söndag 8 mars 2015

Naturfärgatgarn

 De senaste veckorna har jag snöat in mig på naturlig färgning av garn och tyg, med hjälp av sådant man har i skafferiet.

Dessa garner har jag färgat själv med sådant som normalt sett skulle åkt i komposten eller hällas ut i vasken.

Garn från vänster: Det gula garnet är betat ullgarn färgat med kokt rödbeta. Det beigea garnet är färgat på obetat ullgarn med gula lökskal. Det grå garnet är färgat på obetat ullgarn med blötläggnings vattnet av svarta bönor, och uppkokta vattnet av svarta bönor. Det ljuslila garnet är obetat ullgarn färgat med uppkok av ett halvt rödkålshuvud. Det vita garnet är obehandlat. Garnet köppte jag av en lokal fårbonde via Reko ringen.

Till färgningen har jag användt ca. 4 l vatten och låtit garnet plus färgvätskan dra i 4-6 dagar i en tät sluten glasburk. Därefter har jag tvättat upp garnet i kallt vatten.

Jag tycker själv att de naturliga färgerna blir så himla vackra, och underbart att veta att de är gjorda av en själv med minsta möjliga skadliga påverkan av miljön.


Boken som fick mig att uppslukas i färgandets värld är Naturlig färgning av Lina Sofia Lundin.
Denna underbara bok kan jag varmt rekomendera.


Nu ska jag experimentera vidare med olika betningsmetoder ( som gör att färgen fäster bättre) och färga om både tyg och loppisfyndade kläder. Sådant här går jag verkligen igång på.

12 kommentarer:

 1. Så kul att se! Härliga färger!
  /Evelina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är ju så kul att testa hur de blir :)

   Radera
 2. Så himla underbart!! Fantastiskt med garnet. Vill också kunna köpa något från knutarna.
  Jag lånade boken för några veckor sedan och sen dess har jag sett olika bloggar blogga om den. Är nog dags nu att själv läsa den och prova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Man blir riktigt biten av det när man väl provat på :). Lycka till

   Radera
 3. Vilka härliga färger vad sugen jag blir nu. Måste nog prova igen. Man blir sugen på allt nu när våren och solen kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ,va kul! Ja solen ger ju sån energi nu att man vill göra och hinna allt :).

   Radera
 4. Oj så vackra färger! Är det dyrt att köpa naturell ull?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej, tycker inte det är dyrt ca, 4-5 euro per härva tror jag, jag gav. Hoppas du hittar någon återförsäljare om du är nyfiken på att testa :).

   Radera