söndag 9 mars 2014

Dadel, nöt och honungsglass utan glassmaskin

Vi brukar göra vår egen glass, för om man läser på innehållsförteckningarna på vanlig "köpis glass" börjar man inse att detta är inget man vill äta.

"Köpis vaniljglass" innehåller mjölk eller mjölkpulver, ibland även äggpulver, socker, maltodextrin, stärkelsesirap, mjölkprotein, emulgeringsmedel, och aromer som vanillin (som inte ens är snarlik vanilj). Allt detta i en produkt som bara ska innehålla grädde, ägg och socker samt någon smak.

Nä tacka vet jag hemlagat. De är lättare än man tror. Du behöver inte ens en glassmaskin.

Dadel, nöt och honungsglass
4 eko ägg som separeras gula och vita
4 dl eko grädde
(detta är basreceptet, där efter kan du tillägga valfri sötning och smak)
2 dl blandade nötter
7 dadlar
1 msk honung

Vispa äggvitorna till ett fast skum i en bunke, häll över i en skål eller form. Vispa gulorna i bunken tills de blir fluffiga, häll över i skålen. Vispa grädden fluffig och fast häll över i skålen. 

Mixa nötterna dadlarna och honungen till en jämn smet i en skild skål.
Blanda ihop alla ingredienser i samma skål.

In i frysen i 4 timmar. Rör om i glassen med en sked en gång i halvtimmen de första 2 timmarna därefter en gång i timmen ( detta för att undvika att glassen blir isig).

Om du förvarar den i en burk med lock håller den sig i flera veckor.
Hur enkelt som helst, och så mycket godare än  det vad industrin kallar glass. Do it your self!


2 kommentarer:

  1. Himmel så gott det lät! Kul med egen morotsolja också! Din blogg inspirerar mig verkligen :)

    /Evelina - Evelinas Ekologiska

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va roligt att höra. Detsamma, gillar verkligen din blogg!

      Radera