fredag 27 februari 2015

Den godaste gröten


Jag försöker ändra mina ovanor så att min kropp ska börja må bättre.

Vanligtvis brukar jag äta en smörgås och dricka kaffe på morgon. Men nu försöker jag även varva med havregrynsgröt. Försöker undvika yoghurt och mjölk helt enkelt för att min mage inte tål det så bra.

Under flera år har jag haft svårt att äta gröt för att jag föråt mig på gröt under studie tiden. För att spara pengar åt jag i 3 års tid gröt 2 gånger per dag, så tillsist fick jag nog.

Men nu har jag lyckats att omvända mig själv till att älska gröt igen. Barnen vill ha gröt varje morgon så varför skulle inte jag. 

Tricket för mig är att man först kokar en len gröt. D.v.s man har i 3,5 dl vatten till 1 dl havregryn, lägg i gröt flingorna innan vattnet börjat koka, då undviker man en stabbig gröt. Istället får man en underbar len gröt. När gröten puttrat i 10 min tar man av den från värmen, sedan rör man i 1msk kokosolja för att göra den ännu lenare. 

Jag pimpar alltid min gröt med nyttiga frön för att få lite tuggmotstånd. Chia, hamppa, pumpa, solros, och linfrön är mina favoriter. Brukar dessutom lägga 1/4 kryddmått med algpulver i ena kanten för att se till att få dagsbehovet av jodd. Algpulver är toppen som naturlig källa till joddtillskott om man inte vill äta joddsalt som statens näringsdelegation förespråkar. Jag äter hellre jodd som finns naturligt i alger än salt som är syntetiskt joddberikat.

Sen toppar jag härligheten med våra egna frysta bär. Havre eller hamppamjölk till gillar jag bäst. 

Dricker du någon vegetabilisk mjölk, vilken använder du i såfall?

De går att omvända en gröt hatare till en gröt älskare.

5 kommentarer:

 1. Vår favoritgröt är gjord på kokosmjölk,kokosmjöl,vaniljpulver o ägg.Och så rejält med kanel och egna bär över.Mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mums de lät nästan som en dessert :). Måste prova. Antar att du har i bara gulan av ägget då?

   Radera
 2. Har med planer på att ändra lite vanor men det är svårt med sju barn hemma som alla gillar olika saker :P Inget är omöjligt dock.

  SvaraRadera
 3. Går bra med helt ägg också,men oftast har vi gulor över som då blir använd i gröten.:)

  SvaraRadera
 4. Jag och en vän har pratat om vad vi gillar för gröt i våran podd, lyssna gärna! https://atansahon.wordpress.com/2015/03/13/grota/

  SvaraRadera