söndag 7 december 2014

Hel ylle

 Älskar ylle tröjor. Alltså riktiga, hemstickade ylletröjor. Utan syntetmaterial som acryl som gör att tröjorna blir noppiga efter bara några tvättar. Billiga syntettröjor från någon stor märkes kedja gjord för slavlöner av material som är gjorda av olja, går verkligen inte hem hos mig.

Blev så glad här nyligen när jag hittade en till ylle favorit på loppis för 5 euro. En alldeles ljuvlig grön hemstickad yllekofta. Jag blev kär direkt.


Denna ylle tröja var min mammas som hon köpte på Island på 70-talet. De är numera min absoluta favorit. Det är den tröjan jag har på mig när det är 30- grader där ute, och om man glömt att elda där inne så det är 14- grader inomhus. Det är den tröjan jag har på mig när jag räfsar på våren eller hösten. Den är varm och tät, de gör att vinden inte kryper in lika bra . Under min användningstid har jag tvättat den 1 gång, det räcker med att hänga ut den för att vädras, så rengör den sig själv.

Denna tröja har 40 år på nacken. Vilken tröja från de kända varuhus idag kommer ha lika lång livslängd?

Om ni ska köpa en enda tröja, skulle jag verkligen rekommendera en isländsk ylletröja, den kommer att tjäna dig stor del av livet om du vårdar den rätt. Det är kvalité om något.En annan ny favorit är en ylletröja stickad i typiskt isländskt mönster av naturfärgat garn, men den är inte av isländskt ull. Den isländska ullen är både tjockare och fetare, för att fåren skall klara av de salta kalla vindarna på Island.

Mössan har också varit min mammas numera min favorit mössa, som hon stickade på 70-talet.
De är bara att konstatera. Länge leve 70-talet!


Älskar isländska mönster. Om man nu skulle ha tålamod att göra en själv också. Det är på min to do lista, någon gång, kanske när barnen blir lite större, kanske jag hinner då.


6 kommentarer:

 1. Fina! Lågt PPA, Pris Per Användningstillfälle, på såna tröjor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja verkligen lågt pris för en lång tids förbrukning :). Fast man köper en ny Islandströja för 150 euro så skulle de också bli lågt PPA om den håller i 40 år.

   Radera
 2. Hemstickade ylletröjor är super; varma, sköna och många gånger så snygga, precis som dina!

  SvaraRadera
 3. Den gröna är så fin!! :)

  SvaraRadera