söndag 19 oktober 2014

Dags att väcka plast frågan i Finland # plastuppror

# plastuppror

I gårdagens Vasablad (vår lokala dagstidning) tog ledar spalten äntligen upp debatten om plasten. Här kan man läsa den. I ledarspalten hänvisade man till naturskyddsföreningens nyaste plast rapport - Allt du (inte) vill veta om plast.

Jag anser att det är hög tid att vi i Finland vaknar och börja diskutera plastfrågan. Vi är ljusår från Sverige som redan har ett antal Giftfria förskolor/ dagis. Tror inte att vi i Finland ens har börjat planlägga någon sådan förändring. Här diskuteras vi knappt plastfrågan.

Men nu är det dags att vi invånare i detta fina land, börjar kräva ändring. Vill vi att våra allra minsta ska gå runt och suga i sig cancer framkallande mjukgörare som finns i plastleksaker och plastkärl? Nä, nu är det hög tid att vi börjar trycka på för att få en förändring.

Det är hög tid att EU höjer sina krav på vad som är tillåtet i barnleksaker. Det räcker inte längre med att dessa ämnen tros inte vara cancerframkallande. Eller detta är en ny mjukgörare i plast som ännu inte påvisats vara skadlig. Eller detta ämne i sig är inte farligt( men vi vet inte vad som sker med cocktaileffekten). Nä nu är det hög tid att vi ger det allra bästa åt våra små.

Inget Skit!Inte bara plastdebatten inom dagvården måste väckas. Debatten om plast i engångsartiklarna måste också vakna. 

"Plaster måste få finnas. De är ovärderliga inte minst inom sjukvården, de har möjliggjort datoriseringen. Men en fortsatt plastexplosion är ohållbar, oförsvarbar. Cirka 50 procent av plasten används för engångsartiklar. Ingen kan påstå att alla sådana är nödvändiga för vår överlevnad."
(Vasabladet ledar debatt Söndag 19.10.2014)


50 procent av plasten som tillverkas är till engångsartiklar som slängs bort. Hur sjukt är det här egentligen? Tänk vad långt vi kunde åstadkomma tillsammans bara genom att vi som konsumenter skulle göra en bojkott av t.ex. plasttandborsten. Detta är något ALLA enkelt kan göra. För att väcka plastdebatten måste vi göra den trendig. Så...

Varför inte dra igång ett plast uppror?

 Byt ut din plasttandborste till en i bambu!

Lägg upp en bild på FB eller Instagram och visa att du också står för en grönare värld.

# plastuppror

Låt oss se om vi kan göra en lite grönare värld tillsammans.


Är DU med mig?

18 kommentarer:

 1. jamenvisst!! under "plastfri september" blev jag själv medveten om hur mycket plast det fortfarande finns i mitt liv trots att jag är medveten, plastsanerar och försöker hitta bättre alternativ. särskilt irriterande är plasten som riktar sig till barnen: leksakerna, fleecejackorna, träningsskorna... men varje utbytt grej är åtminstone ett steg i rätt riktning ;) PS. ett bra lästips på temat är "Den onda badankan" av Katarina Johansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den onda badankan är super, eller handla rätt för en giftfri barndom, skriven av Anne Lagerqvist, Christine Ribbing och Karin Wallins. Flera människor borde bli medvetna om hur allvarligt och viktigt ämne detta är.

   Radera
  2. Plastfria september var ett bra iniativ och något som borde fortsätta hela tiden :).

   Radera
 2. Jag har för länge sedan plastsanerat här hemma, men tandborstarna hänger kvar, av den enda anledningen att jag inte hittat några andra än de i plast! Var får jag tag på bambutandborstar? Förutom i svenska webshopar? Det måste väl finnas någon i Finland som säljer dem i bambu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekoshoppi i Vasa säljer en modell. Tror att Vegana och Kurska säljer i Jeppis. www.punnari.fi säljer på nätet. Tyvärr är utbudet dåligt, speciellt när det gäller barntandborstar. Vi köpte åt barnen när vi var i Danmark. Naturborsten har en bra modell från 3 år uppåt, men tyvärr inga återförsäljare i Finland så vitt jag vet.

   Radera
  2. Punnitse&säästä borde också ha bambutandborstar :)

   Radera
  3. Jo tror att de har också :)

   Radera
  4. Tack! Super, då ska jag kolla in utbudet i närmaste stad då till att börja med! :)

   Radera
  5. www.ekokiva.fi har!:)

   Radera
 3. Alltså du måste ju bara vara den där omtalade ekofantasten från Jeppo? ( med ett bra kling). Klickade in mig här då jag såg att du fanns på listan till bloggträffen. Namnet låter så bekant och jag anar att du känner min syrra (Mariann)? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, troligtvis är jag den :). Kände igen några bilder från din syrras hus just på din blogg. Så då klickade det på en gång vem du var :).

   Radera
  2. Jag läste, läste och läste din blogg igår (inatt). Du är så inspirerande att dina inlägg var det första jag tänkte på imorse. Förstår verkligen att du har så goda ord om dej! Denna blogg måste jag ju bara tipsa om :) Tack för en givande blogg!

   Radera
  3. Va roligt att höra om jag kan inspirera på något sätt :)

   Radera
 4. Nu när jag läste att du bor i Jeppo så inser jag varför ditt hus ser så otroligt bekant ut. Alltså visst var du med på loppisracet i somras? Och sålde hemmagjord peeling och annat fint? :)

  https://cdn3.cdnme.se/2559926/6-3/jeppoimg_6064_53c9a406e087c35e7c83babb.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var nog med på loppis racet, men sålde ingen peeling ( det gjorde min vännina ). Hade ett pop up cafe, och sålde lite antika grejer. Kanske du va här :).

   Radera
  2. Såg bilden, de va Ida / agneshandmade.blogspot.com

   Radera
  3. Åh, där ser man. :) Jag, två kompisar och min mamma rundade hela Jeppo så vi var garanterat och hälsade på hos dig då också. Världen är liten.

   Radera
 5. Hörde ett nyhetsinlägg om att staten Kalifornien förbjuder plastpåsar i matbutiker o dyl. :) Papperspåsar får de sälja, men de vill uppmuntra folk att ta med egna återbrukbara kassar till butikerna istället. Himla bra grej att starta med och som fler (butiker, orter, kommuner, länder) borde ta efter. Förstår inte varför så många farliga produkter finns på marknaden, kan saker och ting inte bara förbjudas??

  SvaraRadera