lördag 3 januari 2015

Less trash, och mera självhushållning 2015

 

Nytt år. Nya möjligheter. Nya förhoppningar om att världen skulle vakna. 

Jag har inte avgett några löften, tänker inte heller göra det.
Men jag har inspiration, målsättningar och drömmar.

Inspirationen är en no trash livestyle. 
Här är min inspirations källa.
De kommer kanske inte att funka för oss. 
Men vi kan sikta på en less trash livestyle.

För att uppnå en no trash livestyle tror jag att det krävs att man bor i en stad och har tillgång till en stor markand där man får tag på allt man kan tänka sig att köpa i lösvikt.

Men för att uppnå en less trash livestyle krävs det mindre, för mig går det hand i hand med självhushållning. 
Jag har satt upp egna målsättningar som jag tror att vi klarar av att uppnå.

Mina är:

- Hämta mjölk från mjölkbonden oftare än vad vi gör nu, på så sätt slipper vi en del kartonger.

- Sluta med hushållspapper, använda handdukar i stället ( de brukar vi göra i bland, men förhoppningsvis mer nu).

- Kompostera mera. Vi har en trädgårdskompost, men vi borde skaffa en som funkar för de matrester som djuren inte äter. Alltså en sluten kompost. Detta är något jag hoppas vi verkligen kommer att skaffa.

- Odla ännu mer än vad vi gjorde i fjol.

- Förhoppningsvis bygga växthuset klart, och odla där.

- Inskaffa kalkoner eller får, för egen köttkonsumtion.

- Köp mera på refill.

- Inskaffa menskoppen som jag så länge tänkt göra men inte kommit mig för.

- Så ska vi börja pott träna lillan, så vi slipper blöjorna.

Säkerligen finns det mera man kunde göra men bättre att lägga ribban lågt. Så får man se om man orkar med mera.

Så ännu mera självhushållning detta år och förhoppningsvis mindre skräp.
10 kommentarer:

 1. Låter som bra mål! Att som ni bo på landet ger ju en helt annan möjlighet till självförsörjning både via odling och djurhållning, som någon som bor i stan inte har, även om hen har bättre möjlighet till en "no trash lifestyle". Menskopp har jag använt i flera år och är mer än nöjd, så den kan jag bara rekommendera dig att skaffa så fort som möjligt! :)

  Sedan tänkte jag kommentera på inlägget nedan, men det blev visst inte av; vilken jättefin koja/tält/sänghimmel du gjort! Jag blev väldigt sugen på att göra en likadan faktiskt, antingen som sänghimmel eller att ha som lektält när det kommer barn på besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är ju svårare med självhushållning i stan, om man inte satsar på balkongodlig :), men även det är ju väldigt begränsat. "Tältet" blev populärt, tycker du absolut ska göra en om du har lust :). Dessutom om man använder loppis tyger blir det billigare än alla nyköpta lektält/ sänghimlar.

   Radera
 2. Tycker med att det låter som bra mål! Gott Nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska hoppas att vi orkar fullfölja dem. Det samma till er :)!

   Radera
 3. Jag har också läst Zero Waste bloggen!! Blev också väldigt inspirerad, och började tänka igenom hur mycket skräp som verkligen blir till när man köper vardagliga förnödenheter... Jag bor själv i Helsingfors och här borde väl finnas bra möjligheter (?) för lösviktsköp. Här finns stora Punnitse&Säästä och en ny som heter Kuudes Maku som har allt i lösvikt, men priserna har hittills gjort att inget inköp blivit av. De har mest nötter och torkad frukt och annat godis men nu börjar de ha annat också. 6e/kg för ekologiska gröna linser, detsamma eller mer för eko ris, havregryn fanns också men jag kommer inte ihåg vad de kostade. De kanske kommer att sjunka i pris ifall folk börjar köpa mera? Det som jag tror jag ska köpa är olivolja som såldes för att tappas på egna flaskor, visserligen redigt dyrare än närbutikens dito (förstås) men det kändes som något jag kan betala mera för. I glesbyggden tänker jag att det finns mera möjligheter för att få tag på ägg, mjölk, mjöl kanske?, och grönsaker direkt från odlare. Och förstås som du säger: odla själv. Det sörjer jag som stadsbo, att inte ha mark att odla på. Tack för intressant blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Punnitse & säästä är toppen. Brukar köpa där när jag är i stan, blir ju dock inte så ofta när de är 90 km dit. Men borde väl ta sig i kragen och köpa mer när man far dit. Önskar ju att vanliga stor markets också skulle fatta de här med lösvikt. Då kanske priserna på det skulle falla som du säger. Ägg har vi själva, en stor del av grönsaker odlar vi själva, och maken är morotsodlare, så de finns alltid hemma hos oss. Men mjölken ska vi börja hämta oftare, och mjölet måste jag klura ut något med, vi har spann målet själva men ingen kvarn man orkar mala mängder med eftersom man måste väva förhand. Tack vad kul att du gillar bloggen :).

   Radera
 4. Kul, jag har också inspirerats av att försöka nå inget skräp fastän jag vet att det är rätt svårt eftersom jag bor i norra sveriges inland intill fjällkanten och precis som du inte direkt har många olika marknader att välja mellan men det är möjligt att minska helt klart sitt nedskräpande. Dessutom är det viktigt att vara glad för det jag gör och inte gråta över det som inte går för då blir det ju bara deprimerande. Tack för så fina kloka inlägg här på din blogg, trivs att hälsa på här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vad gullig sagt! Så bra att du säger att man måste se det positiva man gör också, inte bara på vad man har ogjort. Man förtjänar en klapp på axeln även för de saker man redan gjort eller de man dagligen gör rutinmässigt. Heja alla miljökämpar!

   Radera
 5. Vilket inspirerande inlägg, Anna! Less trash, definetly. Jag tror också att det är jätteviktigt att lägga ribban på en rimlig nivå, särskilt när man har småbarn/jobb som kräver sitt... Det ska vara lite utmaning, men i lagom doser, så att man kan lyckas och känna sig motiverad för nästa steg. Jag brukar dessutom summera genom att göra "grönt bokslut" vid nyår och få syn på hur mycket vi förändrat i vår familj över tid. Att vi faktiskt lever ett allt mer hållbart liv för varje år som går ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christin! Ja precis som du säger, bättre att sätta ribban lägre så man inte får ångest över att ha satt den för högt, utan att man istället får känna sig lite duktig av att klara av målen. Härligt med ett grönt bokslut så man faktiskt märker vad som har förändrats. Fördelen med att blogga är att stor del av de man gör har man på bloggen, som en liten grön dagbok som man kan återkomma till för att motivera sig själv.

   Radera