tisdag 18 mars 2014

Hur man gör filmjölk och låglaktos filmjölk


Tänkte tipsa om hur man enkelt kan göra egen filmjölk. För här i Finland är det svårt att få tag på svensk filmjölk, och är man laktos intolerant som jag får man lov att nöja sig med yoghurt.
De funkar i princip på samma sätt som när man gör klassisk fil.

Ta och häll i  2dl i fet mjölk i en frukostskål (röd mjölk/ eller mjölk direkt från bonden). Jag använde Hyla (låglaktoshaltig rödmjölk).
Lägg i ca 3 msk filmjölk som du köpt. 
(Jag använde olaktosfri, för ju fler gånger du har gjort din egen destu mindre av orginalet finns kvar). 
Rör om.
Lägg ett fat ovanpå. Låt stå framme i rumstemperatur ca. 1 och 1/2 dygn.

Lägg i kylskåp över natten. Ät till frukost nästa morgon. Men ta först bort 3 msk filmjölk och gör en ny.

Efter att du startat din egen filmjölks grund behöver du inte längre köpa filmjölk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar