söndag 29 mars 2015

No-work garden


Snubblade över denna fantastiska kvinna Ruth Stout's sätt att odla på. En no-work garden teknik (täckodling) som hon använder sig av.  Kolla in filmen och se hur hon har odlat och fortfarande kan odla trots att hon var gammal vid inspelnings tillfället. En riktigt krutkvinna som får en att skratta.  I år ska jag sno hennes potatis teknik. Underbart!

fredag 27 mars 2015

Tillbaka blick


Gjorde några bildcollage till en ansökan som jag tänkte dela med mig av åt er.
Ganska passande att muntra upp sig själv när ens självförtroende sviktar. 
Ja men visst har jag gjort några bra saker ändå under alla 4 år jag bloggat.
Kanske någon av bilderna i alla fall blev lite lyckade.



Tillbaka blickar kan vara bra ibland så att man får lust att fortsätta framåt.


Medan jag gjorde dessa collage, tänkte jag på vad jag ville berätta om mig själv, vem jag är, vad jag står för.

Undrar om en vilt främmande människa kan se vem jag är utgående från mina bilder?
Ja, får se hur det går med ansökan. Kul att summera sitt liv var det i varje fall.

Att känna att:
JA, ja kan visst göra bra saker om jag lägger min själ och hjärta i det.



En fin helg önskar jag er alla!

måndag 23 mars 2015

Planer inför årets odlingar




Här är en del av årets fröbeställning. Jag fick frö eufori när jag skulle beställa så jag har mängder av fröer i år ( troligen mer än vad som får plats). Men i år har jag tänkt utvidga odlingarna mer med både en djupsäng och en till special bädd som jag eventuellt skriver om senare. Så jag hoppas med hjälp av stafett odling att allt ska rymmas ner i jorden. Stafettodling är när man för odlar plantor så att man alltid har något att sätta ut när man skördat och det uppstått ett tomrum. Allt ska utnyttjas maximalt har jag tänkt mig.

De känns gott att kunna drömma sig bort till odlingssäsongen när snöflingorna seglar ner mot marken, och den sega vintern kom tillbaka igen (på finska beskriver man det enklast med ett ord takatalvi).

Årets odling ska bestå av:

Bönor: Störspritböna, Störaxböna, Störskärböna, Vaxböna, Brytböna, Bondböna, Spritböna.
Störbönorna ger förhoppningsvis stor skörd på liten yta. Två sorters bondböna Witkiem och Express tänkte jag samodla mellan potatisen. Bönor är något som absolut måste finnas i en självhushållnings köksträdgård, de är utmärkt att förvälla och frysa in, syra eller konservera.

Sen det ändra stora jag satsar på är 

kål: Blomkål, Broccoli, Vitkål,Spetskål, Brysselkål och Rödkål, Grönkål, Palmkål
Mellan kålplantorna tänker jag sätta ut tagetes plantor som jag förgror för att slippa en del skadedjur. Även ringblomma ska samodlas med grönkål.

Ärter är också en sak som jag vill ha mycket av så det räcker till infrysning.

Av rotfrukter är det bara majrova och havrerot jag tänkte testa för första gången på. De övriga vanliga rotfrukterna tar maken hand om och proffs odlar, så de slipper jag.

Squash,Vintersquash,Vinterpumpa och Butternutsquash är tänkta att odla för vinterrförvaring.

Varje år tvingar jag mig att gå på okänd mark och testa något nytt.
Ifjol blev det en besvikelse med svartrot, som jag ej kommer testa igen för det var inte lönt att odla de klena rötterna. I år tänkte jag testa Pac choi, Mizunakål och Bladamarant.
Hoppas att någon av dem blir nya favoriter.

Nytt för i år är också ett riktigt växthus som vi nu håller på att bygga. hoppas vi hinner få det klart snarast. För tomatplantorna står redan i kö på fönsterbrädan för att få inviga sitt nya växt paradis.

Givetvis tänkte jag även odla vanliga grödor som sallad, gurka, dill, persilja, vitlök, lök och purjolök. 

Nu hoppas jag bara att jag orkar gräva nya bäddar, får rum med alla frön och att vi får vara friska så man orkar med allt jobb som odlingarna innebär. Men så länge man har hälsa så är det för mig ingen börda, utan något jag njuter av , som ger mig glädje och energi. Jag gillar att jobba med kroppen tills svetten lackar, och se de lilla fröna jag sått börjar gro och växa sig stora. Sedan att få skörda och äta grödorna man pysslat om är för mig total lycka.




Oj oj oj, vad jag längtar tills jorden reder sig och man får börja skita ner sig  igen :).

söndag 22 mars 2015

Föreläsning - Nå dina drömmars mål

.

