söndag 16 november 2014

Klädkonsumtion och alternativen



Igår var jag på en klädbytar dag som Eko Marthorna i Jakobstad hade ordnat. Martha förbundet drar en kampanj nu med Klädbytardagar över hela svensk-finland. De här är ett ganska bra koncept för att sprida medvetenhet bland konsumenterna. Flera av oss borde granska våran klädkonsumtion och bli medveten om hur kläderna produceras och hur det påverkar miljön.
Här kan du läsa Marthaförbundets broschyr Garderoben. Den är läsvärd kan jag tillägga.

Textilavfall och konsumtion

I Finland producerar vi 90 000 ton textila avfall per år. Jag tror det finns ytterligare ett mörkertal här som inte går att beräkna. De är en sjukt hög siffra enligt mig.

Dessutom konsumerar vi i medeltal 14-17 kg textil produkter per år. Alltså en kappsäck full per år! 
Som om de inte var nog, produceras det 9 gånger mer kläder än vad det konsumeras globalt sett. Som blir till avfall. Helt i onödan.

Produktion och etik

Kläderna produceras ofta i u-länderna med låga löner. Bomullen odlas i ett låglöneland (ofta används Gmo bomull). De skickas vidare till ett annat land där de spinns till tråd och färgas. Färgerna är ofta syntetiska och innehåller mängder med kemikalier som släpps ut i naturen p.g.a att miljölagstiftningen är dålig i u-länder. Det går åt tusentals liter rent vatten och mängder med kemikalier för 1 kg bomull ( 1 kg! De är ju typ bara 2 tröjor, som suger åt sig tusentals liter vatten, rent vatten som är en bristvara i u-länder.)
Många av de konstgjorda materialen som polyester, polyamid och acryl är gjorda av olja. Vår olja som beräknas ta slut 2050. De säger ju sig självt att detta inte är hållbart.
De långa transporterna bidrar också med sitt till miljöförstörelsen.

Som om de inte var nog får jordbrukarna som odlar bomullen och sömmerskorna som syr uselt betalt, slav löner, löner som inte går att leva på. Hm anklagades nyligen av tv4 Kalla fakta för att anlitat ett företag som utsatt ursprungs befolkningen för landgrabbing ( beslagtagning av mark) i Etiopien. Läs mer här.

Då är det bara 1/9 del av alla kläder som blir köpta av oss konsumenter. Vart hamnar de övriga 8/9 delarna av kläderna som producerats helt i onödan?

Alternativ klädkonsumtion

Jag vet inte hur du vill att dina kläder ska kännas. Men jag vill att mina ska ha ett gott samvete. Jag vill inte bidra till ökad tillväxt för företag som miljöförstör och betalar slavlöner åt arbetarna. 

De mest miljövänliga kläderna du hittar har du redan i din garderob. Använd dem. 
Med lite fantasi kan man hitta på nya kombinationer hur man kan bära sina plagg. Man kan också enkelt sy om kläder. Kan man inte sy, kan man alltid gå på kurs och lära sig eller ha någon annan som kan att sy om.

Är man i behov av nya kläder kan man först kolla in loppisar. Hurra för Loppis!

Jag har de senaste 8 åren köpt största delen av mina kläder på loppis. Än har ingen påpekat att jag skulle gå i trasor. Än har jag inte behövt gå naken. Jag har endast köpt nya kläder bara om jag varit tvungen, så som trosor, bh och strumpor. Nyligen köpte jag mej ett par nya Jeans (oeko tex standard), men de är verkligen inte ofta jag har behövt nya kläder. De går att köpa kläder på loppis, för även där finns det i överflöd. 

Tycker du det är äckligt, kan du ju tänka på att andra människor också provat dina kläder i klädbutiken. De finns dessutom tvättmaskiner.

Personligen tycker jag det är äckligare med alla kemikalier som nya kläder behandlats med. Hellre köper jag från loppis där en stor del av kemikalierna redan tvättats bort.

Hittar man inte det man söker på loppis är bästa alternativet att köpa Gots certifierade kläder. Mer om det har jag skrivit här.

Är du fortfarande sugen på att gå på shoppingrunda på stan? Inte jag. Jag blir äcklad när jag går i butiker, och ser överflödet. Väckar klockan har ringt, jag har vaknat, ser verkligheten hur den egentligen är.


6 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Jag försöker själv också att köpa så mycket som möjligt från loppis, det är ju också så mycket roligare när man hittar något man behöver för en billig peng!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ! Va bra att du kör på loppis linjen. Ja billigt är det minsann. Men ibland kan man fråga sig om inte våra kläder borde vara ännu dyrare, till och med på loppis. Kanske denna konsumtionshets skulle minska då? Då skulle vi kanske värdesätta dem mer.

      Radera
  2. mycket bra och viktigt inlägg! jag har också köpt största delen av mina kläder från loppis de senaste typ 7 åren och undviker vanliga butiker så långt det bara är möjligt. dagens konsumtionshets gör mig ledsen och riktigt illa till mods...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha :). Ja lite arg och lessen blir man allt på världen som bara fortsätter att rulla på som vanligt, trots att de flesta av oss vet. Jag blir less på folk som vet men inte orkar bry sig, och de som tycker att de inte är roten till problemet. Men de är vi alla. Hoppas på att vi alla börjar ta lite mer ansvar för vår moder jord :).

      Radera
  3. Bra inlägg! Tack också för tipset om Marthaförbundets broschyr! Samlar på mig material på området, är extra intresserad just nu eftersom jag startat ett "projekt" där jag enbart kommer att handla kläder som är ekologiskt eller på annat sätt hållbart eller eko-reko producerade under det kommande året (och förhoppningsvis fortsätta även efter det...). Detta projekt öppnar ju ens ögon för både ett och annat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Den linjen försöker jag också hålla. Låter som ett bra ett bra koncept som flera borde ta till sig. Lycka till!

      Radera