lördag 17 oktober 2015

Maten som aldrig når matbordet


Idag skrevs det i Vbl en artikel om forskare från högskolan i Borås i Sverige som forskar om matsvinnet från en livsmedelsbutik för att se hurudan miljöpåverkan det har. Forskarna vill på detta vis komma fram till hur man kan minska matsvinnet från butikskedjan och samtidigt försöka ändra konsumentvanor. De vill få konsumenterna att förstå att köpa det sista äpplet för att minska butikens matsvinn, eller att välja även de ovala tomaterna.

I Frankrike har man i år förbjudit butiker att slänga mat, istället måste de skänka den till välgörenhet, eller donera det som foder åt djur. Här kan du läsa mer.
En matkedja i Frankrike började även med att köpa upp och sälja fula grönsaker lite billigare.
I Sverige har butikskedjan Coop tagit fasta på detta och börjat sälja fula grönsaker.

Här i Finland får fortfarande matbutikerna slänga de de inte kan sälja. S-kedjan har som policy att de slänger allt som de inte får sålt, sedan lägger de lås på soporna så inga sopgrävare kan ta sig dit.

K-kedjan har en mildare linje där man kan från vissa butiker hämta gammalt bröd, frukt och grönsaker som djurfoder. De är ju helt klart en sundare inställning. Jag har bekanta som gör detta åt sina djur för husbehov. De blir ca. 3 st stora svarta soppåsar 3 gånger i veckan (alltså minst 9 påsar, med bara grönt och bröd) från en liten småstadsbutik. De är galna mängder. Undrar då hur mycket de stora kedjorna slänger?

Från en producents synvinkel kan jag meddela att de är hårda bud från de stora kedjorna hur t.e.x en eko morot ska se ut. Den får inte ha några skavanker, vara avbruten, ha någon deffekt form, vara för grön i ändan, vara för stor eller för liten. Sedan ska de helst vara storleksmässigt likartade. Uppfylls inte dessa krav kommer leveransen tillbaka.

Som du säkert förstår blir det en hel del andra och tredjeklass produkter. För oss som är ganska småskaliga producenter så lyckas vi sälja bort allt vårt andraklass till konsumenter, skolor och restauranger. Tredjeklassens produkt blir till djurfoder.

Men för storskaliga producenter blir svinnet och förlusten på defekta produkter stora.

Om man räknar ihop svinnet från producent ( vilket jag tror är ett stort mörkertal som är svårt att beräkna då en del blir djurfoder),plus matsvinn från industrier, plus butikens matsvinn, plus konsumentens matsvinn som är ca.23-24 kg per person per år ( enligt kartläggning i Finland). Blir matsvinnet otroligt stort.

Svenska naturvårdsverket, livsmedelsverket och jordbruksverket gjorde en kartläggning 2012 av Sveriges matsvinn. 

"En kartläggning av mängden matavfall i Sverige 2012 visar att det uppkommer ungefär 1,2 miljoner ton matavfall per år i hela kedjan. Då är inte jordbrukssektorn inkluderad. Hushållen svarar för den absolut största delen, i storleksordningen 770 000 ton. Det motsvarar cirka 81 kg/person och år eller 0,9 kg matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Kartläggningen har gjorts av SMED och inkluderar inte mat och dryck som hälls ut i avloppet. En studie av det flytande matavfallet visar att svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvara cirka 26 kg per person. 

Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige."


Vad vi i Finland kunde göra för att förebygga detta är. Att tillåta producenter sälja defekta produkter, som konsument köpa dessa produkter. Samt att butikskedjor skulle börja ta sitt ansvar och sluta slänga ätbar mat, utan istället donera matsvinnet till välgörenhet, som det ser ut i vårt land nu med flyktingar och arbetslösa är detta behov varmt välkommet. Vi konsumenter borde sätta press på att de som har monopol på att sälja vår mat i Finland, tar sitt ansvar. Dessutom om vi alla konsumenter skulle börja se över våra inköp, veckohandla, och äta upp rester, kunde vi reducera stor del av vår del av matsvinnet. 

Martha förbundet har en suverän kampanj mot matsvinnet nu. Mera inspiration får du här.

