söndag 23 november 2014

Tips för en miljösmart stressfri jul och nytt nummer av Parenteser

Tänkte tipsa om att nyaste numret av gratistidningen parenteser är ute.

Där kan du läsa om bl.a hur man reser miljösmart och om en familj som åker lastcyckel i stället för bil. Här kan du läsa nyaste numret av Parenteser.

Jag har bidragit i senaste numret med en artikel om en mer stressfri och miljösmart jul. 
Delar med mig av den här på bloggen med.

Stress fri jul gagnar både människa och miljön


Vi i väst lever som känt i överflöd. Vi har kylskåpen proppfulla med mat. Garderober som är överfulla med saker vi egentligen inte behöver. Ändå har vi ett enormt behov av att ständigt ha mera statussymboler som vi vill visa upp för omvärlden.”Omvärlden” är i de flesta fall personer som vi kanske överhuvudtaget inte känner, utan bara vill imponera på.
Läste ett bra citat här nyligen, det löd så här:

"We are persuaded to spend money we don’t have on things we don’t need to create impressions that won’t last on people we don’t care about."
-Tim Jackson

Det säger en hel del om hur felvriden världen är. Istället för att sätta pengar och energi på saker som vi behöver som exempelvis mat, köper vi billigaste maten för att ha råd med allt det andra onödiga.

Det hela eskalerar nästan till hysteri i juletid. Sönderstressade hamstrar vi mat och saker som om domedagen skulle vara över oss. Detta resulterar i mängder av matsvinn och grejer vi inte behöver, som sedan slängs eller i bästa fall hamnar på loppis. Sedan behöver vi åka på semester för att stressa ner efter julkaoset.

Tänk hur julfirandet ser ut om några år om det ökar ytterligare, och om vi ständigt blir frestade till inköp så att företagen kan toppa försäljningssiffrorna varje år. Större sopberg med bortslängda saker. Det blir helt enkelt ohållbart för den personliga ekonomin, välbefinnandet och inte minst för miljön.

Istället kanske vi borde fokusera på det som verkligen är viktigt. Det som julen egentligen borde handla om för alla - kärlek. Kärleken människor emellan. Julfrid, stillhet, kravlöshet.


Vill därför dela med mig av lite tips hur man kan fira jul lite enklare och lite mer miljömedvetet.

Julstädning
Stressa inte över att hinna storstäda, det kan man väl ta en tråkig mörk dag i januari. Kanske räcker det med vanlig veckostädning, dimma ner belysningen och tänd några stearin- eller bivaxljus. I ljusskenet syns inte dammråttorna. De blir jul ändå fast allt inte är tipp topp. De flesta barn vill nog ha lugna harmoniska föräldrar kring juletid än maniska städproffs. Ta mindre stress kring julstädningen, ägna den tiden istället åt julmys med dina barn.

Julmaten
Man behöver inte ha dignande julbord med alla tänkbara sorter som inte blir uppätna. Julmaten kan ses som vilken annan festmåltid som helst, satsa istället på den maten ni verkligen vill ha. Då har ni kanske möjlighet till att satsa på ekologisk mat som gynnar både hälsa och miljö.

Julpynten
Om du redan har plastbantat hemma, har du också tänkt på att plastbanta juldekorationerna? Merparten av alla julpynt är plast, vilket inte är långsiktigt bra för varken människa eller natur.  Välj naturmaterial. Trä, glas, papper. Det är också väldigt enkelt och harmoniskt att pyssla julpynten själv. Eller dekorera med naturen, gran, en tallkvist, några kottar, lite mossa, eller några blommor.

Julklapparna
Tänk kvalitet framom kvantitet. Kanske man kan i familjen dra lott åt vem man skall köpa present åt. Varför inte skippa klapparna åt vuxna helt, och satsa enbart på barnen? Tänk på att där också ge kvalitet framom kvantitet, kanske räcker det med bara någon bra sak och lite kläder åt barnen? Då har man kanske möjlighet att köpa kvalitativa ekologiska leksaker och kläder? Detta resulterar i mindre spring efter de perfekta klapparna, och då lämnar det tid över för att umgås. Spela sällskapsspel, pyssla, baka eller gör en teaterföreställning. Satsa på aktiviteter som barnen tycker att är roliga, skapa nya traditioner som barnen kommer minnas resten av livet. Vad julklapparna innehöll glöms oftast bort men minnena som man gjorde tillsammans dem kommer man ihåg resten av livet.

Skala bort överflödet och stressen från julen och få fram den verkliga kärnan av jul – julfriden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar