lördag 10 oktober 2015

Livet hos bonden


 Så här har vårt liv sett ut den senaste tiden. De har såklart varit skördetid, som är en intensiv period för oss. Därav tystnaden här.


Vi håller som bäst på med att ta upp morötter, rödbetor, kålrot och palsternacka. Allt ekologiskt odlat såklart :).I bland är jag med och hjälper. Ibland får barnen hänga med i traktorn. Fikapauserna behövs för att orka vidare, så att serva med varm mat och fika hör vår vardag till. Men visst är det ändå mysigt att fika ute på fälten.


Nu börjar allt bärplockande, syrning och tillvaratagning av årets skörd vara till ända.
De känns så skönt och lyxigt att ha 3 fulla frysar med egna läckerheter. 

Frysta hela bär har vi, 30 liter jordgubbar, 25 liter blåbär, 8 liter hallon, 10 liter lingon, svartvinbär, rödvinbär, krusbär, äppelmos och saft från 3 stycken saftmajekok. Sedan finns där också förvälld egen odlad broccoli, egen vitkål, egna bönor 15 liter, tillbytt zucchini, egen persilja,egen dill, egen tomatsås,egen grönkål, samt ett hem styckat får och en del eget nötkött från i våras när vi tog tillbaka kött från slakteriet. 

Bären räknar jag skall räcka till våren. Grönsaker (förutom potatis, sallad, tomat och gurka) har vi året om. Men köttet lär nog ta slut i vinter trots att vi äter mycket vegetariskt. Men då brukar vi köpa hem kött och potatis från någon lokal ekologiska bonde.

Så förhoppningsvis lär vi inte svälta i vinter heller. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar