måndag 6 juli 2015

Min barndoms idyll


Här på en udde i södra Österbotten har jag tillbringat stor del av mina barndoms somrar, min familj och släkt har sommarstuga här.

Tyvärr bor jag lite för lång bort för att i vuxen ålder kunna vistas mycket här. Men 2 gånger per sommar brukar jag försöka komma hit med barnen, medan min stackars man måste jobba med jordbruket, de är ju som mest jobb nu just.


De här ett av mina smultronställen. Där vi som barn brukade leka med kusinerna. Då när sommaren var oändligt lång och allt var möjligt. En av de platser som fått mig att upsaktta naturen och dess skönhet. Känner mig tacksam att fått fylla mina lungor med sommarvarm havsbris. På en uddden finns flera små stugor . Här är en av dem. Som min farfar, min pappa och hans bröder byggt. Gillar den bruna färgen, och dörrens mönster.


I jordkällaren förvarade farmor och farfar nyfångad fisk i ett tråg med is, och all annan mat.
Som barn brukade vi smyga in hit (fast vi inte fick) för att se om de råkade finnas farmors special tårta, eller några andra läckerheter.


I denna bastukammare brukar vi sova.


En klassisk barnbukett som jag brukar få av mina töser när 5 åringen tar långa blomstjälkar medan vår 2 åringen tar bara blomknopparna. Men modershjärtat smälter av kärleken likväl.

Min farmor gjorde såna här ljusstakar på 70 talet. Jag gillar dem så, enkelt och vackert.


I den nybygda delen sov vi denna gång.  Mina föräldrar var med oss denna gång så jag fick slappna av en stund för mig själv, njuta och ta några bilder.


Som barn åkte vi med i båten när farfar eller pappa la ut fiskenäten. Ibland for vi ut till en ö där får gick på grönbete. Eller till någon annan ö för att leta kantareller.

För mig är detta sommar nostalgi, salthavsvatten, båtlivet, solvarma klippor. Tvätta nypotatis i havsvattnet. 
Borsta tänderna på bryggan, och skölja munnen med havsvatten, utedass, att diska utomhus .
Leta stenar på stranden.

Det enkla livet.
Med fullkomlig närvaro.

De är väl så vi alla borde leva för att må gott.


Innan vi åkte landade en trollslända på min tvåårings axel. Hon tjöt till av förtjusning. Jag känner sådan glädje i att få ge vidare möjligheten att uppleva liknande sommarminnen till mina barn.

Vi har inget behov av någon chartersemester när vi har den vackra Finska naturen som vi kan få njuta av varje sommar oavsett väder. Tänk vilken lycka vi alla har som får uppleva en sådan skönhet som vi har runt knuten, vår natur.


2 kommentarer:

  1. Vilket ljuvligt ställe!

    SvaraRadera
  2. Vilket fint inlägg som motvikt till alla negativa kommentarer om vädret och den finska sommaren i år!

    SvaraRadera