söndag 1 juni 2014

Kroppsskrubb och duschtvål på björk och åkerfräken

Jag hade glömt mitt schampo hos min mamma som bor 80 km bort, min bil är söndrig så jag kunde inte åka och köpa nytt till butiken (30km bort) som säljer eko schampot jag brukar använda.  Så vad gör man då. Ja antingen lider man med smutsigt hår eller så använder man sig av sina husmoderliga superkrafter, nämligen växtkraften :).

Dock bidde det inget schampo denna gång av min "häxbrygd", istället blev det en härlig duschtvål och en saltskrubb. Så kan det gå när man experimenterar. Man tänker sig de ena men de blir det andra.

I alla fall...

Jag använde mig av två underbara växter .
Björk som naturligt innehåller saponiner vilket har en skummande renande effekt. (Saponiner finns även i tvättnötter och i såpnejlika). Förr tvättade man sig med björk och använde det även till klädtvätt. De är just därför vi finländare piskar oss med björklöv i bastun, för att bli rena, inte för att vi bara annars gillar smisk :). Björken doftar ju dessutom fantastiskt.

 Åkerfräken är också en trevlig vanlig växt som innehåller kiselsyra som också är renande. Den går även att dricka som te mot ledinflamationer och reumatism. Här kan du läsa mer om det. Förr använde man åkerfräken till att putsa tennkärl med, de går även att borsta tänderna på ett grönpulver av åkerfräken. Kanske även en saltsskrubb på åkerfräken kunde funka som tandkräms substitut eftersom salt också är bra mot karies. Hör  gärna av er om ni testat. Dock är det ju väldigt viktigt att du är säker på vad du plockar om du skall ta en ört invärtes.

Björk och åkerfräken skall plockas före midsommar.
 Duschtvål på björk, åkerfräken och rosenblad

1 konservburk kokosmjölk
1 dl sönderklippt färsk åkerfräken ( om du inte hittar åkerfräken , ta dubbla mängden björkblad)
1dl färska björkblad
1/2 dl torkade rosenblad ( lugnande för huden)
 Låt sjuda i ca. 10-15 min på svag värme. Sila av. Häll på en ren flaska.
Tvålen håller i kylskåp någon vecka. Den kommer dock att separera sig, så ta fram den i tid när du ska använda den och skaka eller rör om ordentligt före användning. Tack vare björken och åkerfräken känner man sig ren och kokosmjölken återfuktar huden, rosen gör lugnar huden.
Saltskrubb på åkerfräken och björkblad.

2 dl grovt havssalt
1 dl färska björkblad
1 dl färsk sönderklippt åkerfräken
( man kan eventuellt tillsätta lite olja t.e.x olivolja, men jag valde utan eftersom skrubben känns mer renande utan).
Mixa allt. Förvara i glasburk i badrumsskåpet. Ta fram när du går i duschen. Denna skrubb är så härligt klorofyll grön när man skrubbar huden. Sommar på burk. Den borde håller minst 1/2 år. Utmärkt att göra nu och ha som gå bort present eller varför inte julklapp. Vem blir inte glad av lite sommar på burk?

När det kommer till badrumsskåpet vill jag ha det så kemikaliefritt som möjligt. För jag vill inte ge mina små alla dessa mängder av kemikalier som finns i de kommersiella hudvårdsprodukterna. För de sugs ju upp av huden och lagras i deras små kroppar. Många av dessa kemikalier är också cancer framkallande eller hormonstörande. De vill i alla fall inte jag ha i vårt badrumsskåp.

Därför känns det så bra att göra egen hudvård, då vet jag vad som finns i den hudvården vi använder. Dessutom belastar man inte miljön med att låta industrin tillverka dessa kemikalier som fraktas runt hela jorden för att slutligen hamna på andra sidan jorden i någons badrumsskåp. Nej, sånt gillar vi icke. Naturliga och ofarliga hudvårdsprodukter ger fin hy och gott grönt samvete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar