tisdag 8 maj 2012

Höns

I måndags var jag på en inspirerande kurs om Hönseri som Maria Österåker och hennes man höll.
Kursen handlade om hur det är att ha höns, vad man bör tänka på när man skaffar dem, hönshuset, frigående höns, vad de äter o.s.v. En intressant och lärorik kurs, för dem som är sugna på att skaffa höns. Maria Österåker är även författare av boken "Lev mer på mindre". Denna bok rekomenderar jag er absolut att läsa. Den stämmer in så bra på hur jag lever och vill leva, odla egna grönsaker, plocka egna bär, äta eget kött, baka eget bröd, helt enkelt leva så naturligt som möjligt.

Jag och min bror hade sommar höns när vi var små, vilket var jätte kul. Hönor har så mycket personlighet, och så ser dom så roliga ut när de springer runt på gräsmattan. Vi hade dem i vår lekstuga, släppte ut dem på morgonen. Så fick de springa runt på gården hela dagen, och gräva efter mask och sova  i rabatten. Då klockan började närma sig 21.00 hade de letat sig tillbaka till lekstugan, de enda vi behövde göra då var att stänga dörren. Hönorna blev som ett husdjur för oss, så när hösten kom och de var dags för slakt var de inte alls lika kul.

Nu känns det som att det igen är dags att skaffa höns, då huset börjar bli någorlunda klart. Jag ser verkligen fram emot att ha höns, och att de kommer egna ägg är ju ingen dum bonus.

5 kommentarer:

 1. Var på torsdagsföreläsning i Arbis med Maria och hon berättade där om hönserikurserna. Vi köpte boken "Lev mer på mindre" och jag slukade den direkt. Snacka om inspirerande bok! Så vill jag också leva!

  SvaraRadera
 2. Precis, ett mål att sträva mot. Mera självförsörjning åt folket!

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Åh vad mysigt med höns, det skulle jag också vilja ha, tänk att kunna gå ut på morgonen och plocka några ägg till frukosten. Fast jag kanske ska börja med att skaffa hus :P Den där boken lät intressant, den ska jag ta och läsa :)

  SvaraRadera
 5. Vi har haft höns i ett år nu och att skaffa dem är nog ett av de bättre besluten vi fattat. De är världens mysigaste där de går och pickar i gräset, vi får ägg i alla världens olika färger och storlekar och har redan i år fått tre kycklingkullar. Och så är det fin avkoppling att sitta med en höna i famnen en stund. Bara plus, alltså.

  SvaraRadera