lördag 22 februari 2014

Vårt allt sötare blod.

På senare tid har jag läst på om socker och hur de påverkar våra kroppar.
Så när jag hörde om att Ann Fernholm skulle hålla en föreläsning på Rits i Vasa, var jag tvungen att åka och lyssna. Så glad  att jag gjorde det, för hon gick verkligen in på djupet om hur sockret fungerar i våra kroppar.

Tänkte berätta så där i kort drag vad föreläsningen handlade om. Fernholm berättade att förr fick vi vårt socker från frukt och bär, sedan kom rör sockret, men det var först i slutet av 1800 talet vi fick vårt vita socker från sockerbetorna. Först på 1900 talets andra hälft har socker konsumtionen stigit ordentligt. På 2000 talet har vi nått den högsta toppen av vår socker konsumtion någonsin.

Fernholm visade också forsknings rapporter som visar på att farlig bukfetma och diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdom, cancer, demens, fibromyalgi, fettlever, problem med ägglossningen, tidig pubertet m.m har sin grund i högt blodsocker. Dessa sjukdomar har också ökat i antal under 1900 talet.

Fernholm visade på studier där det klart framgick att det inte är fettet vi ska vara rädda för utan sockret. Ann Fernholm har skrivit boken Ett sötare blod ,som handlar om hur sockret påverkar våra kroppar. Fernholm kommer snart ut med en ny bok Det sötaste vi har, som handlar om socker och växande kroppar ( alltså våra barn).

Fernholm har i alla fall lyckats övertyga mig om att man måste helt klart se upp med det dolda sockret och minska på socker mängden vi använder.

Jag har tänkt att vi i vår familj i fortsättningsvis kommer att hålla oss till frukt och bär, och honung som sötningsmedel. Bara till fest får det vanliga sockret komma fram ur skafferiet.

Mindre socker för ett friskare liv.

2 kommentarer:

  1. Hittade hit via Ekomam. Ville bara säga att ni har ett jättefint hus!
    Äter själv socker i minsta möjliga mån för hälsans skull och det är skönt att se att allt fler börjar följa samma linje, det har stundtals känts så ensamt och avvikande(i andras ögon) att inte äta sött.

    SvaraRadera
  2. Tack och va roligt att du hittade hit! Ja eller hur, man blir direkt lite av en outsider. Konstigt att de här med socker verkar vara hemskt känsligt för många.

    SvaraRadera