torsdag 17 april 2014

Go green i Köpenhamn

Orsaken till att det varit tyst 1 vecka på bloggen är för att förra helgen var jag och min man på besök i Köpenhamn. 
Eftersom vi väljer ekologiska alternativ hemma känns det naturligt att även välja det när man är på resa (själva flygresan dit inte är särskilt miljövänlig, men de var 5 år sedan vi reste sist med flyg).

Första dagen lunchade vi på Botaniq som är en vegansk eko restaurang. Den ligger på Fredriksborgaregade 26.

Mitt emot ligger torghallarna (torvehallerne), som också är väl värt ett besök. Här finns många eko delikatesser att köpa.

Runt hörnet ligger Eco Ego (eko butik med både ätbart och presenter), på Nörre Farimagsgagade 82.

Veganskt smörrebröd. Supergott!

De var så underbart vårigt med alla vårblommor som blommade. Vi besökte många öppna parker. Här är Örstedsparken där forsythian var i full blom. 
Blev övertygad om att detta är en buske jag bara måste ha i trädgården. Så praktfullt gul. Otroligt vacker.Magnolian i Fredriksbergshave. En park väl värt ett besök. Dock är det lönt att hyra cykel hit, för det är en bit att gå men inte omöjligt.Körsbärsträden lockade till att man skulle posera framför dem. Detta är då tjejen bakom denna blogg.

En butik som jag ville till (trotts att är jag emot shopping för nöje och överkonsumtion) var Pure baby, som ligger på Falkoner Allé 39 (cykel hit rekommenderas). De säljer eko kläder och tillbehör för baby och barn, samt leksaker. Härifrån köpte vi både giftfria kritor, studdsboll av naturgummi, badanka av naturgummi och födelsedagspresenter. Måste passa på då sådant är svårt att få tag på i Finland.

Aniel som ligger på Fredriksbergs Alle 70 har även de eko barnkläder och leksaker. Men dock mindre utbud än Pure Baby.
.
Danmark är rätt långt i sitt eko tänk. Det finns eko-caféer lite varstans. Till och med ekologiska pölse-kiosker. Snabbmat när den är som bäst. En av pölsekompaniets kiosker fanns på Vesterbroegade 55B.

 
Cyklar finns att hyra runtom i stan. De är lätt att ta sig runt med dem då de finns cykelbanor överallt. De verkar som att de flesta i köpenhamn cyklar då de finns mer cyklar i stan än bilar.

Dag 2 hyrde vi cyklar på hotellet, (många andra hotell har också cyklar för uthyrning.)
Hittade min absoluta favoritgata i Köpenhamn Jaegersborggade på Nörrebro. På denna gata fanns både vintage shop, antikaffär, flera eko cafér, hantverkar ateljé, barnkläder resale.

Ett måste på denna gata är Gågrön på nummer 48. De säljer plastfria kärl och bruksföremål m,m.
Om ni har barn är Börnestaffeten (nr 5-7) super. De säljer begagnade barnkläder i sorterade storlekar till förmånliga priser.
På Resecond (nr 49) kan du byta ut en klänning mot en annan. Dock måste man vara medlem så de funkade inte för turister. Men ett jättebra koncept. Vet någon om liknande finns i Finland? Så smart!

Men missa inte denna gata om du är i Köpenhamn (rekomenderar att cykla hit de är en bra bit från centrum).

På hemvägen passade vi på att kolla in gatloppis som fanns längs Nörrebrogade.


Vackra Nyhavn lunchade vi på Caphorn som strävar till att ha ekologisk ingredienser i maten.
Dag 3 besökte vi ett loppis Amagerbro (blå hallen), detta var inte att rekomendera, för de första tog de intrede för de andra var allt väldigt dyrt. Men här hittar du en länk till andra loppmarknader i Köpenhamn.

Jag blev förvånad av att Köpenhamn inte har några loppishallar med bordsuthyrning som är öppet alla veckans dagar. Där kunde danskarna skärpa sig :).
Vi besökte Botaniskahave som är en fantastisk park. Rododendron buskarna var i full blom i hela parken.

Dock var växthuset med alla regnskogs växter under renovering, så dit kunde man inte gå. Men de var vackert även från utsidan. Tänk om man skulle ha ett så här pampigt växthus?

Blev verkligen kär i Köpenhamn som stad. Den känns väldigt europeisk med frukstånd utanför affärerna, alla vackra gamla hus, och alla cyklar i hela staden. Övriga norden kan gott lära sig en del av danskarna när det kommer till att vara ekosmart ;) . 

Här hittar du mera info om du vill vara grön turist i Köpenhamn. Köpenhamn är Europas gröna stad 2014.

1 kommentar:

  1. köpenhamn är min absoluta favorit huvudsatd i norden!! Verkar som om ni haft en trevlig resa på tumis! Glad påsk!

    SvaraRadera