Igår var jag och hörde på en inspirerande föreläsning på Juthbacka kulturcentrum. Föreläsarna var den kända bloggerskan Jonna Jinton  som lever sin dröm, den andra föreläsaren var Lars Losvik som föreläste om den mentala biten kring hur man når sina mål i livet.

Gillade föreläsningen massor, för målen behövde inte vara storslagna, de kunde även vara små mindre mål.
Men tanke sättet hur man ska nå dit är samma. Allt handlar om självklara saker som, inställning, possitivttänkande, en mental bild om hur det är att nå sina mål, och att bara köra igång och göra det, annars blir det aldrig av om man lämnar det som drömmar liggandes i soffan. Ja föreläsningen lämnade kvar som en riktig kick :).

Jonna inspirerade också massor. Om ni inte har följt henne tidigare kan jag berätta att hon gjorde det modiga att som 21 åring flytta ut till en liten by i norrland till en vedeldad stuga. Att som statstjej lära sig hugga ved och överleva de kalla norrländska vinternätterna, är så himla modigt. Hon hade en sådan stark längtan till att få vara själv i naturen att hon bara måste göra det. För att överleva ekonomiskt började hon fotografera, blogga samt tillverka silversmycken. Hon tar så otroligt vackra naturbilder så man blir helt paff.

Jag kan känna igen mig mycket i hennes känsla av fångenskap i stadsmiljöer, att man bara vill slå sig fri för att få känna den friska naturen, andas in den rena luften blicka ut över de vidsträckta vyerna och vara ett med naturen. Att de är där/här på landet, bredvid skogen jag hör hemma. Känner mig tacksam att jag får leva så. Att ha naturen som omsluter en..


Vi fick möjligheten att fota Jonna utomhus också, och en liten pratstund.

Det jag tar med mig från mötet med henne är den där nyfikenheten och upptäckar lusten ( ni vet den där som barn har kvar men vi vuxna tappat). Att ta sig tid att dofta på skogen, att lägga sig ner på isen och känna att den bär, att se och upptäcka naturen, och livet, med alla sinnen.

Nu känner jag mig så glädjefylld och inspirerad att jag tror de blir en skogsutflyckt med barnen söndagen till ära.

Hoppas ni har en fin helg!

söndag 15 mars 2015

Vår i luften!


 Den senaste veckan har vi njutit av de underbara ( dock alltför tidiga ) vårvädret.  Vi har vistats ute flera gånger om dagen, och fikat i solen på sydsidan av huset. Vi har haft picnic på en sten med våra fina vänner. Vi har njutit av att äntligen kunna göra sandkakor och letat vårtecken.

I rabatten ser man livet återkomma. Pionen sträcker sig upp under sitt jordtäcke. 


Fröknarna krokos har vaknat ur sin vintervila och snart tar de fram sina färggranna blomsterhattar.



Lammöra och kan de kanske vara hyacint jag planterade i höstas, minns inte längre när ettiketterna har snotts av små flitiga fingrar.


Till och med fjärilslarverna har vaknat.


Idag avnjöt vi middagen utomhus med kusinerna.



Maten smakar alltid lite extra god när man äter ute.


Speciellt om man äter grillat :).


Detta är charmen med att ha ett hus på landet. När man kan elda några vedträn en söndagskväll på åkern brevid huset.


Barnen får leka i solensstrålar medan vuxna kan sitta kvar och avnjuta middagen. Som bakgrunds musik hörs fågelkvitter och ljudet av den forsande ån som ligger nedanför huset.


 I dessa stunder kan man inte annat än att känna sig lycklig.
Solens strålar värmer de kyliga kinderna. 


Innan vi går in går vi en runda till djuren. Kossorna får lite gräs och tvååringen springer runt delar ut morötter till alla Mamma Mu. Hönorna får sig ett skrovmål av resterna från middagen.

Plötsligt ser vi ett till vårtecken 3 svanar har anlänt från fjärran länder. 
Våren har kommit!

Mätt på solstrålar går vi in och bastar de frusna kinderna varma.

Hoppas ni också har kunnat njuta av de varma vädret.

söndag 8 mars 2015

Naturfärgatgarn

 De senaste veckorna har jag snöat in mig på naturlig färgning av garn och tyg, med hjälp av sådant man har i skafferiet.

Dessa garner har jag färgat själv med sådant som normalt sett skulle åkt i komposten eller hällas ut i vasken.

