inne nästan varje dag. Lär mig mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vad roligt att höra :). Sådant ger mig ork att fortsätta.

      Radera
  4. Läser och blir glad av din blogg, massor av inspiration!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vad gulligt sagt! Tack vare er som vill läsa, känns det roligt att skriva :).

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Tack för bra resept! Slutligen hann jag prova torka rödvinbär och äppel (+ lite banan och persika) i ugnen i förrgår. Jag hade läst lite snabbt och därför blev bären inte torra, men äpplen blev bra och jättegoda! Måste prova på nytt med bär och hela reseptet! Tack för inspiration!

    Marja :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod :). Va kul att du testade. Beroende på mängden vätska i bären och tjocklek på smeten, kan det behövas ytterligare torktid i ugnen. Är de inte klara efter 6 timmar, ha dem kvar i ytterligare 2 timmar eller längre tills de blir riktigt sega eller torra ( inte kladdiga). Lycka till! / Anna :)

      Radera