tisdag 1 oktober 2013

Vegetarisk vecka: Gratäng på potatis,jordärtsskocka, maskrosrot och trattkantareller.

Gjorde en supergod gratäng idag.

Gör en "vanlig vitlökspotatisgratäng" men ha dessutom i
tunna slantar av:

Potatis såklart men också
4 små jordärtsskockor
3 maskrosrötter
2 palsternackor
2 morötter
purjolök eller lök
och en stor näve trattkantareller (går att byta ut mot annan svamp)

Sedan häller du över 2 dl grädde och lite vatten som du kryddat med vitlök, salt, och svartpeppar. Riv lite ost över och grädda i 225 grader ca 45 min -1h.
Servera med lingonsylt, och en sallad. Jag lovar detta blir sjukt gott!

4 kommentarer:

  1. Vilket smarrigt tips. Måste testas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va kul! Berätta gärna vad du tyckte :).

      Radera
  2. Det där lät spännande! Maskrosrötter, gräver du upp dem själv eller går de att köpa? Hur smakar de?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grävde upp dem då jag höstränsade i landet. Man kan bra skörda dem nu på hösten, se bara till att inte gräva upp dem någonstans där man har besprutat ogräsgift, eller där det är trafik, men maskrosrötter från den egna gårdsplanen funkar fint. Ta maskrosrötter som är i pekfingertjocklek och inte angripna av mask, de smakar råa lite beskt, men passar utmärkt i gratäng med andra grönsaker eller med ugnsrostade rotsaker. Hoppas du testar att tillreda dem :).

      Radera