torsdag 13 november 2014

Reko


Reko handel

Tänkte berätta om Reko kedjan som finns här i Finland, där vi säljer Jungarå Ekologiska Morötter.
Den startade i fjol. Konceptet går ut på att producenter säljer sina produkter direkt till konsumenterna. På de här sättet skippas de onödiga mellanhänderna som roffar åt sig en stor del av vinsten. Resultatet är att bonden/ producenten får ett rimligt pris för sin produkt och konsumenten får ett billigare pris än i butiken. Det är win win situation för båda parterna.
Dessutom slipper produkterna fraktas från bonden till uppköpare för att sedan åka ner till södra Finland för att distribueras åt butikerna. Genom reko handeln förkortas transporterna från jord till bord.

Andra fördelar med denna reko handel är att den är den är snabb och effektiv. På 30 min har producenten fått sålt sina produkter åt kunden. Detta är en stor fördel för en jordbrukare som omöjligt kan stå en hel dag på torget för att sälja under högsäsong.
Reko handeln pågår året runt.


I praktiken funkar det så att konsumenten förhandsbeställer sina varor via Facebook gruppen för respektive ort. I österbotten finns det t.e.x. Reko Jakobstad, Reko Nykarleby, Reko Oravais -Vörå, Reko Vasa och Reko Solf grupper på FB. Producenterna lägger ut vad de har att erbjuda kunden och vad varan kostar. Kunden beställer genom att kommentera inlägget. Alla producenter och kunden träffas på samma ställe vid respektive träffplatser för de olika orterna, samma dag och tidpunkt var annan vecka.

I de olika reko ringarna finns det olika utbud. Men här i österbotten säljs bland annat:
Morötter, potatis, surkål, nymalet mjöl, frysta bär, havtornsbärssaft, bröd, ägg, nöt kött, gris kött, får kött, fårskinns fällar,fisk, honung, och en hel del andra grönsaker. Konsumenten får nästan det mesta från ett och samma tillfälle. Stor del av utbudet är ekologiskt, men inte allt. Men allt är närproducerat i nejden.

För oss som producenter är det här en super kanal att sälja via. De är så härligt att träffa kunderna som äter våra morötter och få responsen att de tyckte att de var så goda.

Jag brukar hjälpa min man med reko försäljningen när han inte har tid. Igår sålde jag våra morötter i Oravais och Vörå och ikväll är det Jakobstads tur. Så vill ni träffa mig eller smaka på våra morötter och allt annat gott som finns i Reko ringen, så ska du gå med i Reko FB gruppen vid din hemort. Här hittar du de olika orterna där det finns rekoringar.

Ni som bor i Sverige kanske kan dra igång egna reko ringar på er hemort. Mer reko handel åt bönderna och konsumenterna! Hoppas att dessa reko ringar kommer att sprida sig över hela norden som ringar på vattnet. Här kan ni läsa mer om Reko konceptet om ni är intresserade.

5 kommentarer:

 1. Det låter helt underbart det har jag pratat om i många år. Heja Finnland . Bojkotta onödig import på sånt vi kan odla och fixa själva så överlever våra bönder och vi får bättre mat. Är helt otroligt att det inte är så. Men folk börjar vakna mer och mer och är mer måna om vad vi stoppar i oss. Blir fler jobbtillfällen åt folk också och det behövs ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja reko handeln är ett super koncept, och en kedja som bara växer och blir större. Hoppas den eller liknande når er också. Ha en fin helg!

   Radera
 2. Här äter vi nästan dagligen era smaskiga morötter! :) Reko ringen är super!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så roligt att höra! Du får säga hej om vid ses vid en reko träff då, så jag vet vem du är :).

   Radera
  2. Det ska jag! Mina föräldrar har hämtat åt oss de 2 senaste gångerna då jag inte själv haft möjlighet att komma, men när jag kommer ska jag hälsa på dig om du är där :)

   Radera