måndag 14 oktober 2013

Ekologiskt = DYRT=NEJ

Tänkte slå hål på myten om att ekologiskt är dyrt. Det är fel, för det är den andra maten som är för billig. För den betalar inte för alla sjukdomar som de som odlar den besprutade maten får, eller den miljöskada den gör på naturen, den betalar inte heller dina eventuella framtida sjukdomar.

Köper man ekologiskt däremot bidrar man till både bättre hälsa ( för du slipper alla onödiga tillsatser och bekämpningsmedel) och en bättre hållbarare miljö.

Vi bor på landet ca 30 km från närmaste större stad med vettigt ekologiskt utbud, så jag brukar passa på att köpa mat när jag har vägarna förbi eller tillsammans med andra ärenden. Vi stor handlar 1 gång i veckan de räcker för oss, en familj på 4. Så här brukar vår matkasse ungefär se ut (  något störrre,har dock inte fotat blöjor och sådant jag inte fått tag på ekologiskt så som ekologiskt laktosfritt smör t.ex.). Men allt du ser på bilden är eko och under 100 euro(utom gojibären konstaterade jag); laktosfri mjölk, vanlig mjölk, kaffe, blomkål, kålrot, vitkål, tomat, paprika, citroner, mandariner, banan,yoghurt, tomatpure, kikärter, fetaost, socker, olivolja, kokosolja, parmesanost, vege. smörgåspålägg, torkade plommon, havregryn, mjöl, maletnötkött, majsbågar ville dottern ha, maskindiskmedel, tvättmedel och tandkräm. Detta lever vi gott på i en vecka.

Vi är självförsörjande på en del så som morötter, potatis, lök, persilja,dill, en del grönsaker,bär, samt all bröd och bullar som vi bakar själva så det slipper vi köpa.

Läste ett bra citat. Nyckel till att äta hälsosamt är ; Undvik allt som har en tv-reklam. Detsamma gäller i stor utsträckning ekologiskt. Hur ofta har du sett någon göra reklam för en ekologisk vitkål? Men Coca-Cola  reklamerna dem har vi allihop blivit hjärntvättade med.

Ett annat tips är att köpa direkt från bonden, då slipper man att det är mellan händerna som råffar åt sig storvinsten. De har vi tänkt börja göra med mjölken åt de övriga familjemedlemmarna ( jag kan tyvärr inte för jag är laktosintolerant). Så om någon som känner oss vet av någon ekologisk mjölkbonde nära oss, vill jag gärna ha tips :).

Hur mycket handlar ni för per vecka, och hur mycket är ekologiskt?

6 kommentarer:

 1. Så himla rätt!

  Oj, jag är så dålig på att hålla koll på sådant..Men då jag äter vegetariskt så blir det mycket bönor och linser som proteinkälla, vilket är billigt EKO också.
  Jag kan inte köpa något O-eko längre, det går liksom inte. Finns inte det jag vill ha EKO, så får jag tänka om, välja en annan grönsak eller frukt eller vad det nu må vara.
  Blev kallad "de som handlade ekologiskt" av kassörskan på affären för någon vecka sedan, hoho. Längtar tills det är motsatsen, att de som handlar "besprutat, förgiftat" är de som är konstiga.

  /Evelina - Evelinas Ekologiska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, hellre anpassar man sig efter utbudet. Ones u go eco u never go back :). Tids nog förstår väl också andra att vi inte kan fortsätta lika enkelspårigt som nu, de måste man väl hoppas på i alla fall.

   Radera
 2. Hejhej. Jag tänkte tipsa om att köpa ekologiskt nötkött direkt från uppfödare. Det gör vi (highland cattle) - billigare än att köpa ekologiskt från affären och så otroligt mycket smakligare.Vi försöker äta mindre rött kött men helt tar vi nog inte bort det och då känns det här som ett vettigt alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min svärfar har ekonötkreatur så då dom tagit tillbaka kött, så har vi också fått endel. Men jag har funderat på att försöka få tag i lamm eller mera älg (av mina föräldrar brukar vi få endel älgkött, men jag skulle gärna frysa in en halv älg). Skulle det bara vara jag skulle jag gärna bara äta vegetariskt, men min man och mina barn vill gärna ha kött varannan var tredje dag i allafall. Utbudet på eko kött i butiken är inte det bästa, därför får man ju söka sig annanstans :).

   Radera
 3. Hej,

  Jag vet inte hur laktosintolerant du är men OM du vågar prova så prova att dricka opastöriserad mjölk. Jag, min sambo och flera jag känner som är riktigt känsliga har klarat sig fint på opastöriserad mjölk. Å den är så god, å vispar man grädde på den feta mjölken som flyter upp när den får stå ett tag i en hink i kylskåpet är magisk. När man ätit den grädden vill man aldrig köpa vanlig grädde igen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den riktiga komjölken är helt klart att föredra. Idag var vi faktiskt och hämtade mjölk för första gången. Hoppas på att jag ska tåla den bättre, ska köra en intensiv invänjnings period.
   Får se hur det går :).

   Radera