onsdag 9 juli 2014

En ogräslig lunch

 Idag efter att jag rensade landet passade jag på att göra lunch på ogräset.

Våtarvs och svinmålla stuvning med spagetti, serverat med honungsmarinerad rödklöversallad.

Våtarven är faktiskt riktigt god, de är inte att undra på att hönorna gillar den. Plocka våtarven innan den gått i blom, då smakar den som bäst. Små svinmållor smakar också bättre än större. 

Våtarvs och svinmållastuvning:

Stek lite lök, lägg i 100g  färskost eller en grädde. Pressa i lite vitlök i, salta och peppra. Till sist vänder du ner 2 dl väl sköljda blad av våtarv och svinmålla. Klart, ta av från värmen. Serveras med pasta.


Rödklöversallad:

Marinera rödklöverblommor i lite honung, olivolja, äppelcidervinäger och lite salt.

Bordsvatten på älggräs:
Älggräset är en vacker ätbar växt, med många fina egenskaper. Låt några älggräs blommor stå en stund i en karaff med vatten. Blommorna ger en riktigt fin blommig bittermandel, mandel, vanilj smak.


Dessert Rosen lassi:

Mixa 2 dl naturell yoghurt, med 1 dl nyponrosen blad, lite honung och en tesked ekologiskt vaniljpulver.
Detta är en riktigt fin lättsmält dessert, som gör en alldeles lycklig. 


Tycker vi borde bli bättre på att ta tillvara ogräs som finns tillgängligt runtom kring oss, mera lättodlat eller närproducerat finns ju inte. Våga testa ogräs, men var säker på vad du plockar. Därför är våtarv ett väldigt enkelt ogräs att känna igen, ett bra ogräs att börja med.

3 kommentarer:

  1. Jag måste erkänna att jag inte har en aning om hur våtarv ser ut! men det verkar onekligen gott :)

    SvaraRadera
  2. De är det ogräs som sprider sig som bara den i rabatten och trädgårdslandet. De är ganska ljusgrönt och bildar som mattor där det trivs. Slå upp det i en flora, så vet du till nästa gång du går förbi ett. :)

    SvaraRadera
  3. Hej,såg att du har gamla stickmönster fr 1948 skulle du kunna tänka dig å kopiera ett häfte mot betalning? Ingen skulle bli gladare än jag. Alt att du lånar ut häftet så kopierar jag. Allt gott! anneliknuds@gmail.com

    SvaraRadera