lördag 26 december 2015

Tillvarata Julmats resterna


Nu när Julen är slut och de dignande festernas julmats rester finns kvar, tänkte jag tipsa om hur jag tar tillvara resterna från julbordet. Både ekonomiskt och ekologiskt att äta upp resterna, men de behöver inte vara tråkigt.

Sallad
Det är den som blir fortast dålig och bör användas först
- Ät den i tortillabröd (finns ekologiskt tortillabröd, eller så kan man baka själv) dagen efter med en god yogurt sås till. Varför inte lägga i några köttbullar eller lite skinka, eller vad man nu råkar ha

Sillen
Använd sillen, eller i vårt fall inlagd strömming ( som är himla god men har kort hållbarhet) till att göra fiskgratäng tillsammans med överbliven skivad potatis och lite grädde och ostkanter på.

Potatis
Har man en större mängd överbliven potatis så är de perfekt till att göra en snabb fisk eller skink gratäng av. Eller skära i bitar och blanda med, överblivna kokta rotfrukter och skinka och göra färdiga pyttipanna rätter att lägga i frysen. Smidigt att ta fram någon dag när man har brottom.

Har man mindre mängd överbliven potatis kan man baka bröd på den eller gnocchi.

Skinkan
Den ekologiska julskinkan som kostade skjortan men ändå inte blev helt uppäten, bör man absolut ta tillvara.

Skiva i bitar och frys in.Kan användas till:
- Tortilla
-Skinkfrestelse
- Till Ärtsoppa ( bara att frysa in och ta fram när man kokar ärtsoppa)
- I pyttipanna
- I en gryta
- Till pizza ( Använd tortilla bröden som blir över, brä på lite tomatsås och fyllning, supersnabbt och enkelt).
- Skinkspadet kan man frysa in och ha i soppor eller grytor.

Kokta Grönsaker
 Går utmärkt att frysa in och använda till grytor eller soppor.

Vin
En halvt uppdrucken vinflaska är prima att hälla i en burk och frysa in för att senare ta fram när de står i något recept att man behöver vin i. D.v.s om man vet att man inte dricker upp det på en vecka. Har man en mindre mängd kan man hälla i iskubsformer och ta fram för att ha i såser eller marinader.

Fläsk
Fläsket från skinkan använder jag en del till ärtsoppa, och resten ger jag åt katterna och hönorna.

Ben
Ben tänker du kanske, vadå ben? Men tänkte tipsa om att när man komposterar med Bokashi som vi, eller har en varmkompost, är det svårt att få benen att brytas ned. Jag brukar därför helt kallblodigt elda upp dem först i spisen, då blir de till aska och prima näring åt alla bärbuskar.

Jepp de va lite tips på hur man kan använda upp sina matrester, bli lite mer ekonomisk och samtidigt minska sitt ekologiska fotavtryck.

Fortsatt fina Juldagar till er alla!2 kommentarer:

 1. Fina tips!
  Potatisen kan man också göra till potatissallad och äta med sillen eller kall skinka! :)
  God jul Anna!
  /Kitty

  SvaraRadera
 2. Det här är jättebra, jag tänkte göra ett liknande inlgg men det blev inte av. Så mycket som blir över alltid, super :)

  SvaraRadera