onsdag 19 mars 2014

Trädgårdsdrömmar Trots att vi fick takatalvi (vinter tillbaka på finska), kan jag inte rå för att jag bara dagdrömmer om trädgård.
Hela tiden får jag nya idér. Kan knappt vänta tills jag får börja förverkliga dem.

Detta drömmer jag om:

Naturstängsel runt trädgårdslandet så att inte hönorna hittar dit. (Bilden ovan köksträdgård från Furirbostället i Oravais).

Kullerstensgångar (bilden nedan som inte gick att svänga, från Nådendal)

Rabatter med gammalt taktagel som kant.

Flätade vide kanter till rabatten.

En aronia häck, som man dessutom får fina bär av.

Buskar som doftschersmin, snöbollsbuske, vitbrokig korallkornell, och syren hortensia.

En egen örtagård med både kryddväxter och läkeväxter. 

När det gäller trädgård strävar jag till att använda så mycket från naturen som möjligt. Jag vill ogärna ha plattsättnings gångar och köpta trädgårdsoffor i flätad plast. Nej fy. Hellre väljer jag kullerstensgångar / grusgångar och loppisfyndade stolar. Detta är en medel tidig lökväxt som jag fått av grannen. Allium unifolium tror jag den heter. Den trivs så fint i min rabatt på södra sidan. Dock har jag märkt att de är omöjligt att ha tulpaner i vår trädgård, eftersom trädgården är gammal betesmark finns det en larv som här kallas knäppa larv (liten gul larv) som äter upp alla mina tulpanlökar. Den gillar dock inte allium sorten, narsisser, tidlösa, pärlhyacint, eller scilla. Men oj va jag skulle vilja ha tulpaner. Är det någon av er som vet vad man kan göra för att få bort denna lilla jäkel?
Längtan efter sommaren och odling är så stor....

För att inte tala om att samla alla vilda växter. Nässlor, maskros, kirskål, daggkåpa, mjölkört, älggräs, björklöv, granskott, tussilago, rödklöver, teveronika, med flera...

Grönt gräs och betande kor. 
Åhhh....Jag längtar....


3 kommentarer:

 1. Böka upp jorden där, låt hönsen spräta där larven håller till (om de kan äta den?). I omgångar, så kanske den försvinner tillslut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skulle va kul för hönsen att gå loss i rabatten. Men det skulle nog resultera i total kaos :). Men tack för idén. Läste däremot idag om att man kan sätta allium lökar mellan tulpanerna. De lär ta bort ohyra. De måste jag testa i höst.

   Radera
 2. Ja staket runt köksodlingarna skulle behövas här med. Tyvärr kom jag ju på det för sent, och den yttersta bädden ligger kant i kant med gången upp till huset = ingen plats för staket! Och mina odlingsbäddar flyttar man inte på i första taget.

  SvaraRadera