Garn från vänster: Det gula garnet är betat ullgarn färgat med kokt rödbeta. Det beigea garnet är färgat på obetat ullgarn med gula lökskal. Det grå garnet är färgat på obetat ullgarn med blötläggnings vattnet av svarta bönor, och uppkokta vattnet av svarta bönor. Det ljuslila garnet är obetat ullgarn färgat med uppkok av ett halvt rödkålshuvud. Det vita garnet är obehandlat. Garnet köppte jag av en lokal fårbonde via Reko ringen.

Till färgningen har jag användt ca. 4 l vatten och låtit garnet plus färgvätskan dra i 4-6 dagar i en tät sluten glasburk. Därefter har jag tvättat upp garnet i kallt vatten.

Jag tycker själv att de naturliga färgerna blir så himla vackra, och underbart att veta att de är gjorda av en själv med minsta möjliga skadliga påverkan av miljön.


Boken som fick mig att uppslukas i färgandets värld är Naturlig färgning av Lina Sofia Lundin.
Denna underbara bok kan jag varmt rekomendera.


Nu ska jag experimentera vidare med olika betningsmetoder ( som gör att färgen fäster bättre) och färga om både tyg och loppisfyndade kläder. Sådant här går jag verkligen igång på.

onsdag 4 mars 2015

Ärtskottspesto


Man kan faktiskt redan nu i början av mars göra god mat av det man sått själv. Har man bara pillat ner några ärter i lite jord kan man efter en ca. 1 1/2 vecka skörda underbara spröda ärtskott. Av ärtskotten kan man också göra pesto. De passar utmärkt om man har små barn som tycker ärtskotten är lite svårtuggade.

Ärtskottspesto

En bunt färska ärtskott*
ev. annat kryddgrönt så som smörgåskrasse, timjan, basilika eller andra kryddor.
några vitlöksklyftor beroende på hur mycket man gillar vitlök* (brukar ta 2 stora eller 4 små).
1 dl nötter* (cashew, mandel, valnöt, hasselnöt ta vilken du har hemma)
1/2 dl solrosfrön*
1/2 dl pumpakärnor*
ca. 1 dl olivolja*
saften av en 1/2 citron*
salt och peppar
(* välj gärna ekologiska produkter, bättre för både människa och miljö)

Mixa allt till en slät pesto ( vill du ha den rinnigare tillsättter du mer olivolja). Servera till pasta ( jag föredrar speltpasta), eller som pålägg på smörgåsen.




Ärtskotten brukar jag så av vanliga torkade eko ärtsoppsärter. Blötlägg dem över natten, eller ta bort några ärter innan du ska koka ärtsoppa. Pilla ner i lite jord, och håll sådden fuktig. Klart efter ca 1 1/2 vecka.


Smörgåskrasse är också trevligt att så. Växer på bara 1 vecka. Gott till smörgås, eller sallad.
Att så lite grönt att ha i köksfönstret är en rolig aktivitet att göra med barnen till och med 2 åringen vår klarar detta.

Så fröna i lite jord. Håll sådden fuktig. Vill man så kan man svänga en glasskål upp och ned och ha som drivkupa ( då behålls fukten bättre i sådden).


Att ha kryddgrönt i köksfönstret blir både vuxna och barn glada av. De är ju så gott att nypa av ett färskt blad för att dekorera sin egna smörgås eller mattallrik med.
Enligt min erfarenhet med mina barn så lär de sig bättre att äta grönt om de själva kan vara med och både så och skörda.



måndag 2 mars 2015

Gör din egna hampamjölk


Det är super enkelt att göra sin egen supergoda hampamjölk.

Blötlägg 1 dl oskalade hampafrön. Låt stå ca. 1 dygn eller över natten.
Häll ut vattnet. Tillsätt 1 l vatten och 2 kärnfria mjuka dadlar. Mixa allt i 5 min, (vätskan ser grå ut). Sila genom silduk ( då får du en vacker fin vit "mjölk"). Häll upp på flaska. Klart!
(hållbar ca.5 dagar i kylskåp)

Om ni vill hitta oskalade eko hampafrön i Finland hittar ni dem på ekobutiker eller på Punnitse ja säästä i lösvikt.

Hampafröna innehåller nyttiga fleromättade fettsyror som omega-3 och omega-6, 25% protein,kalcium, magnesium, fosfor, svavel, karotin, järn, zink och vitaminerna E, C, B1, B2, B3 samt B6.

Hampa fröna är utmärkt som ersättare av kosttillskott av omega 3.

Ett riktigt dunderfrö med andra ord.

Som vegetabilisk mjölk är den en av de godaste, om du frågar mig. Passar dessutom utmärkt i kaffet :). Super enkelt att göra själv, då slipper man släpa hem tetra förpackningar och vatten.