En somrig traditionell maträtt här i Finska österbotten är Pickalaka eller Dopp i Veeto (på finlandsvensk dialekt, betyder typ doppa i blöt ). För mig är det en av sommarens favoriter. De var även min favorit rätt som barn. Något jag tycker borde lyftas fram som delikatess. Enkelt men ack så gott.
Traditionellt sätt är det fattigmans mat. Men en delikatess om du frågar de flesta österbottningar. Har faktiskt ingen aning om det är vanligt i övriga Finland, eller Sverige för den delen heller. Någon som vet?
Det är i alla fall busenkelt och något du definitivt måste pröva om du inte gjort det förr. Perfekt för alla som odlar sina egna potatisar och lökar.
Alla har varsin kopp som man doppar kokt färskpotatis i.
För en kopp behöver du:
1st färsk lök och ( med blast och allt). Man kan också använda gräslök eller dill, men det är godast med lök enligt mig.
En klick smör.
1 tesked salt ( de ska vara rejält med salt om de ska bli riktigt gott).
Tvätta och koka färskpotatis. När potatisen är klar häller du det heta potatisvattnet i kopparna, så att smöret smälter. Klart för potatis dopp.
Serveras med sill eller fisk till.
Nami nami... :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar