onsdag 3 december 2014

Julkalender 2014 - När innehållet räknasI år har jag gjort en julkalender åt mina barn, där de får varken klappar eller godis. 

Men vad får de då, undrar du kanske? 


 Jo kalendern innehåller 24 olika aktiviteter som inte kostar en cent ( förutom den att åka och bada). 

Istället för att ge barnen socker eller saker som de inte egentligen behöver, försöker jag lära dem att vara nöjd med det lilla. Istället hittar vi på roliga saker tillsammans i 24 dagar.

1 dec. Pyssla

2 dec. Ut i skogen och leka

3 dec. Sjunga julsånger tillsammans

4 dec. Gör en skuggteater tillsammans och ordna föreställning.

5 dec. Baka pepparkakor.

6 dec. Ha en julkonsert med instrument. 
( Våra barn gillar att spela munspel, flöjt och xylofon).

7 dec. Pyssla

8 dec. Gå på promenad

9 dec. Bygg en koja och läsa sagor med ficklampa

10 dec. Göra julgranspynt

11 dec. Ha en dockteater

12 dec. Baka kakor till lucia.

13 dec. Lussa för alla vi känner

14 dec. Klippa snöflingor

15 dec. Lyssna på julmusik och dansa

16 dec. Pick nick i lekstugan med glögg och pepparkakor.

17 dec. Pyssla en girlang

18 dec. Hugga och hämta gran.

19 dec. Åka och bada

20 dec. Klä julgranen

21 dec. Göra julgodis och bjuda vänner på fika

22 dec. Klä ut oss och städa som Pippi

23 dec. Göra julklappar till släkten.

24 dec. Julaftons överaskning.
(De kommer bli en skatt jakt med ledtrådar som börjar på övervåningen. Ledtrådarna leder till vardagsrummet där vi kommer att ha mys frukost på golvet framför brasan och brevid julgranen, julaftons morgon delux).

Påsarna är vikta av en gammal bok och upphängda på en slagbom (en del av en vävstol)  från 1800-talet. Kalendern är inspärrad i trappuppgången så att barnen inte kan tjuvöppna paketen. Men fast de skulle tjuvöppna så kan de ju inte läsa än, så de måste ju ha hjälp av oss vuxna.

10 kommentarer:

 1. Vilken alldeles fantastisk julkalender! :)

  SvaraRadera
 2. Blir så glad varje gång jag ser kalender-varianter som denna! Där man får tid och aktivitet tillsammans istället för konsumtionsrelaterade saker... Vi kör också aktivtetskalender och det gillas fortfarande av 12-åringarnarna... :) FIN kalender du fått till också förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, va kul att höra att de funkar med äldre barn också. De här ska vi börja köra på också då kommande jular. De är ju aktiviteterna man själv mins från barndomen, inte presenterna. De vill jag ge vidare till mina barn.

   Radera
 3. Ebba Wernheden3 december 2014 11:09

  Vilken underbar idé! Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, bra om de kan glädja er också :).

   Radera
 4. Vilken bra kalender!
  Vi har ända från dag ett försökt att hålla leksaksinköpen nere, det har blivit ett paket till jul och ett till födelsedagen (från oss då, släkten kommer ju också med presenter...), och egentligen inget däremellan. Det är så lätt hänt att man köper en massa *skräpsaker* istället för att satsa på några få ordentliga. Så ja, när barnen blir äldre här och börjar förstå sig på kalendrar, då ska jag ta till mig dig tips på vettig julkalender! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter toppen med bara ett paket, de brukar ju bli alldeles tillräckligt ändå med mor o farföräldrar därtill. Kanske vi också borde minska på mängden. Vi burkar köra på 1 eller 2 saker, och så något klädesplagg. Jag brukar hemskt sällan ge saker eller kläder till vardags, så då får de de på julafton/ födelsedag. Varsågod och låna vår kalender kommande år. :)

   Radera