tisdag 25 februari 2014

Om att färga hår

När jag var 14 slingade jag mitt hår för första gången. Sedan jag var 16 har jag varit både jag platina blond ,brunett och svarthårig. Jag och min kropp har gått igenom ett antal frissa färgnings besök och hemma färgningskit. 

När man börjar läsa om vad som finns i hårfärgnings medlen är det en hel lång rad mer kemikalier.
Största delen av dessa är starkt allergiframkallande, kromosomskadande, hormonskadande och cancerframkallande. Många frissörer som jobbar med hårfärg och permanent får ofta något problem av dessa starka kemikalier de jobbar med och andas in dagligen. 

I Danmark rekomenderar man att barn under 16 inte ska färga håret, och detsamma gäller för gravida. De säger väl en del om hur farliga kemikalier de finns i hårfärg. Men några sådana rekommendationer finns inte här. Här e de inga problem, lite skit renar väl kroppen?

Tänk dig att dessa kemikalier som gör oss så snygga sugs också in i vårt blodsystem, och lagras där i våra kroppar. D.v.s tills vi får barn och ger dem vidare till våra små via blodet och senare via bröstmjölken.
Ja herregud, de jag har gjort åt min kropp i 10 års tid ger jag vidare åt mina älsklingar. Ja man kan ju få ångest för mindre.
(Här hade jag precis färgat håret för sista gången) 

Men jag slutade färga mitt hår för tre år sedan när vi fick vårt första barn. Jag bestämde mig helt enkelt att nu får de vara nog, jag vill inte ha dessa gifter i min kropp. Sista gången jag färgade håret var med en färg som var så snarlik min egen, så att de skulle se bättre ut när roten väl växte ut. De tog 3 år innan jag har fått bortväxt färgen helt ur mitt hår. Nu kan jag med stolthet säga att detta är min naturliga färg.

Mitt hår har aldrig mått bättre, plötsligt kunde jag börja ha jätte långt hår utan att topparna blev frasiga och kluvna med detsamma.

Men de ska jag säga att de har varit en process att komma hit. Att gå från att tycka i tonåren att jag hade askgrått råttfärgat hår till att börja acceptera att de är så här jag egentligen ser ut, de är så här jag är skapt. Jag tycker att vi borde börja acceptera och älska våra kroppar i stället för att försöka förändra dem hela tiden och försöka uppnå Photoshop retuscherade ideal.

 Jag tycker att de är jätte vackert med äldre som har grått och silverfärgat hår. De syns ju att de har levt. Jag tycker att de är sjukligt de här med Madonna idealet att man se ut som att man är 30 när man i själva verket är 50. Kan vi inte bara få åldras utan att behöva pressa tillbaka tiden?

Nå ja... tänkte tipsa om att ifall man tycker att sitt ofärgade hår känns lite grått vintertid, så finns det alternativ. Sante har fina örttoningar som ger nötbruna eller rödtoniga nyanser, de kan man enkelt göra hemma eller så kan man gå till en ekofrissa som är specialiserad  på att färga med örter.
Här är ett av våra bröllopsfoton från 2012 när vi gifte oss. Inte ens då ville jag färga håret igen. Ni ser skillnaden från rot till topp på håret? Som tur var såg topparna bara lite solblekta ut :).

2 kommentarer:

  1. Men gud vilket vackert bröllopsfoto!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  2. Jag skippar också kemiska färger i håret. Det är lite märkligt att PPD (som är en av värstingingredienserna i hårfärg) är tillåtet i just hårfärg men inte i produkter som ska ligga kvar på huden. Det är ju lite svårt att färga håret utan att få färg i hårbotten kan jag tycka...

    SvaraRadera