onsdag 17 december 2014

Nyttigare julgodis


 Har ni följt denna blogg vet ni säkert att vi försöker hålla bort det vita sockret. Därför har jag satsat på att göra julgodis själv.



Choklad drömmar

Smält ekologisk mörk chocklad gärna 85% eller mer.
Blanda i nötter, eko russin, ev. andra torkade eko frukter i den smälta chokladen.
Bräd ut på ett bakplåtspapper. Strössla på torkade rönnbär och bipollen som dekoration, alternativt torkade ätbara blommor.

Varför välja ekologisk choklad speciellt så här i juletid? 

Jo för att kakaon odlas ofta med hjälp av barnarbete, där kakao plantagen besprutas med giftiga bekämpningsmedel, barnen arbetar under slavliknande förhållanden med dåliga arbetsvillkor. Vill du njuta av din choklad så välj ekologisk fair trade Choklad. Här kan du läsa mer.


Sura aprikoser

2 dl ekologiska torkade aprikoser
2 msk kokosolja
riv skalet från 2 ekologiska citroner
2 msk citron saft 

Mixa allt i en matberedare.
Brä ut på ett bakplåtspapper. In i kylskåpet en stund. Skär i bitar.
Klart! Dessa är toppen substitut för marmelad godis.
.


Jordnöts och kokos fudge

Mixa 2 1/2 dl  kokosflarn i 10 min i matberedare tills du får ett kokos smör.
Blanda i 100 g (ca. 1 dl) jordnötsmör ( gärna krunchy, godare med lite tuggmotstånd) , och 3 msk honung. Blanda allt. Bred ut på bakplåtspapper och in i kylskåpet tills fudgen blivit fasst. Ta ut och skär i bitar. Denna är en ny favorit för mig. Testa!


Kokos kolan gjorde jag efter denna fina bloggares recept.
Nästan lite för söt och farligt beroendeframkallande.

Ett annat tips jag kan bjuda på är girlang av stjärnanis som skymtar i bild.
Enkelt att göra och mycket dekorativt. En tunn ståltråd som man virar runt stjärnanisen är allt som krävs. Stjärnanis girlangen hänger runt pardörrarna i vardagsrummet och sprider en härlig lakritsdoft.


3 kommentarer:

  1. Ser supergott ut och en utmärkt julklappsidé :)

    SvaraRadera
  2. tack de var jättegott och enkelt att laga! Blir fina klappar av dessa ! go jul i stugan!

    SvaraRadera
  3. Ser att vi är gottegrisar båda två, har samma tema i våra bloggar.:) Fudgen låter jättegod och enkel så den måste jag ju prova. Ha det gott i julstöket!/Annelie

    SvaraRadera