söndag 13 december 2015

Zero Waste Julklappsinslagning del1
Tänkte tipsa lite om hur man slår in julklappar zero waste stil.

Min mamma återanvände alltid julpapper från år till år. Som liten tyckte man ju de var ytterst pinsamt att ge en present till någon där man kunde skymta tejprester. Att få mammas återanvända papper spelade inte så stor roll, men att bli tvungen att använda det för att ge bort en gåva till en vän va inte lika skoj. De är först i vuxen ålder jag förstått hur fint min mamma änså tänkte, fast då var det ju inte lika mycket fråga om miljövänligt, snarare ekonomiskt vänligt.Men i alla fall var de ju inte slöseri. Idag tänker vi inte så mycket på papperanvändningen, och hur mycket vi förbrukar. Men faktum är att vi använder kolossala mängder papper bara för engångsbruk. De kräver att vi kalhugger mera skog, för att möta efterfrågan på vår slit och släng livsstil. Skogen som vi alla vet är de bästa CO2 upptagarna. Tallskogarna är allra bäst på att uppta koldioxid. Så för att spara de finska/ svenska vackra tallskogarna lite bör vi alla fundera över vår papperskonsumtion.

Då kan man lämna bort eller återanvända presentpapper i stället. Presentpapper är ofta dessutom behandlade med plastytor och färger för att få sin skinande glans. Jag föredrar hellre oblekt papper, tycker de blir estetiskt mycket snyggare under granen än julklappar inslagna i kulörta papper med missmatchande motiv.


Jag brukar spara lådor,kartong och papper som är så pass stort att de går att använda igen.
De vita pappret kom med i lådan på posten när jag beställde en julklapp. Bara att släta ut lite och använda igen. Tycker de är bara charmigt om man ser lite väck när det är naturvitt eller brunt papper.

Snöret är ett papperssnöre som jag fyndat några rullar av på loppis.
Undvik plastsnörena, de är inge bra för miljön, och totalt onödiga. Använd snören av naturmaterial istället, som är både snygga och går att kompostera.
Av små överblivna kartongbitar kan man klippa till vimplar som en etikett.

Man behöver faktiskt inte använda tejp till de flesta paket som är fyrkantiga eller rektangulära. De räcker med att dra hårt åt snöret. Har man otympliga gåvor kan man välja att hitta en burk eller en låda att lägga dem i, och slå ett band runtom. Annars kan man kanske överväga om de över huvudtaget är nödvändigt att slå in.De bruna pappret är en sönderklippt papperspåse. Brukar alltid spara dessa om jag lyckats komma hem med en (brukar försöka undvika det genom att ha mina egna påsar, men om jag glömt, så vägrar jag ta en plastpåse och tar istället en papperspåse). Dessa är perfekta att återanvända som inslagspapper. Handtagen klipper man bara bort, de går att använda som en etikett vimpel.

Är det ett motiv på papperspåsen är det bara att vända på den, och använda den otryckta sidan.


Små gåvor kan man lägga i återanvända små påsar som man brukar få med sig t.ex. när man köper julkort eller ekokosmetika. Punnitse ja säästä´s påsar, eller andra små påsar med tryck går fint att svänga ut och in och vips har man den reklamen borta. Bara att dekorera påsen efter tycke och smak, kanske med en fin kvist från naturen. Fäster man fast påsen med en klädnypa slipper man tejp, och klädnypan går ju att återanvända.

Återkommer med flera zero waste julklappsinslagnings tips inom kort.

3 kommentarer:

 1. Tjusiga paket och bra tips!

  SvaraRadera
 2. Vad fint att du tänker som jag. Jag sydde förra året presentpåsar i tyg. Tänk typ gympapåse men i (i mitt fall) lingontyg. Har lite kvar av det som ska bli en kjol. Så fort symaskinen är lagad

  SvaraRadera
 3. Gamla notpapper blir också fint omslagspapper till gåvor av olika slag.
  God fortsättning på julen önskar Eva Linnea

  SvaraRadera