torsdag 28 augusti 2014

Födelsedagsmiddag

 Jag hade födelsedag i veckan och fyllde 28. Har ingen ålders nåja, så det är lugnt ( har en själ som är närmare av en tant på 80 än en ungdom på 20 :)). Kanske bloggen borde hetat Tant Anna :).

I alla fall. När jag ändå skulle laga mat den dagen ( för det är jag som gör det i vår familj) ville jag laga en födelsedagsmiddag i min smak. En skörd och självhushållnings middag. Kalv ytterfile med rårörda rönnbär, ugnsrostade morötter med myntapesto, coleslaw på vitkål, grönkål och äpple, kokta rödbetor och potatis. Efterrätten bestod av äppelpaj med vaniljsås.

I våras blev en av kalvarna ihjältrampade av en ko. (Sådant händer tyvärr ibland), så maken och hans far blev tvungna till nödslakt. Så nu låter det ju himla morbid när jag säger att vi firade med att äta kalvytterfile med rå rörda rönnbär. Men bättre att äta upp kalvstackaren än att låta köttet gå till spillo. (Vi äter en hel del vegetariskt, så när vi väl äter kött känns det bättre att äta kött av egna djur elller av djur som man vet fått ett värdigt liv).

De var i alla fall inte kalv stackaren jag tänkte tipsa om utan tillbehöret. Rårörda lingon.
Ingen kan väl ha undgått att det finns mängder av detta superbär i år. Visste du att 3 rönnbär innehåller hela dagsbehovet av c-vitamin.

Rårörda rönnbär

3 dl rönnbär
1 dl indiansocker eller annan sötning (funkar säkert med honung men ta mycket mindre mängd)
Mixa socker och bär. Görs med fördel dagen innan för mer smak.

Rårörda rönnbär är supergott till kött eller viltkött, förhöjer även vegetarisk mat som behöver syra.
Bättre att äta rårörda rönnbär än rönnbärssylt där vitaminerna kokat bort. Så håll förkylningarna borta i höst med lite rönnbär.

Sen vill jag också tipsa om en annan kulinarisk insikt jag gjorde med denna middag. Ungsrostade morötter med mynta pesto.

Myntapesto

Färsk mynta
valfria nötter
olivolja
salt och peppar

Blanda alla ingredienser. Tillsätt mer olivolja tills du uppnår rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Myntapeston är super gott till ugnsrostade morötter. Men funkar säkert fint till annan mat som passar att kryddas med mynta. Bara att testa vetja.
Detta var en utmärkt födelsedagsmiddag i mitt tycke. Om man får skryta om sin egenhändigt gjorda mat? Får man det? Präktigt värre, men jag får väl inse att jag är lite sådan...

2 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut. Rönnbärssylt har jag aldrig provat bara gele, får vi prova till älgköttet. Är nästan det enda köttet jag äter nu för tiden och det är inte så ofta. Mår illa av hur man behandlar djur så vi köper ibland av en granne vi känner och så är mannen med och jagar. Vad kul att du vill göra ett inlägg om hönor det väntar jag på. Tack

    SvaraRadera
  2. Grattis glömde jag ju säga. Hade också en i familjen som fyllde 28 i aug. Bästa åldern runt 30 tycker jag.

    SvaraRadera