onsdag 17 september 2014

Odlingsåret 2014, hur gick det?


Tänkte berätta lite hur det gick med mina odlingar i år. För varje år jag odlar lär jag mig något nytt. Vad lärde jag mig i år då?

Jo! Nakenfröpumpan som yngsta dottern sitter med på bilden ovan, tog över 1/4 av landet, den snurrade in sig i grönkålen, tog över vid frilandsgurkorna. Totalt fick jag fyra pumpor. Så summa summarum av att odla nakenfröpumpa är att det inte är värt det, om du inte odlar den i komposten. Pumpakärnorna som man tar tillvara av pumpan blir heller inte någon stor skörd med tanke på hur stor odlingyta den kräver. De kostar heller inte så mycket i butiken. Nästa år satsar jag hellre på en pumpasort som man äter köttet av.

Zucchini skörden blev inte så stor som jag hade hoppats på grund av kylan i juni. Men det räckte ändå till infrysning av zuccinitärningar till vinterns soppor och grytor.

Hälften av bönorna och ärterna frös bort i juni, så bönskörden blev heller inte så stor.

Broccolin fick jag god skörd av 6 plantor. Men nästa år ska jag ha ännu fler plantor.Vill ju ha för infrysning också.

Vitkålen fick jag stor skörd av, men jag satte ner plantorna alldeles för tidigt, så jag fick skörd redan i början av juli. Nästa år blir det senare sådd, så jag får skörda i slutet av augusti början av september. Gjorde surkål av hälften av skörden, men något gick galet denna gång så den möglade och jag fick slänga allt. Vi har tur som lever i dag när inte överlevnaden hänger på om vi lyckas med att ta tillvara skörden. 

Slanggurkorna hann inte komma igång ordentligt på grund av kalla juni. Som tur var fick jag gurkor av grannen (som odlade dem i komposten) till inläggning. (I fjol fick jag skörd så det räckte att dela med sig av, så olika kan det vara från år till år).  Nästa år blir det komposten eller varmbänk för gurkorna.

Testade på svartrot i år. Blev besviken. En smal rot som inte har någon större smakupplevelse. Tog upp onödig odlingsyta. Blir ingen nästa år.

Odlade fenkol, men den gick i blom, så de blev ingen knöl. Lite sugen på att få den att funka är jag ju, kanske försöker jag nästa år igen.

En del av kålroten fick fluglarver. De blir senare sådd för den också nästa år.

Allt det övriga jag odlade har lyckats bra. 

Täck odlingen funkade fint. Gav extra näring åt växterna, höll kvar fukten, och höll ogräset borta. Bara man fyllde på med nytt täck material. Har inte haft något större problem med sniglar. Men vi bor ju i Österbotten så vi har inga mördarsniglar heller.


 

Just nu är det att förbereda landet för nästa år. Rensa bort ogräset, täcka in landet med växtrester och halm. Lillan fick va med som tyngd. Ännu återstår lite ogräsrensning.

Sedan ska jag sätta vintersallad och vitlök.
 Men kvar i landet är purjon som får vara kvar en tid till. Jordärtskockorna som man kan skörda ända tills tjälen kommer i jorden. Detsamma gäller min älskade grönkål som är min absoluta favorit. Skulle jag bara få välja en sak att odla, skulle det troligtvis bli den. Den finns knappt i butikerna här omkring.

Sedan har maken 3 hektar med ekologiska morötter och en del rödbetor som han proffs odlar. De blir småningom skörd av dem med. Upptagningen av dem brukar vara klart i början av november. Så vi får kämpa på en liten stund till.

Ser fram emot lite lugnare tider i vinter, när man får gnaga på egna morötter, dricka sitt eget te och njuta av allt vi tagit tillvara under sommarhalvåret.4 kommentarer:

 1. Hej! Tittar in ofta, men är dålig på att kommentera. Ville hur som helst nu bara säga att jag tycker om din blogg, här finns bra idéer och tips, och jag njuter av att läsa om närheten till naturen och den hållbara livsstilen. Skön höst till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack va kul att du tycker om att läsa den :). En riktigt fin höst till dig med :).

   Radera
 2. Hejsan. Jag har också odlat men mina zucchini och vaxbönor blev det inte mycket av i år tråkigt. Förra året fick jag så mycket att jag fick ge bort massa hade inte en tanke på att jag kunde frysa in,hm. Pumporna blev fina ska göra pumpamuffins bland annat de blir så smarriga. Det är mycket jobb men oh så gott med egenodlat, ska odla mer nästa år. Har studerat lite böcker om olika odlingssätt vill ju ha en riklig skörd och framförallt ekologisk. Grönkål har jag aldrig odlat måste jag prova är en grönsak som jag knappt smakat fast jag äter så mycket grönt,bra tips från dig. Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo zucchini går utmärkt att frysa i tärningar eller skivor. Skivor passar bra i ratatouille eller moussaka. Grönkål ska du absolut testa, den är så trevlig att skörda när allt annat har dött ut. Trevlig helg till dig med!

   Radera