torsdag 16 januari 2014

Vikten av att köpa ekologiskt märkta kläder

Vill skriva ett inlägg angående vikten av att köpa ekologiskt märkta kläder. För när det kommer till märkningar är det väldigt förrvirande. Man ska inte lite på de stora klädkedjornas egna märkningar, de har skapat sina egna kontroller för att locka kunden att tro att de köper ekologiskt.

Visste du att det dessutom odlas mindre ekologiskt bomull i världen än vad som säljs??? Hur går det här ihop egentligen??? Ja, det finns flera små kryphål, och företagen gör allt för att få sina varor sålda. It´s all about the money :(. Tyvärr.

Därför ska man välja kläder som är märkta Gots certifikat.

certified organic clothing and textiles

Eller efter Oeko-tex standard

 

Här hittar du en bra tabell på hur olika cetifikat förhåller sig till ekologi, samt rätvishandel m.m.
Här hittar du en rapport som GreenPeace gjort när de testade 82 barnkläder och skor från kända kläd kedjor. I 76 av varorna fanns giftiga kemikalier. De kemikalier som ingick i undersökningen var nonylfenoletoxylater (NPE), ftalater, organiska tennföreningar, perflourerade ämnen (PFC), och antimon. Flera av de testade ämnena är kända hormonstörare, med effekter på såväl fortplantning som immunförsvaret. Läs rapporten om du behöver närmare övertygelse.

Varför ska man då köpa ekologiska kläder. Ja om jag inte lyckas övertyga dej nu så tänk på att kläderna är det du har närmast huden, dygnet runt. Din hud andas, och drar i sig kemikalierna (för de försvinner inte i första tvätten ). Om man då tar tänker på att detta också sker åt våra barns små kroppar, samma kemikalie mängd. I snitt går det ett 1kg kemikalier när en vanlig t-skirt produceras. Då är det bara ett plagg.

HÄR ÄR EN BRA DOKUMENTÄR SOM SÄNDES FÖR ETT TAG SEDAN PÅ SVT. MODETS OFFER EN TYSK DOKUMENTÄR FRÅN 2011. TYVÄRR KAN DU BARA SE DEN NUMERA OM DU ÄR I SVERIGE. (Dumt för de är en urbra dokumentär.)

Köp ekologiskt certifierade kläder, så vet du! Har du inte möjlighet till det köp seconhand kläder som blivit tvättade många gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar