torsdag 29 januari 2015

Alla kan kompostera med Bokashi
Nu måste jag berätta om något jag tycker är fantastiskt. Att man faktiskt kan kompostera innomhus vintertid, och sommartid, vare sig man bor i lägenhet eller hus! 

Nu i veckan fick vi hem vår Bokashi kompost, så nu kan vi göra toppen fin matjord av vårt köksavfall som lämnat ( en del ger vi åt hönorna, och sommartid när vi har kaniner får de skal o dyl.).

Man kan antingen köpa en bokashi hink eller så går det att kompostera i en vanlig hink med tättslutande lock. Fördelen med en bokashi hink är att man kan ta tillvara vätskan som bildas, och använda det till gödning av växter både inom och utomhus. Har man en vanlig hink man komposterar i måste man varva avfallet med tidningspapper, så att vätskan sugs upp.

Processen sker med hjälp av mikroorganismer och mjölksyrebakterier som man strör på 1msk per liter matavfall, s.k. Bokashiströ som går att köpa eller tillverka själv ( har tänkt testa göra själv om det blir lyckat kan jag blogga om det, tillsvidare köper jag ströet).

"Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet. Den ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Kolet binds i jorden istället för att bli koldioxid och näringsämnena finns kvar." Källa: www.bokashi.se

Så med bokashi bildas inte koldioxid i luften som vid vanlig kompostering, utan kolet binds i jorden där det gör mer nytta.

Tänk va bra förrut fyllde vi en plastpåse i veckan med sådant matavfall djuren inte åt, nu kan vi istället få vår egna såjord av vårt avfall istället för att betala för att det ska köras bort och samlas på en hög. En 3 personers familj lär ska göra 1 liter matavfall per dag, vilket i långa loppet är en hel del. För att inte tala om massor av transporter. En sådan här påse har vi fyllt varje vecka, nu skippar vi transporterna och börjar odla i våra matrester istället. Detta blir jag helt super ivrig och inspirerad av.

Vill du veta mer om bokashi kan du gå in här, eller kolla in Bokashi gruppen på FB, där det finns många entusiaster.

Det här tror jag är framtidens matavfallshantering. De är redan stort i resten av världen, till och med i storstäderna. 

Mindre avfall mera såjord åt världen!

Obs! Detta inlägg är inte sponsorerat, utan bara så fasinerande att jag bara måste dela med mig.

Uppdaterar en annan dag om hur man går till väga när man komposterar med Bokashi.

1 kommentar:

 1. Här är en till som håller med om att det är fantastiskt!
  Hittar säkert mer intressant i din blogg.
  Jag tror även att du hittar något hos mig.
  Hoppas vi hörs
  Annika

  SvaraRadera