Men en sak jag vill att vi börjar fundera på är: 

Behöver vi verkligen metervis med valmöjligheter av alla produkter? 
Borde vi minska utbudet, och på så vis minska en del av matsvinnet?

12 kommentarer:

  1. Jag har också funderat på om vi verkligen behöver så där många valmöjligheter. Men, om vi vill minska utbudet - vems varor ska väljas bort? Vad man än väljer bort, drabbar det någon och någons jobb... :( det är inga lätta saker. Men jag håller absolut på linjen att mat som har "datumproblem" men inte är skämd kan få säljas billigare/skänkas till behövande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo de har du rätt i att det drabbar någons jobb. Men om man tar en snabb titt i hyllorna ser man att mycket av utbudet är utländska varor som ägs av multinationella företag, som använder sig av undermåliga ingredienser så som palmolja ( som skövlar regnskogen) m.m, ingredienser som inte är naturliga råvaror och som varken är bra för människa eller miljö. Många tvättmedel och kosmetika produkter och dylikt skadar både oss och naturen. Skulle vi leva i en mer ekologisk värld tror jag inte arbetsmarknaden skulle bli svårare, men den kanske skulle bli mer småskalig. Där pengarna går i rätt händer och inte fördelas enbart på den rikaste populationen. Att eftersträva mindre och bättre produkter behöver inte betyda en sämre framtid, utan snarare tvärt om, en högre levnadsstandard för världens fattigaste.

      Radera
  2. Ja precis, jag har länge förespråkat att vi MÅSTE börja äta mer enligt säsong (och på så vis minska utbudet). Det är klimatsmart mat. Och så smakar den ju bättre om den är i säsong och inte forcerad fram. Och absolut borde man få sälja "andra" klassens produkter till samma pris i butik, för det är ju smaken som räknas. Känns som en så främmande tanke att naturens produkter ska alla se likadana ut och passa en viss mall. Hoppas våra matkedjorna följer exemplen i Europa snart. De är nog ganska smarta de där fransmannen. :) De kom ju på Reko-konceptet ;) Hehe vilken bautakommentar...det här är ett ämne som engagerar mig. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag hoppas också på en förändring. Säsongs mat är ett absolut måste för framtiden. Men stor del av utbudet i butikerna är ju även andra produkter som också är väldigt miljöförstörande, och helt klart borde minskas i utbud. Tvättmedel och kosmetika som avger microplaster t.e.x.

      Radera
  3. Det är verkligen sjukt hur stort matsvinnet är..! Hade det skänkts till behövande hade det ju genast kännts mera ok - ja rent av bra nästan eftersom de som har det svårt då lättare skulle få i sig tillräckligt med mat och näring och därmed behålla hälsan, kanske ha råd med något annat viktigt som de annars hade fått välja bort etc... Vissa saker är utbudet verkligen onödigt stort på (behöver man t.ex. 10 sorters ketchup att välja bland?), medans det ibland för mig är väldigt viktigt med ett bra utbud (t.ex. vad gäller teer).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja mer human syn från våra matkedjor bör helt klart efterlysas. :)

      Radera
  4. Jag köper alltid era andra kkass morötter. Har länge drömt om en butik mindre än vår lokala siva där enbart basvaror säljs, t.o.m. utan märkning. Paket där det enbart står smör, mjölk, havre etc. En äkta gammal lanthandel. Galen idė i dagens värld!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Delar din dröm Mia. En zero waste butik utan reklam och innehållsförteckningar. Kanske man skulle grunda en i ett andelslag :).

      Radera
  5. Tror förresten jag skrivit om detta matsvinn för några år sen, hur det är butikerna och inte den enskilda individen som är boven. Bra att det snackas om det nu. Man brukar ju skuldbelägga den enskilda individen för det mesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo enskilda individen har bara en liten del i denna soppa, men de betyder inte att hen inte måste dra sitt strå till stacken.

      Radera
  6. Men fyyy!! Nu fick jag ju list att sluta handla på s-butiker!!!!! 😳 jag brukar föredra M-market där utbudet känns mer genomtänkt, men jag vet faktiskt inte hur det är med svinnet där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. K-market i nkby är bra, har bra eko utbud.

      Radera