måndag 23 mars 2015

Planer inför årets odlingar




Här är en del av årets fröbeställning. Jag fick frö eufori när jag skulle beställa så jag har mängder av fröer i år ( troligen mer än vad som får plats). Men i år har jag tänkt utvidga odlingarna mer med både en djupsäng och en till special bädd som jag eventuellt skriver om senare. Så jag hoppas med hjälp av stafett odling att allt ska rymmas ner i jorden. Stafettodling är när man för odlar plantor så att man alltid har något att sätta ut när man skördat och det uppstått ett tomrum. Allt ska utnyttjas maximalt har jag tänkt mig.

De känns gott att kunna drömma sig bort till odlingssäsongen när snöflingorna seglar ner mot marken, och den sega vintern kom tillbaka igen (på finska beskriver man det enklast med ett ord takatalvi).

Årets odling ska bestå av:

Bönor: Störspritböna, Störaxböna, Störskärböna, Vaxböna, Brytböna, Bondböna, Spritböna.
Störbönorna ger förhoppningsvis stor skörd på liten yta. Två sorters bondböna Witkiem och Express tänkte jag samodla mellan potatisen. Bönor är något som absolut måste finnas i en självhushållnings köksträdgård, de är utmärkt att förvälla och frysa in, syra eller konservera.

Sen det ändra stora jag satsar på är 

kål: Blomkål, Broccoli, Vitkål,Spetskål, Brysselkål och Rödkål, Grönkål, Palmkål
Mellan kålplantorna tänker jag sätta ut tagetes plantor som jag förgror för att slippa en del skadedjur. Även ringblomma ska samodlas med grönkål.

Ärter är också en sak som jag vill ha mycket av så det räcker till infrysning.

Av rotfrukter är det bara majrova och havrerot jag tänkte testa för första gången på. De övriga vanliga rotfrukterna tar maken hand om och proffs odlar, så de slipper jag.

Squash,Vintersquash,Vinterpumpa och Butternutsquash är tänkta att odla för vinterrförvaring.

Varje år tvingar jag mig att gå på okänd mark och testa något nytt.
Ifjol blev det en besvikelse med svartrot, som jag ej kommer testa igen för det var inte lönt att odla de klena rötterna. I år tänkte jag testa Pac choi, Mizunakål och Bladamarant.
Hoppas att någon av dem blir nya favoriter.

Nytt för i år är också ett riktigt växthus som vi nu håller på att bygga. hoppas vi hinner få det klart snarast. För tomatplantorna står redan i kö på fönsterbrädan för att få inviga sitt nya växt paradis.

Givetvis tänkte jag även odla vanliga grödor som sallad, gurka, dill, persilja, vitlök, lök och purjolök. 

Nu hoppas jag bara att jag orkar gräva nya bäddar, får rum med alla frön och att vi får vara friska så man orkar med allt jobb som odlingarna innebär. Men så länge man har hälsa så är det för mig ingen börda, utan något jag njuter av , som ger mig glädje och energi. Jag gillar att jobba med kroppen tills svetten lackar, och se de lilla fröna jag sått börjar gro och växa sig stora. Sedan att få skörda och äta grödorna man pysslat om är för mig total lycka.




Oj oj oj, vad jag längtar tills jorden reder sig och man får börja skita ner sig  igen :).

6 kommentarer:

  1. Beställer du fröna från Runåbergs fröer från Sverige, ellar går det att beställa nånstans i Finland?
    Hälsn. Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beställer största delen från runåbergs i sverige, mej veterligen finns deras fröer ännu inte i Finland. Beställer man stora mängder blir de absolut billigast för ekofröer från finska firmor kostar ca. 4-5 euro per påse medans jag kan få eko fröer från runåbergs för 25 kr per påse (plus frakt), dessutom finns det större utbud. Vill ha ekofröer som inte är en F1 hybrid (konventionella fröer) för då innebär det att jag kan ta tillvara fröer själv i höst av en del av mina sådder. Så därför väljer jag att beställa från Sverige.

      Radera
    2. okej, tack så mycket för svaret! :)

      Radera
  2. Hej! Köpte 100 purjofrön på Reko...Egentligen har jag aldrig riktigt lyckats med dem,endera rensar jag för mycket eller så blir de rätt små och tunna.Men man får inte ge sig.Dina grödor ser ju super fina ut! Hur gör du med dina purjofrön?

    Hälsingar Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anki! På bilden syns vanlig gul lök. Men purjon vill ha mycket näring, tilläggsgödsla ofta med nässelvatten eller hönsskit blandat i vatten. Täckodla med gräsklipp och ogräsrens för att bidra med mera näring och hålla ogräset borta. Skörda så sent som möjligt, den tål kyla rätt bra. Hoppas du lyckas bättre detta år!

      Radera
  3. Hej!
    Har nyligen hittat din blogg. Tack för inspirationen, väntar som du på att få börja påta i landet igen. Vilken sorts jord har du? Ser frodigt ut, själv har jag kompakt lerjord som jag får bearbeta för att få växterna att växa... Har själv försökt många år med purjolök, men de förblir smala... Ska prova med ditt tips i år :)

    SvaraRadera